Bazilika sv. Antuna - Padova
Ožujak 2018.

   

Veritas
Arhiva
Sv. Antun
Dragi sveti Antune
Bazilika sv. Antuna
Slike sv. Antuna
Promocije
Povijest
Pretplata
Gdje smo
Drugi o nama

 

 

 

.

Pogledajte film

Pogledajte film 2

Pogledajte film 3

NAJAVLJUJEMO

HODOČAŠĆE U PADOVU

Organiziramo hodočašće "Putovima svetog Antuna" u Padovu, Arcellu i Camposampiero

U 2018. godini hodočastit ćemo:

17. ožujka
21. travnja
12./13. svibnja
9. lipnja

22. rujna
27. listopada

PROGRAM HODOČAŠĆA

HODOČAŠĆE U POLJSKU

Stopama sv. Maksimilijana
24.-30. lipnja 2018.

PROGRAM HODOČAŠĆA

VERITASOVO EPSKO HODOČAŠĆE U FRANCUSKU

8. - 16. rujna 2018.

PROGRAM HODOČAŠĆA

 

Preporučite stranicu
prijateljima
Forum


Zatražite
novi broj "Veritasa" gratis
(samo Hrvatska)

 
Pretraživanje
izdanja:
Mje
God
 
 
 Arhiva izdanja
 
Liturgijski kalendar Liturgijski kalendar
 .

 Vrijeme Vrijeme
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 

 

 

 

CVJETNICA - NEDJELJA MUKE GOSPODNJE

 
   
 


Iz 50, 4-7
Fil 2, 6-11
Mk 14, 1-15. 47

 
 

Razmatranje

 
     
 

Objava Boga ljubavi

U središtu današnje Službe riječi je navještaj Muke po Marku. Prvo i drugo čitanje uvode nas i tumače izvještaj Muke.

Prvo čitanje iz Knjige utjehe i nade (Iz gl. 40-55) donosi nam treću pjesmu o Sluzi Jahvinu. Navještaj je umornima kojima se predstavlja kao uzor ustrajnosti u nadi. Prorok iznosi progonstva i nasilja koje podnosi. Udaraju ga po leđima kako se postupa sa životinjama (Job 16, 7-11; Izr 10, 13), njega koji nosi Božju riječ. Na Isusu se to ostvarilo doslovno, na njemu koji je Riječ Božja.

Drugo čitanje je himan prve Crkve koji Pavao unosi u poslanicu Filipljanima, da potakne vjernike da slijede Kristov primjer. Isus “trajni lik Božji”, pravi Bog, sebe “oplijeni” postavši “ljudima sličan, obličjem čovjeku nalik”, u poslušnosti prihvati smrt – smrt na križu za spas svijeta. Zato ga Bog “preuzvisi” nad svima, postaje prinos sveopćeg kulta i dobiva ime Kyrios-Gospodin, koje u grčkoj Bibliji odgovara imenu Jahve. U njegovu poniženju i njegovu uzvišenju otkrivamo otajstvo Isusa Krista. Samo u Isusovu događaju, u njegovu križu otkrivamo Boga koji se objavljuje u Sinu.

Ova dva čitanja nam pomažu shvatiti sve bogatstvo Isusove Muke, čovjeka koji je odbačen od svojeg naroda, a koji nam jedino otkriva istinito “lice Božje”, budući da samo on može reći Bogu “Abba-Tatica!”

Marko nam donosi dvije večere: jedna u Betaniji (14, 3-9), druga pashalna (Mk 14, 22-24). U prvoj imamo pomazanje, znak mesijanskog priznanja, povezano sa smrću i ukopom; pashalna večera očituje slobodnu volju u prihvaćanju smrti kao žrtve za naše spasenje. Unutar te dvije večere Marko unosi dogovor između Jude i Velikog vijeća da im preda Isusa (14, 1-2. 10-11). Isus naviješta Judinu izdaju i Petrovo odricanje (14, 17-21. 25-31). Isus je predstavljen kao Mesija koji prihvaća križ, umire radi našeg spasenja, ali je odbačen, izdan, napušten i od svojih.

Uhićenjem (14, 43-51) Isus je napušten od sviju, apostoli zastrašeni bježe. Mladić koji bježi slika je bijega učenika koji slijede Isusa, ali ne shvaćaju još otajstvo toga čovjeka.

Tko je Isus temeljno je pitanje Markova Evanđelja. Sada se počinje očitovati i križ će dati konačni odgovor. Isus pred Velikim vijećem otkriva svoju bit. Na pitanje Velikog svećenika: “Ti li si Krist, Sin Blagoslovljenoga?”, Isus odgovara: “Ja jesam! I gledat ćete Sina čovječjega koji sjedi zdesna Sile i dolazi na oblacima nebeskim.” Odluka je pala: smrt je zaslužio (14, 52-65). U isto vrijeme Petar se odriče Isusa (14, 66-72).

I rimska vlast priznaje Isusovu istinu u načinu izvršenja kazne: kralj nastupa u pratnji dvaju ministara, jedan zdesna, drugi slijeva, kao i natpis: “Kralj židovski”. Vrhunac izvještaja muke i Evanđelja je ispovijed satnika: “Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!” U Raspetom prepoznaje Sina Božjega (15, 39).

Pogled na križ čisti našu vjeru od neispranog shvaćanja Boga. Bog na križu nam se predstavlja kao Bog koji sebe “oplijeni” dijeleći sudbinu čovjeka. Naš Bog nije daleki Bog, već Bog blizak, prisan s našim patnjama, naš brat koji nas poziva da prihvaćamo druge kao braću. Bog na križu ulazi u povijest da joj dade smisao. I smrt nije više promašaj, svršetak nego je, kao i Isusova, prijelaz u slavu. Bog na križu nije Bog strogi sudac, nego milosrdni Spasitelj, koji čeka da se izgubljeni sin vrati u zagrljaj Oca (Lk gl. 15), Bog koji ne želi smrti grešnika nego da se obrati i živi, koji hoće sve ljude spasiti.

Muka po Marku je proročki naviještaj, proglas koji nam omogućava u događajima otkriti spasenjsku prisutnost Boga, koji je postao čovjekom i umro na križu da nas spasi. Iznosi događaje stvarne, krute, sablažnjive. Međutim, na križu se otkriva “mesijanska tajna”, tko je Isus, koju satnik i svi koji vjeruju u Krista ispovijedaju: Isus Krist Raspeti zaista je Sin Božji, Spasitelj.

Cvjetnica

Cvjetnica je početak Velikog tjedna. Cvjetnica je povezana s procesijom s palmama i grančicama maslina. Procesija ima svoje porijeklo u Jeruzalemskom obredu. Narod kliče Kristu kao i Jeruzalemci prigodom svečanog Isusova ulaska u Jeruzalem: “Hosana Sinu Davidovu!”.

Međutim, procesija ne smije zasjeniti čitanje Muke. Moramo je čitati u vidu uskrsnuća. Bez proslavljenog Gospodina, Kristova patnja bila bi kao tolike patnje i stradanja nedužnih ljudi koje pune stranice naše povijesti. Samo u uskrsnuću Isusova muka ima svoje značenje i važnost. Muka, posebno u Marku, zahvaća veliki dio Evanđelja. Kao da želi reći kako čitajući Evanđelje, Isusova čudesa i nauk moramo promatrati pogledom usmjerenim na Raspetog.

Markov prikaz Muke je najkraći i smatra se najstarijim. Želi naglasiti bitno: Isus čovjek u svojoj smrti na križu, objava je njegova božanstva. To će izraziti rimski satnik videći kako Isus umire u potpunoj ostavljenosti od sviju, pa i od Boga, koga zaziva: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!” I nije dobio odgovora. I nema glasa kao na Isusovu krštenju na Jordanu, i kao na preobraženju na Taboru, i ne spominje nikakvo čudo. Bog umire bez utjehe Oca, prihvaćajući tu Božju volju. Ali upravo ta nemoć Sina Božjega, otkriva njegovu osobu, njegov stvarni identitet, njegovo biće, što otkriva satnik.

Učenici to još ne shvaćaju. Tako na večeri u Betaniji ne mogu shvatiti čin žene, njenu namjeru pomazanja, iako im Isus otkriva: “Učinila je što je mogla: unaprijed mi pomaza tijelo za ukop.” Marko ističe da je skupocjenu nardovu pomast izlila po glavi. Tako su se mazali kraljevi i svećenici. Časti onoga koji se u svojoj muci otkriva kao Mesija-Kralj i Svećenik.

 

 

 

 


D
 

 

Zašto moliti, kako moliti

Enzo Bianchi:
Zašto moliti, kako moliti


 

Mudrost kršćanskih mistika

David Torkington:
Mudrost kršćanskih mistika


 

Jehovini svjedoci

Celestin Tomić:
Jehovini svjedoci


 

Interpretacija Isusa Krista izvan kršćanstva

Josip Blažević -
Josip Šimunović (ur.):
Interpretacija
Isusa Krista
izvan kršćanstva


 

Spisi

Maksimilijan Kolbe:
Spisi (I)


 

Život sv. Franje Asiškoga

Yves Ivonides:
Život sv. Franje Asiškoga


 

Trijumf ljubavi

Raffaele Di Muro:
Maksimilijan Kolbe
Trijumf ljubavi


 

Nasljeduj Mariju

Nasljeduj Mariju
NOVO izdanje


 

Sscijentologija

Jana Jacobi:
Scijentologija


 

Skroviti život Katarine Labouré

Anne Bernet:
Skroviti život
Katarine Labouré


 

Kristov lik u novim suvremenim religijskim vjerovanjima

Michael Fuss:
Kristov lik u novim suvremenim religijskim vjerovanjima


 

(Neo)Gnostički i (Neo)Poganski kultovi

Josip Blažević (ur.):
(Neo)Gnostički i (Neo)Poganski kultovi


 
 
Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga - Arhiv

© 1999-2018 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s

cc