VERITAS - br. 4/2002.

>[SADRŽAJ]<

ZRCALO VREMENA


APEL U POVODU PRISILNE DELOŽACIJE HRVATA IZ DRVARA

U povodu najnovijih događaja koji su pogodili hrvatske prognanike u Drvaru, predsjednik Biskupske konferencije BiH, banjolučki biskup dr. Franjo Komarica i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, uputili su zajednički apel javnosti. Među ostalim, u apelu ističu: "Ponovno smo neugodno iznenađeni stavom pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji prema prognanicima, pripadnicima različitih etničkih skupina, primjenjuju dvostruka mjerila. Službeni predstavnici Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini su se dosljedno zauzimali za obranu privatnog vlasništva svakog čovjeka bez ikakve razlike i isticali da se ne može rješavati ničije izbjegličke probleme uzurpiranjem tuđih kuća i stanova. Po tko zna koji put apeliramo na odgovorne u ovoj zemlji da konačno učine sve potrebno kako bi prestala gorčina prognaničkog života!" Sve bosansko-hercegovačke prognanike katolike biskupi pozivaju da se ujedine u borbi svim legitimnim sredstvima za ostvarenje jednog od osnovnih ljudskih prava - prava na povratak u svoj zavičaj i u svoj dom. Humanitarne organizacije i druge institucije za obnovu zemlje pozivaju da pruže nužnu pomoć prognanim Hrvatima za njihov održivi povratak. Od odgovornih se u apelu traži da ne manipuliraju s mukom prognanika radi svojih sebičnih interesa, a sve ljude dobre volje poziva na pomoć, posebno onima obespravljenima, "da mogu ljudski živjeti sa svim pravima i slobodama". 


OSNOVAN CARITAS VOJNOG ORDINARIJATA

Vojni ordinarijat od nedavno je dobio svoj Caritas. Na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, Caritas Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj otvorio je vojni biskup Juraj Jezerinac. Sredstva za taj Caritas sakupljat će se, kako je rečeno, "kroz djelovanje vojnih kapelanija", a suglasnost za njegov osnutak dali su odgovorni u Ministarstvu obrane RH. 


KATOLIČKI IZDAVAČI I KNJIŽARI OSNIVAJU UDRUGU

Na poticaj Odbora HBK-a za društvene komunikacije, a pod predsjedanjem predsjednika Odbora, riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića, održan je u Zagrebu susret katoličkih izdavača. Dvadesetak katoličkih izdavača s područja Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Devčić tom je prigodom potaknuo na razmišljanje kako putem katoličkih knjiga i tiskovina naviještati Riječ Božju i vrijednosti Evanđelja, te kako unaprijediti suradnju među izdavačima i na kojoj razini. O ideji udruživanja katoličkih izdavača govori se već više godina, a na ovom je sastanku dogovoreno i konačno osnivanje takve udruge. Putem zajedničke krovne udruge katolički bi izdavači mogli zajednički nastupati na međunarodnim sajmovima knjiga, pospješiti distribuciju knjiga i tiskovina, te biti član Međunarodne udruge katoličkih izdavača. 


POTREBNO JE POJAČATI OBITELJSKI PASTORAL U HRVATSKOJ

Prioriteti obiteljskog pastorala u Hrvatskoj su daljnja i bliža priprava zaručnika za brak putem zaručničkih tečajeva, rad s obiteljskim zajednicama i otvaranje obiteljskih savjetovališta.

Tako je istaknuto na posljednjoj sjednici Vijeća za obitelj pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, kojoj je predsjedao predsjednik Vijeća krčki biskup Valter Župan. Temelj svakog obiteljskog pastorala, smatraju članova Vijeća HBK za obitelj, župska je zajednica, gdje bi trebalo sustavno raditi na provođenju jednoobraznog modela priprave zaručnika za brak, kao i sustavno raditi s obiteljima.

Inače, protekli je mjesec otvoren i Ured HBK za obitelj. Adresa Ureda je Kaptol 21, Zagreb, a zadatak će mu biti praćenje bračnih i obiteljskih prilika u našoj Crkvi i državi, kao i u svijetu, naročito u europskim zemljama, čije prilike utječu na nas i stvaraju naše javno mnijenje. Zadaća Ureda nadalje će biti poticanje osnivanja biskupijskih odbora, vijeća ili povjerenstava za pastoral obitelji i osnivanje biskupijskih ureda za obitelj, te uspostavljanje veze s tim tijelima, pripremanje studijske skupove i pastoralnih programa. Posebno se važnim smatra poticanje otvaranja obiteljskih savjetovališta na planu biskupija, kao i umrežavanje katoličkih nevladinih udruga koje promiču život i obitelj - radi plodnijeg zajedničkog rada. 


SASTANAK NAŠIH BISKUPA

"Crkva i danas izgleda poput malog stada u sekulariziranom svijetu; i u Sarajevu ona nije najbrojnija zajednica, a niti u Bosni i Hercegovini. Primjećujemo da Crkva ima malo utjecaja u javnom životu, dapače, neki nas žele gurnuti na rub društva, utjecaj koji crkveni stavovi imaju u javnosti malen je, prije svega na moralnom području. Ipak evanđelje ističe vrijednost i važnost ‘malog stada’, zauzete i motivirane manjine koja nosi teret većine" - istaknuo je to u propovjedi na misnom slavlju u sarajevskoj katedrali predsjednik HBK nadbiskup Josip Bozanić.

"Crkva, kao malo stado, treba biti prisutna u društvenom kontekstu svoga naroda i sredine u kojoj djeluje" - poručio je nadbiskup Bozanić, a to se, kako je rekao, događa kada se katolici zalažu za opće dobro društva na raznim područjima: kulturnom, socijalnom, odgojnom, obrazovnom, gospodarskom, političkom i drugima. "Na taj način Crkva, koja je malo stado i katolici kao zauzeti vjernici i građani mogu dati veliki i korisni doprinos današnjem društvu, koje se naziva demokratsko" - rekao je nadbiskup Bozanić na misi koja je slavljena u sarajevskoj katedrali, u tijeku jednodnevnog zajedničkog zasjedanja hrvatskih i bosansko-hercegovačkih biskupa, održanog početkom ožujka.

Biskupi HBK i BK BiH sa zasjedanja, na kojem su raspravljali o nekim zajedničkim pitanjima i pothvatima, osobito o skrbi za hrvatsku inozemnu pastvu, uputili su i zajedničku izjavu. U njoj se, među ostalim, apelira na rješavanje pitanja izbjeglih i prognanih: "U vezi s još uvijek dramatičnim stanjem mnogih izbjeglica i prognanika, biskupi ponovno apeliraju na sve odgovorne domaće i međunarodne čimbenike da konačno stvore političke, pravne i materijalne mogućnosti za njihov povratak u zavičaj kao i za ostvarivanje svih ostalih ljudskih i građanskih prava i sloboda."

>[SADRŽAJ]<