VERITAS - br. 4/2002.

>[SADRŽAJ]<

CRKVENI KALENDAR


USKRSLI ISUS OBJAVLJUJE UČENICIMA BOŽJU SLAVU 

LJUBAV JE ZALOG USKRSNUĆA 


Najradosniji tekstovi u Bibliji osim onih što naviještaju Isusovo začeće i rođenje, zacijelo su tekstovi o Isusovu uskrsnuću. Uskrsnućem Isus navještava kako smrt nije kraj života i kako i patnja ima svoj smisao. Smrt na križu žrtva je za grijehe i preduvjet radosnog i jedinstvenog događaja - uskrsnuća Kristova. Svojim uskrsnućem Isus navještava vječni život, besmrtnost. Onaj kog naviješta Stari zavjet došao je i ispunio ono što je trebalo ispuniti. Ono što je naviješteno doživjelo je svoje ostvarenje.

   

Kristovo uskrsnućePavao kad propovijeda u Antiohiji govori kako je riječima: "Nećeš dopustiti da Svetac tvoj istrune" (Dj 13, 35), u Starom zavjetu od Boga najavljeno Isusovo uskrsnuće i da se njegovo tijelo neće vratiti istrunuću. I izvještaj o tri mladića u užarenoj peći, što se nalazi u knjizi proroka Danijela, završava hvaljenjem Boga jer ih je spasio iz Podzemlja, istrgao iz ruke smrti, izbavio iz plamena (Dn 3, 88). I to je jedan možda bi se moglo reći prikriveni navještaj Krista koji je istrgnuo, spasio, otkupio čovjeka od grijeha i od duhovne smrti, od đavlove vlasti i pakla. Prikriveni navještaj uskrsnuća od mrtvih. Jona koji je tri dana bio u utrobi ribe, a onda je izbačen na obalu jer je tako Jahve zapovjedio ribi, također je navještaj Isusove smrti i uskrsnuća.

Uskrsli Krist se ukazuje učenicima. Prva ga vidi Marija iz Magdale. Ona ga ne prepoznaje odmah nego kad je Isus zove po imenu, jer On nju poznaje. Marija je pokazala mnogo ljubavi prema Isusu. Stajala je pod križem, za vrijeme večere u Betaniji, koja je bila nekoliko dana prije Pashe, pomazala je Isusu noge i otrla ih svojom kosom. Isus je tada rekao da je izvršila djelo ljubavi prema njemu (Mt 26, 10). Dakle, prva je uskrslog Gospodina vidjela ona koja je pokazala mnogo ljubavi. I učenici joj nisu vjerovali da je Isus uskrsnuo. Evanđelist Ivan kad govori o uskrsnuću kaže kako učenici još ne bijahu razumjeli Pisma da je trebalo da Isus uskrsne od mrtvih (Iv 20, 9). U Isusovim učenicima je još bila tama. Kod ukazanja na Tiberijadskom jezeru Isus pita Petra tri puta da li ga ljubi. Pita ga i zbog toga što ga je Petar tri puta zatajio, ali i zato jer je za poslanje koje daje Isus važna upravo ljubav. Ljubav prema Isusu to je ono što nas posvećuje, to je ono zbog čega su sveci postali - sveci. To je ono što će nas odvesti u vječni život. Ljubav nikada ne prestaje, ona će ostati i kad iščeznu proroštva i kad će umuknuti jezici, i kad će nestati znanja, reći će jednog dana sv. Pavao (1 Kor 13, 8).

   

Isus se, u drugom obličju, nakon ukazanja Mariji iz Magdale i pobožnim ženama, ukazuje dvojici učenika na putu u Emaus. I sv. Luka bilježi kako "njihovim očima bi uskraćeno da ga mogu prepoznati" (Lk 24, 16). Ne da oni nisu bili sposobni prepoznati Isusa, ili da se nisu dovoljno trudili da ga prepoznaju, nego bilo im je uskraćeno da ga prepoznaju. Uskrslog Krista koji je uvijek s nama jer ne može ne biti s nama, ne može se vidjeti ako nam se sam ne otkrije. Isus objavljuje gdje ga se može sigurno naći - u lomljenju kruha. "Dok je sjedio s njima za stolom, uze kruh, zahvali, razlomi ga pa im ga dade. Njima se otvoriše oči i prepoznaše ga" (Lk 24, 30-31). Nisu ga slučajno prepoznali u lomljenju kruha i nije tad slučajno iščeznuo ispred njihovih očiju. Lomljenje kruha je gozba Isusove, Božje ljubavi. Isus želi da ga nađemo na toj gozbi njegove ljubavi i da On na toj gozbi nađe nas. "Onaj koji mene jede živjet će zbog mene" (Iv 6, 57). On sam, on koji je Život i Milosrđe, rado nam se daruje. I blagujući njega mi ostajemo u Životu i Život ostaje u nama.

   

Kad se uskrsli Isus ukazao apostolima, sv. Ivan kaže kako je došao i stao pred njih te rekao "Mir vama", dok su vrata kuće bila zatvorena. Kod sljedećeg ukazanja nakon osam dana, opet je došao i stao pred njih dok su vrata kuće bila zatvorena. Ivan želi reći kako Isus nije došao kroz vrata jer uskrsli Isus nema materijalno tijelo kao mi. Njegovo uskrslo tijelo ne pripada trodimenzionalnom svijetu. Uskrsnuće je preobražaj materije. Uskrsli Krist je duhovno biće premda pokazuje učenicima ruke i bok. Isus se ukazuje učenicima na taj način kako bi oni shvatili da je Uskrsli identičan Isusu iz Nazareta, i kako se u Isusu Jahve, Bog, potpuno objavio. Jahve daje život, oprašta grijehe, vlada materijom, prostorom, svime. Gospodar je života i smrti, ništa mu nije nemoguće, sve što postoji po njemu postoji, a otkrio se ljudima u osobi Isusa iz Nazareta.

Toma se uvjerava kako je Uskrsli njihov Učitelj, njihov Isus, kada vidi njegove rane i stavlja ruku u njegov bok. Osim u Riječi-čitanju Pisma, nauci apostolskoj, lomljenju kruha, uskrslog Krista može se naći i u Ranama, odnosno u patnji. Mnogi sveti ljudi tijekom dvije tisuće godina nalazili su Krista upravo u Ranama - u trpljenju.

HENRIETA ZAJEC

>[SADRŽAJ]<