VERITAS - br. 4/2002.

>[SADRŽAJ]<

NAŠ OSVRT


VJERNIČKI RADOSNA I PONOSNA PRISJEĆANJA 

ČETRDESET GODINA


Uz 30. dan smrti kardinala Franje Kuharića sa zahvalnošću se prisjećamo svega što je učinio za naš vjerni Božji narod. Nama u "Veritasu" na osobit način drage su uspomene koje ga povezuju s našim mjesečnikom.

Kada je 1. siječnja 1983. umro prvi urednik "Glasnika sv. Antuna Padovanskoga", fra Ivon Ćuk, njegov pokop vodio je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, koji je na pogrebnoj misi održao i prigodnu propovijed. Oca Ivona Ćuka tom prigodom nazvao je "Slugom Božje riječi", čovjekom koji je Božje darove, kojima je bio obilato obdaren, upotrijebio vjerno, velikodušno, neumorno. "Za sve mu u ime Crkve u Hrvata od srca zahvaljujemo. Nije pripadao samo jednoj biskupiji ili nadbiskupiji. On je uistinu pripadao cijeloj Crkvi u Hrvata. I za cijelu Crkvu bio je dar Božji. Hvala za to!"

Mislim da se ove riječi, upućene našem pokojnom prvom uredniku lista, još više i s još većim pravom mogu primijeniti na samoga propovjednika istih, na nedavno preminuloga Kardinala. Bio je uistinu čovjek duha, dobrote i ljubavi. Ni u najtežim trenucima ratnih stradanja nije popustio napasti mržnje, nego ju je pobijedio evanđeoskom ljubavlju i prema neprijatelju.

   

Unatoč govoru o smrti, kao vjernici, upravo u uskrsnom vremenu u kojemu se nalazimo, imamo pravo i čak obvezu radovati se jer to je najjasniji vanjski izraz naše čvrste vjere u život vječni, vjere u uskrsnuće. U toj vjeri možemo u nepomućenoj radosti slaviti četrdesetu godišnjicu postojanja "Glasnika sv. Antuna Padovanskoga" odnosno "Veritasa".

Brojka četrdeset podsjeća nas na četrdesetodnevnu korizmenu pripravu za uskrsnuće i, kako bi rekao sv. Franjo, kao da nam želi reći da smo tek jedva nešto malo učinili te da je vrijeme da još bolje zasučemo rukave. Ali brojka četrdeset obilježava i vrijeme od Uskrsa do Gospodinova Uzašašća, do Spasova. Poruka koju bismo iz tog liturgijskog vremena mogli izvući mogla bi biti poziv na hrabrije i odlučnije tiskano i elektroničko svjedočenje za Istinu - za Krista uskrsloga.

   

Proslava ove visoke obljetnice lista budi sjećanja na teške, ali odlučne početke. Kao što je sv. Antun svima donosio mir, utjehu, dobrotu, savjet i radost, tako i samo tako žele preko ovoga lista postupati i njegova subraća franjevci konventualci, te brojni vjernici laici koji surađuju u "Glasniku", odnosno u "Veritasu".

List od samoga početka pa sve do danas donosi različite stalne rubrike i tematski je otvoren svima. Nije se pretvorio ni u čisto "štovateljski" list, niti u list mladih, nego je sačuvao svoju univerzalnost i širinu. Uz spomenutu tematiku objavljuje portrete pojedinih likova, obrazlaže biblijsku tematiku i donosi različite razgovore i reportaže. Predstavlja poznata svetišta, župe i hodočasnička mjesta, promiče ekumenska nastojanja i nudi bogate duhovne sadržaje. Brani obitelj kao zajednicu ljubavi koju Bog blagoslivlja i kao temelj svakoga društva, promičući pravo hrvatskog naroda na vlastiti jezik, kulturu, slobodu i samostalnost.

List 1967. godine pokreće i konkretnu dobrotvornu akciju pod nazivom: "Limenka sv. Antuna", za prikupljanje pomoći siromašnima. Fra Ivon je zamišljao da u Zagrebu podigne "Antunov grad" u kojem bi se zbrinuli beskućnici i siromasi. Ta njegova zamisao djelomično je nedavno ostvarena izgradnjom "Doma sv. Antuna" u Zagrebu, u kojemu svakodnevno besplatno ruča gotovo 700 siromaha.

   

Uz obilje razloga za slavlje, ima još više razloga za bolje i plodnije pisanje i djelovanje. Sami naši čitatelji mogu i smiju zaključiti je li 40. obljetnica više razlog za posipanje pepelom ili za lovorov vijenac na glavi. Mi u Uredništvu svjesni smo svega dobra, ali i "Veritasovih" nedostataka i poteškoća, ali nećemo klonuti pod njima.

MARKO PUŠKARIĆ

>[SADRŽAJ]<