VERITAS - br. 7-8/2001.

>[SADRŽAJ]<

IZLOG


ČASOPISI

KATEHETSKI GLASNIK - 1/2001. Iz sadržaja: Smjernice - zaključci Vijeća HBK za katehizaciju; Plan i program - vjeronaučni udžbenici; Statistički podaci o vjeronauku u školi; Predškolski vjerski odgoj; Župna kateheza; Stručni katehetski skupovi; Trajno usavršavanje vjeroučitelja i kateheta. Novi broj Katehetskog glasnika donosi sve o katehetskim školama prema novoj koncepciji, kao i program Katehetskih jesenskih škola. Narudžbe kod: Nacionalni katehetski ured HBK, Kaptol 18, 10000 Zagreb.

RIJEČKI TEOLOŠKI ČASOPIS - 1/2001. Iz sadržaja: Euharistija spomen čin "u vremenu bez spomena"; Simbolika i sakramentalnost euharistije; Euharistija i izgradnja zajednice; Motiviranje za nedjeljnu Euharistiju; Euharistija vizija budućnosti u "vremenu bez budućnosti"; Naša Crkva pred euharistijskim kongresima.Narudžbe: Riječki teološki časopis, Tizianova 15, 51000 Rijeka.

VRHBOSNENSIA - Časopis za teološka i međureligijska pitanja - 1/2001. Iz sadržaja: Uskrsnuće temeljni kršćanski misterij; Multikulturalnost apostola Pavla; Evangelizacija i mediji; Vjera između kulture i morala; Katoličko dušobrižništvo vojske i policije jučer i danas. Br. 2/2000. Iz sadržaja: Ekumenizam i religijski dijalog u jubilejskom programu Crkve; Ekumenizam Katoličke Crkve; Odnos Srpske pravoslavne Crkve prema ekumenizmu; Sakramenti privilegirano mjesto događanja Crkve prema katoličkoj teologiji; Isus Krist je isti jučer, danas i zauvijek. Narudžbe: Vrhbosnensia, Josipa Stadlera 5, 71000 Sarajevo, BiH.

OBNOVLJENI ŽIVOT - Časopis za religioznu kulturu - 2/2001. Iz sadržaja: Uzajamni utjecaj kršćanstva i umjetnosti na zajedničkom povijesnom putovanju; Krize i izazovi odrasle dobi; Big bang (Veliki prasak) - znanstveni model o postanku Svemira; Vrednota života u nauku Katoličke crkve; Crkva i dijalog sa suvremenim svijetom - jedanput drugačije. Narudžbe kod: FTI - Obnovljeni život, Jordanovac 110, 10001 Zagreb, pp 169.

MARULIĆ - Hrvatska književna revija - 3/2001. Iz sadržaja: Uz rub; O datumima Uskrsa; Pjesništvo Mladena Jurčića; Dan kada je papa Roncalli putovao vlakom; Najstarije hrvatsko sveučilište nije osnovano 1495. godine; Najvažniji kulturni događaji u protekloj godini; Moralna rekonkista ili "bura u čaši vode"; Hrvati u Sloveniji između povijesti i politike; Politika Zapada prema Hrvatskoj u člancima i knjigama dr. Milana Šufflaya. Narudžbe prima: HKD sv. Jeronima, Trg kralja Tomislava 21, 10000 Zagreb.


KNJIGE

"U pravi trenutak", 31400 Đakovo, pp 51

Elisabeth Lukas: DUHOVNA PSIHOLOGIJA - Izvori smislena života - Kako je moguće osjetiti smisao života? Kako pomoću njega ustrajavati u životnim krizama? Elisabeth Lukas, poznata predstavnica logoterapije, najmlađe grane psihoterapije, koju je osnovao Viktor E. Frankl, pomaže čitatelju doprijeti do oslobađajućeg uvida u osobne teškoće. Knjiga nastoji kreativno obraditi sva važnija pitanja života, u želji da se odvažnost, životna sreća i zdrava duhovnost nađu zajedno. Cijena: 30 kn.

Christa Meves: BRAČNA ABECEDA - Četvrto hrvatsko izdanje. Autorica djeluje kao psihoterapeut. Za svoj rad na mnogim područjima, osobito spisateljskom, dobila je već niz velikih priznanja i nagrada. Knjiga je namijenjena svima koji se pripremaju za ženidbu i svim supružnicima. Cijena: 20 kn.

Franck C. Laubach: MOLITVA, NAJVEĆA SNAGA SVIJETA - Knjiga je rođena iz žara i predanosti jednog od velikih misionara i proročkih glasova našeg vremena. Dr. Laubach je potaknuo milijune da u molitvi nađu snagu i utjehu, pobudio je u njima pouzdanje da se približe Bogu. Knjiga je nastala iz njegova bogatog i osebujnog iskustva, izvješće je o njegovoj vjeri u molitvu, o vrsti i načinu molitve. Namijenjena je svima koji mole i koji bi rado molili. Cijena: 12 kn.

Basilea Schlink: NE OČAJAVAJ, ISUS JE UZ TEBE! - Ova knjižica poznate spisateljice i karizmatičarke velika je utjeha svim vjernicima koji su pritiješnjeni bolestima i drugim nevoljama. Cijena: 10 kn.

Jean Galot: MARIOLOGIJA - Bog i žena - Marija u spasenjskom djelu - Suvremeno, sustavno, znanstveno djelo o Mariji Kristovoj majci koja je po Božjem naumu sudjelovala u spasenjskom djelu. Knjiga sadrži obilje građe s obzirom na nauk o Mariji tijekom dvaju tisućljeća. Naznačeni su brojni izvori i literatura kojima se autor poslužio. Knjiga je nezaobilazni priručnik studentima teologije, vjeroučiteljima i propovjednicima. Cijena: 130 kn (tvrdi uvez), 90 kn (meki uvez).

Dr. sc. Marica Čunčić: VJEROM DO ZDRAVLJA - Autorica pripada laičkoj zajednici "Mala Obitelj Bezgrešnog Srca Marijina" u Zagrebu. To je zajednica posvećenog života prožeta marijanskom i ignacijanskom duhovnošću, koja se brine za mlade i promiče duhovni život. U ovoj knjižici razlaže se dar liječenja.

Marciano Vidal: KRŠĆANSKA ETIKA - Sustavna sinteza kršćanske moralke u jednom svesku. S teme fundamentalnog morala prelazi na promišljanje problema morala osobe i na probleme društvenog morala. Osnovna načela i rješenja utemeljuje na Svetom pismu, na crkvenoj predaji i na rezultatima ljudskih znanosti. Cijena: 150 kn (tvrdi uvez), 100 kn (meki uvez).

Katolički seminari karizmatika o. Jamesa Manjackala


KNJIGE

Nikola Mate Roščić: APOLOGIA ASINARIA - Pohvalno slovo o najboljem tovaru svih vremena iliti obrana teškog magarećeg žitka. Veoma zanimljivo djelo, opremljeno slikama u boji, puno aluzija na nesebično svećeničko služenje Kristu i Božjem narodu, poput Isusova magareta. Cijena: 90 kn. Narudžbe kod autora: Fra Nikola Roščić, Sveti Duh 31, 10000 Zagreb; ili kod izdavača: HKZ "MI", Mesnička 2/I, 10000 Zagreb.

Nikola Mate Roščić: APOLOGIA ASINARIA

Katehetski salezijanski centar, Vlaška 36, 10000 Zagreb

Manuel Bravo: SVIBANJ S MARIJOM - Susreti i razmišljanja u skupini i zajednici - Knjiga obuhvaća 31 kratku cjelinu i vrijedna je pomoć i mladima i odraslima u razmišljanjima o Mariji. Svaka tema sastoji se od razmišljanja, primjera, molitava i konkretnih zalaganja. Prikladna je za razmatranje u mjesecu svibnju, kroz devetnice, marijanska slavlja, kao poticaj za kratke misli uz početak školske nastave, za kateheze i za druge zgode.

Carlo Maria Martini: O TIJELU - Što znači činjenica da smo bića koja imaju tijelo, da smo živa tijela koja misle? Što novoga može reći naše vrijeme o tijelu, njegovim doživljajima, njegovoj dinamici? U kakvu su odnosu tijelo i život duha, tijelo i život nakon smrti? Knjiga je pisana u stilu zapisa, bilježaka i aforizama.

---------------------

Hrvatski književni krug, Trg kralja Tomislava 21, Zagreb

Sonja i Đuka Siroglavić: DRUŽILI SMO SE SA SMRĆU - Proživljavanje događaja Domovinskog rata očima dvoje mladih ljudi, koji su do jučer živjeli svoje "normalne živote" u urbanoj, zagrebačkoj sredini.

Marko Bajto: FRATROVA ZAVRŠNICA - Roman sa slikama iz života ljudi biokovskog kraja. Govori o događajima na granici između fantastike i realnog života.

-----------------------

Marko Zefić (uredio): DOĐI DUŠE SVETI - Pobožnosti na čast Duhu Svetom - Duh Sveti u Svetom pismu, njegova uloga, imena i atributi, te što o Duhu Svetom piše u Katekizmu Katoličke crkve. Narudžbe kod: HKD Sv. Jeronima, Trg kralja Tomislava 21, 10000 Zagreb.

G. K. Chesterton: PRAVOVJERJE - Knjiga je zamišljena kao pandan knjizi "Heretici", da uz negativnu stranu izrazi i onu pozitivnu. Bavi se u prvom redu svim pojedinačnim i iskrenim razmišljanjima samoga pisca, a zatim i svom iznenađujućom duhovnom profinjenošću kojom je na njih sasvim nepredvidivo odgovorila kršćanska teologija. Narudžbe prima: SION d.o.o., Trg kralja Tomislava 17, 10000 Zagreb.


>[SADRŽAJ]<