VERITAS - br. 7-8/2001.

>[SADRŽAJ]<

MLADI


PREPOZNATI BOŽJE TRAGOVE U PRIRODI

 SUNCE, PALME I TURISTI


Razmišljajući o tome što se značajno dogodilo u posljednje vrijeme i što bi vrijedilo spomenuti u ovom kratkom mjesečnom osvrtu, došla sam do nemile spoznaje da je novi virus, koji je ovih dana poharao gotovo cijelu zemlju, zahvatio i mene. Zato se unaprijed ispričavam, cijenjeni čitatelju ovih redaka, što za posljedice čitanja ovog teksta i eventualno širenje virusa ne mogu odgovarati.

Isti se virus, naime, vrlo brzo proširio i na mlađu i na stariju populaciju, a polako ali sigurno poprimio je i svjetske razmjere. Učinkovit lijek još nije pronađen, ali zato gotovo svi mediji pišu o popratnim pojavama koje izaziva. Popularni naziv virusa sastoji se od samo dvije riječi: "godišnji odmor", ili u nekim slučajevima, "ljetni praznici".

Simptomi virusa očituju se u prvom redu u iznenadnom gubitku volje za bilo kakvom vrstom umnog ili fizičkog napora, a slike koje projicira vaša podsvijest obično se ograničavaju na ljetne razglednice s morem, suncem i palmama… Virus godišnjih odmora uvukao se i u naše razgovore, a remeti svaki ozbiljniji plan koji još pokušavamo izvesti, unatoč nemogućim vremenskim i inim uvjetima.

   

Ako ste i sami zahvaćeni ovim virusom, što je vrlo vjerojatno, jer stručnjaci tvrde da mu je vrlo teško odoljeti - ne preostaje vam drugo nego prihvatiti činjenice i započeti s terapijom. Govori se da je najbolji lijek izravno suočavanje i odlazak na godišnji odmor. Odredište nije toliko bitno - u slučaju da projekciju mora i palmi ne možete ostvariti u zbilji - može to biti i nešto drugo - ipak, preporuča se neki prirodni okoliš, sa što više kisika.

Kad smo kod kisika, on je za razliku od virusa "godišnjih", postao vrlo teško "uhvatljiv". Razlog su tome nemogući klimatski uvjeti i globalno zatopljenje zemljine površine. Osim toga, ovo bi nas ljeto moglo iznenaditi i naglim vremenskim promjenama, kao što je to slučaj ovih dana - od ekstremnih vrućina do naglog pada temperature i obilnih padalina, sve u vrlo kratkom razdoblju. Tako nam, nažalost, zahvaljujući upravo našem, ljudskom nemaru, priroda u nekim slučajevima počinje predstavljati opasnost. Ta se opasnost u prvom redu odnosi na sunce i na sunčanje. Zato, bez obzira na modu i na potrebu većine vaših bliskih prijatelja da se s odmora vrate maksimalno preplanuli, oprezno sa sunčanjem!

S detaljnijim savjetima za ovogodišnji izlazak na sunce, odabirom opreme za kupanje i sunčanje, oblicima razonode za vrućih ljetnih dana, obasipani smo sa svih strana, pa mislim da nema smisla nastavljati… No, kad govorimo o ljetovanju i odlasku u neke, dalje ili bliže, krajeve, trebala bi se spomenuti i turistička kultura, ili kultura turista. Mnogima, nažalost, u navedenim situacijama nije do kulture, jer vjerojatno smatraju da na godišnjem odmoru "odmaraju" doslovce od svega, pa tako i od kulturnog ponašanja. Ipak, ima i suprotnih slučajeva, zato nemojte unaprijed mrziti sve turiste. A ako ste, pak, i sami u turističkom pohodu, prisjetite se da odmor od svakodnevice ne bi smio uključivati i odmor od svakodnevnih vrijednosti koje bismo trebali njegovati u svome životu.

   

U povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, papa Ivan Pavao II., među ostalim, je rekao: "U praksi, turizam nam omogućuje da se odmorimo od svakodnevnog života, posla i obveza koji nas nužno sputavaju. Kako slijedi, čovjek može drugim očima gledati na svoju vlastitu egzistenciju i na egzistenciju drugih ljudi; slobodan od pritisaka svojih dnevnih briga, ima priliku ponovno otkriti svoju vlastitu kontemplativnu dimenziju i prepoznati Božje tragove u prirodi i, osobito, u drugim ljudskim bićima. Turizam nas stavlja u vezu s drugim načinima života, drugim religijama i drugačijim percepcijama svijeta i njegove povijesti. (...) Ovo rađa novom vizijom drugih koji nas oslobađaju opasnosti da ostanemo zatvoreni u sebi. Na svojim putovanjima, turisti otkrivaju druga mjesta, druge predjele i drugačije načine opažanja i iskušavanja prirode. Navikli na svoj vlastiti dom i grad, uobičajene krajolike i poznate glasove, turisti vide druge slike, čuju nove zvukove i dive se različitosti svijeta koji nitko ne može u potpunosti razumjeti. Kako oni to čine, sigurno rastu u poštovanju svega što ih okružuje i jača osjećaj da se to mora zaštititi. (…) Turizam je privilegirana prilika za dijalog između civilizacija zbog toga što postavlja pred putnika specifična dobra koja razlikuju jednu civilizaciju od druge; zbog toga što poziva putnika da se sjeti povijesti i društvenih, religioznih i duhovnih tradicija koji oblikuju povijest; i zbog toga što on podupire sve dublju razmjenu dobara među ljudima", kaže Papa.

   

Na kraju svega, prije nego i sama odlučim postati turist, a ako ne turist, onda bar privremeno besposlena osoba, htjela bih napomenuti još samo jedno. Godišnji odmor donosi nam, osim same radosti besposličarenja i opuštanja, i mogućnost da ostvarimo jednu važnu ljudsku potrebu. Potrebu za boljim odnosima s bliskim i dragim nam osobama i posvetimo im više pažnje nego što to činimo u zaokupljenosti redovnim životnim tegobama. Smanjenje radnih aktivnosti ostavlja mjesta i u onim najokorjelijim radoholičarima, da si dopuste tu "prazninu" nadopuniti sasvim ljudskim osjećajima. Da se više posvetimo jedni drugima… Ugodan vam odmor, dakle.

NEVENKA GAŠPAROVIĆ


>[SADRŽAJ]<