VERITAS - br. 7-8/2001.

>[SADRŽAJ]<

NAŠ OSVRT


SVEĆENIČKA REĐENJA I MLADE MISE

U POTPUNOJ SLOBODI


Vrijeme početka godišnjih odmora ujedno je i vrijeme svećeničkih ređenja i mladih misa. Još uvijek veoma mali broj mladića odaziva se na Gospodinov poziv da ga izbližega slijede i da svoj život posvete služenju Bogu i Božjem narodu. Nisu najhrabriji oni koji se prihvaćaju te odgovorne službe i poziva, nego se za njih može reći samo da imaju najviše pouzdanja u Boga i da su mu povjerovali. Ta, valjda Bog znade zašto poziva baš ovoga ili onoga mladića i nitko sebi ne bi trebao uzeti za pravo Gospodinu prigovarati i predbacivati. On ih je pozvao, a oni su se spremno odazvali - u potpunoj slobodi.

* * *

Krist je zahtjevan kada je u pitanju Kraljevstvo Božje. Ništa ne smije stajati na putu ostvarenja tog Božjeg Kraljevstva - ni vlastita rodbina, ni različite obveze ili dužnosti - ništa, bez obzira na plemenitost poslova kojima se bavimo i bez obzira na to što i dalje ostaje na snazi Božja zapovijed ljubavi prema vlastitim roditeljima. Isus je, znamo, došao dopuniti Zakon i proroke, a ne dokinuti ih. Bog govori da Kraljevstvo trpi silu i da ga siloviti grabe. Ali tu silu najprije valja na sebe primijeniti - na vlastitu slobodu. On nas kršćane baš zato i želi potpuno slobodne, da bismo se u toj slobodi odlučili upravo za njega.

Krist nas je za slobodu oslobodio. Kao vjernici nismo više robovi grijeha ni tijela - ili bar to više ne bismo trebali biti. "Držite se i ne dajte se ponovno u jaram ropstva", govori nam sv. Pavao. "Istina će vas osloboditi", poručuje nam Isus kao i svojim suvremenicima, tumačeći im da ih jedino on može osloboditi i darovati im pravu i potpunu slobodu - slobodu duha. Na slobodu smo pozvani, ali ta sloboda ne smije biti razlog ili izlika za našu samovolju, za naše pogrešno ponašanje, nego je ona preduvjet da bismo mogli u ljubavi služiti jedni drugima. Značajna je ovdje svaka riječ: ljubavlju služiti jedni drugima. To je ujedno i donekle definicija svećenika i njegova poziva, odnosno poslanja.

Dobro bi bilo da svaki svećenik, ali i vjernik, uvijek ima ove Pavlove riječi pred očima. Sav Zakon i sve zapovijedi može ispuniti onaj tko ima ljubavi prema svima za koje je izabran, pozvan i poslan im. A svećenik je pozvan i druge učiti toj međusobnoj ljubavi, da ljudi ne budu oni koji se međusobno grizu, glođu i proždiru, kako kaže sv. Pavao, nego da budemo Crkva Božja, zajednica onih koje povezuje međusobna ljubav kojoj je izvor i uvir Isus. Duh Sveti u tom nastojanju nadahnjuje one koji se prepuštaju njegovu vodstvu, da bi mogli živjeti ljubav Kristovu i druge poučavati i poticati da žive u toj istoj ljubavi.

* * *

Isusa u potpunoj slobodi i sa svom odlučnošću prihvaća svoj križ - izrugivanje, sramoćenje i gorku smrt. Iako je Sin Božji, i on je nailazio na nerazumijevanje i na neprihvaćanje, što doživljavaju i mnogi svećenici, a i angažiraniji vjernici koji pred drugima svjedoče svoju vjeru. Krist svećenike poziva da, bez obzira na odbijanje i na nerazumijevanje, poput njega uvijek znadu prihvatiti sve ljude onakvima kakvi jesu, nastojeći učiniti ih onakvima kakve ih Bog želi - oplemenjene evanđeoskom porukom.

Na poseban način svim ovogodišnjim mladomisnicima želim da im Gospodin bude jedina baština i čaša, kako stoji u psalmu. On neka vam bude nagrada i slava. Neka vas čuva, svjetuje i opominje on, vaš Gospodar kome se utječete. Ako vam Gospodin bude stalno bio pred očima, ne morate se bojati niti da ćete posrnuti, a kamoli pasti. Bog neka bude radost vaših duša i vaš spokoj nakon svih pastoralnih i apostolskih napora. On će vam na kraju života, kao nagradu darovati vječno blaženstvo sebi s desna, gdje ćete uživati puninu radosti gledanja svetoga lica Božjega. To je staza života, to je put vječnoga spasenja po kojemu hodate i s kojega ne trebate i ne smijete nikada skrenuti.

MARKO PUŠKARIĆ


>[SADRŽAJ]<