VERITAS - br. 7-8/2001.

>[SADRŽAJ]<

PRIMJERI


IVAN MERZ USKORO BLAŽENIK


Ivan Merz - uskoro blaženikU Rimu u Vatikanu odvija se postupak za proglašenje dr. Ivana Merza blaženim i svetim. Taj je postupak sada pri kraju. U travnju ove godine hrvatski su biskupi zajednički uputili papi Ivanu Pavlu II. pismenu molbu da Merza što skorije proglasi blaženim. S najavom Papina trećega dolaska u Hrvatsku rastu i naše nade.

Tijekom postupka za njegovo proglašenje blaženim pokazala se hitna potreba da se izda izbor njegovih najljepših misli u vidu što boljeg upoznavanja njegove osobe i djela, širenja njegove duhovnosti i poznavanja poruke koju nam Bog upućuje preko njegova svetačkog lika. Stoga smo iz njegove bogate baštine probrali misli koje poput bisera ili kristala sjaje, i koje imaju što reći i čovjeku današnjice.

Ivan Merz je u svome kratkom životu mnogo toga napisao: opširan dnevnik, doktorsku disertaciju, brojne članke, brošure, studije... Napose je njegov dnevnik pravi izvor za poznavanje njegove osobnosti i rudnik divnih misli i izreka koje svjedoče o djelovanju Božje Milosti u njegovu životu. Mnogi od tih spisa već su objavljeni, a neka djela ostala su još u rukopisu.

Ivan Merz i primjer njegova svetoga života, njegova bogata duhovna baština još nisu dovoljno poznati u širokim krugovima hrvatskih vjernika kako bi to bilo potrebno za jednog budućeg blaženika i sveca. Stoga je Postulatura Ivana Merza - crkvena ustanova koja se brine za njegov proces - među ostalim akcijama pripremila kratak izbor njegovih najljepših misli. Iz te publikacije Merzovih misli čitateljima "Veritasa", kao izazov da se kod svih rodi želja za što boljim poznavanjem i nasljedovanjem Božjeg ugodnika, nudimo nekoliko redaka iz "Uvoda u njegove misli"

   

Izjave o mislima i tekstovima Ivana Merza

"Iz svakog rada koji je Merz napisao osjetio sam snagu, jer sve ono što je napisao, napisao je u svetom zanosu i blistavom okrilju nerazjašnjene Milosti. To je bila njegova snaga, a i danas je."

Tim je riječima jedan suvremenik Ivana Merza i suradnik u apostolatu Ton S., - koji Merza nije nikad osobno susreo ni vidio, nego je samo čitao njegove tekstove - izrazio ono što su toliki osjetili i doživjeli: misli Ivana Merza, njegovi spisi i tekstovi proviru iz duboko religioznog kršćanskog iskustva, iz doživljenih i proživljenih istina katoličke vjere. Tu je njihova snaga, očaravajuća privlačnost i ljepota, koja potiče i poziva na razmišljanje.

O snazi i ljepoti Merzovih misli izrazio se i Kardinal Franjo Kuharić:

"Otkrivanje Merzove duše jest ulazak u splet divnih planina… Ivan Merz blješti u tom nizu velikih, vjernih sinova i kćeri naše Crkve u hrvatskom narodu kao jedan blještavi vrhunac. I kao što se na vrhunce penju hrabri planinari, tako bih želio da otkrivanje Ivana Merza u mladim dušama ove generacije, ovih naših prilika, budi težnju da se penju, da idu u visine i da osjete kako je divno gledati s tih visina na široke horizonte Božje stvarnosti i da osjete kako je čist zrak u visinama, te da uvijek prema njima teže… Ivan Merz ima mnogo toga reći danas našim mladima, našim sjemeništarcima, našim bogoslovima, našim redovnicima i redovnicama, nama svećenicima i biskupima."

o. Božidar Nagy, postulator


>[SADRŽAJ]<