VERITAS - br. 5/2003.

>[SADRŽAJ]<

U ZNAKU VODENJAKA

MEDICINA NEW AGEA (2)

Terapije New agea u Hrvatskoj

Pokazujući izrazito zanimanje za područje duha (ne samo psihe), holistička medicina se upušta i u metafizičko pitanje: tko je čovjek, čovjek u svome totalitetu, a iza njezinog odgovora na postavljeno pitanje nazire se nova antropologija koja za sobom povlači i niz drugih pitanja.


JOSIP BLAŽEVIĆ

Slijedi abecedni popis terapija opće obuhvaćenih pojmom New age medicine zastupljenih na području Hrvatske: aikido, akupresura, akupunktura, analiza aure, antropozofska medicina, apiterapija, aromaterpija, astrologija (zdravstvena i karmička), autogeni trening, ayurveda, Bachove kapi, bioenergija, biofeedback, biorezonanca, channeling, chi kung, core energetika, dijanetika, duhovna medicina po Bruni Gröningu, duhovna medicina po Djjiwal Koolu, energetska masaža čakri, "egzorcizmi" okultni (što ih vrše razni vračevi i iscjelitelji, “egzorciziranje vode”, i sl.), excalibur, falung going, feng shui, gesthalt, hipnoza, homeopatija, intenziv gnoze (ili prosvjetljenja), iridologija, iscjeljivanje čakri, iscjeljivanje metodom Barbare Ann Brennan, jin shin jyutsu (iscjeljivanje dodirom), kineziologija, kiropraktika, kristaloterapija, laseroterapija, likovna terapija, magija, magnetoterapija, makrobiotika, manualna medicina, masaže (energetske), meditacija, naturopatija, nitya kriya, nitya pranayama, osteopatija, ozdravljujući dah, pilates, plesna terapija, pozitivno mišljenje, pranoterapija, psihokibernetika Esena, refleksoterapija, radiestezija, rebirthing, refleksologija, regresoterapija, reiki (razne vrste), shen qi, shiatsu (i shiatsu masaže), šamanizam, tai chi, tibetanska medicina, tradicionalna kineska medicina, transakcijska analiza, tantričko "iscjeljivanje", transcendentalna meditacija (TM), transpersonalna psihologija, vibroterapija, vještičarstvo, yoga (razne vrste), zdrava ishrana, i druge.

Problem kompetencije

Poštujući i podupirući pozitivne napore medicine New agea ne smijemo podleći napasti da nas oni toliko opčine te previdimo i neke ozbiljne probleme u njezinom pristupu zdravlju/bolesti koji, čini se, kao da su potpuno izostali iz aktualnog promišljanja o ovom predmetu. "Holističko se zdravlje, kao što je poznato, usredotočuje na važnu ulogu duha pri fizičkom ozdravljenju. Tvrdi se da se veza između duhovnih i tjelesnih vidova osobe nalazi u imunološkom sustavu ili u indijskom sustavu čakrâ" (Isus Krist donositelj vode žive, 2.2.3.).

Dakle, a to predstavlja i prvi problem, u svrhu holističkog iscjeljenja (iscjeljenja duha, duše i tijela, te sredine u kojoj čovjek živi) terapije New agea svoje postupke primjenjuju i na duhovnu dimenziju čovjeka, a budući da je duh područje religiozne kompentencije, baš zato New age terapije ulaze u polemiku i/li konflikt s religijama. Mnoge New age terapije promicatelji su istočnjačke religiozne filozofije, gnosticizma, okultizma i magije, čiji sadržaji nisu kompatibilni s učenjima monoteističkih religija. Pokazujući izrazito zanimanje za područje duha (ne samo psihe), holistička medicina se upušta i u metafizičko pitanje: tko je čovjek, čovjek u svome totalitetu, a iza njezinog odgovora na postavljeno pitanje nazire se nova antropologija koja za sobom povlači i niz drugih pitanja.

Nova antropologija

Bilo koja terapija uvijek je usmjerena prema iscjeljenju i ublažavanju boli, bilo terapeutskim postupkom ili farmaceutskim pripravkom. Međutim, načini iscjeliteljskog zahvata mogu se zasnivati na radikalno različitim antropologijama. Tako, na primjer, većina terapija tzv. "energetske medicine", da bi postigla organsko iscjeljenje, zahvate vrši na tzv. "energetskom tijelu" koje je, prema istom učenju, nosač fizičkog tijela, prethodilo mu je, obavija ga, održava i nadživljuje. Bolest se, prema ovom učenju, obično najprije pojavi na "energetskom tijelu", a tek kasnije na fizičkom, zato oni iscjeljenje započinju na "višim razinama" u svrhu usklađivanja narušenih vibracija. To "suptilno" tijelo pojmljeno je kao pravi organizam sastavljen od energetskih kanala i centara nazvanih čakrama kojih, općenito se drži, ima sedam. Svaka od sedam čakri odgovara nekom od kristala (kristaloterapija), nekoj boji (koloroterapija), nekom tonu (muzikoterapija), nekoj vibraciji (vibroterapija), nekom mirisu (aromoterapija), nekom planetu (astrologija), itd. Alternativni iscjelitelji vjeruju da djelovanjem određene terapije na te energetske centre (ili čakre) suptilnog tijela utječu na fizičko tijelo što je osnova postupaka tradicionalnih liječnika Dalekog Istoka. Prvo interpretiranje zapadne medicine u svijetlu istočnjačkih čakri iznio je V. G. Rele u svome djelu The Mysterious Kundalini: The Physical Basis of the "Kundalini-Hatha-Yoga" According to our Present Knowledge of Western Anatomy and Physiology objavljenom 1939. godine. Nekada obična hipoteza danas se toliko rasprostranila da se, više svojom popularnošću nego znanstvenom argumentiranošću, nameće kao nova paradigma.

Dakle, očito je, Medicina New agea predstavlja se s vlastitom antropološkom paradigmom potpuno različitom od Zapadne, baštinjene od Aristotela i Decartesa. Puna je izraza, poput, ekvilibrirati yin i yang, otvoriti čakre, ili pregledati boju aura. Neki iscjelitelji tvrde da i homeopatija i akupunktura imaju dvostruko djelovanje: na fizičko tijelo ali i na energetske sustave eteričkog tijela. Bilo kako bilo, spomenute teorije bile su plodno tlo i pokretima tipa New Thought i grupama poput onih Josepha Murphya koji promiču samoiscjeljenje organizma djelovanjem na um, prema kojima samoiscjeljenje nije rezultat čistoga placebo učinka nego ciljanog djelovanja na neki od energetskih sustava složenog ljudskog bića.

Pregled stanja u Hrvatskoj

Rasprostranjenost New age medicine u Hrvatskoj i njezino sustavno promicanje stavlja pred nove izazove cijelo javno zdravstvo, ali i teologiju. Iznesimo tek pokoju zanimljivost. Već jednom spomenuti iscjelitelj K. Sherwood, bio je sudionik Prvog jugoslavenskog skupa o graničnim područjima znanosti, a potom i voditelj seminara o "dinamici ljudskih energija", održanih u Zagrebu, uz prisustvo "brojnih liječnika, kozmetičara i stručnjaka alternativne medicine". Sljedećim riječima spomenuti iscjelitelj upravo potvrđuje našu postavku da su korijeni New age medicine u tantrizmu: "U času stapanja i doživljavanja orgazma, čovjek nadilazi granice koje mu nameće fizičko tijelo i svijest i uz pomoć ljubljenoga postiže jedinstvo, a time i transcendentnost. Učitelji tantre već su odavno upoznali transcendentalnu prirodu seksa, te bi vodili ljubav kako bi postigli sjedinjenje s kozmičkim poljem. Seks je postao izraz njihove transcendentne ljubavi… potpuno značenje ja jesam na svim razinama kauzalnosti." Na drugom mjestu isti autor daje i vlastitu interpretaciju pričesti: "Drevni su narodi vjerovali da je aura emanacija krvi. U simboličkom ispijanju Kristove krvi prigodom pričesti simbolički se stapa polje aure vjernika s poljem aure Krista." Budući da, kao što smo već istakli, Sherwood visoko kotira u krugovima domaće alternative, a u svrhu ilustracije stanja alternative u Hrvatskoj, smatrali smo svrsishodnim navesti bar pokoji njegov izričaj. On je mišljenja da "u vrijeme sna eteričko tijelo izlazi iz fizičkoga tijela da bi se napunilo energijama viših razina", a govori i o "unutarnjim vodičima". Urednik i prevoditelj obiju njegovih knjiga u nas je mr. Mirjana Gračan, deklarirani eksponent New agea u Hrvatskoj.

Uz nekoliko prevedenih alternativnih enciklopedija, u Hrvatskoj su osvanula i izdanja iz domaće radinosti. U godinama 1997. i 2000. pojavilo se po jedno specijalno izdanje "Arene" s naslovom Najveći hrvatski iscjelitelji u kojima su predstavljena imena nekih hrvatskih alternativaca i njihove prakse, među kojima su nominirane akupunktura, homeopatija, naturoterapija, ali i aurodijagnostika, bioenergija, duhovno iscjeljivanje (hodanje po žeravici), kristaloterapija, rune, talismani, yoga, reiki, astrologija, magija, vidovnjaštvo, nehipnotička regresija (povratci u prijašnje živote), preporađanje, itd. Iz navedenoga očito je o kakvom se profilu "alternativne medicine" u Hrvatskoj radi. Lučenje između onoga što bi u alternativnoj medicini eventualno moglo biti primjenjivo u komplementarnom očuvanju zdravlja otežava njegovo miješanje s ezoterijom, što je razvidno i iz samog podnaslova Alternativnog magazina "Elektronički časopis za alternativu i ezoteriju" u izdanju Udruge za poboljšanje kvalitete života "Alternativa". U broju od ožujka 2003. isti magazin najavljuje da spomenuta Udruga "Alternativa" počinje tiskati mjesečnik o alternativi s nakladom od 5.000 primjeraka pod naslovom "Ezoterikus" čiju "misiju" obrazlaže sljedećim riječima: "Ezoterikus je časopis koji udružuje sve organizacije, udruge, centre i pojedince iz svih polja alternative, čime želimo stvoriti jednu alternativnu obitelj. (…) Duhovno znanje, samospoznaja, yoga, meditacija, alternativna medicina i liječenje, zdrava prehrana i vegetarijanstvo, astrologija, numerologija, radiestezija, reiki, regresija, psihološka pomoć, tehnike divinacije, ufologija, tumačenje snova i sl., redovite su teme Ezoterikusa."

Nadalje, godine 1998., u izdanju "Klare" pojavila se domaća Enciklopedija alternative - Tko je tko u alternativnoj medicini s popisom i opisom 110 hrvatskih alternativnih terapeuta uz još petnaestak poduzeća, tehnika i metoda. Godine 2000. ali sada već u izdanju "Udruge hrvatskih terapeuta", objavljena je nova Enciklopedija alternative - 100 najboljih koja se popisom iscjelitelja i praksi malo razlikuje od one prethodne, a terapije koje su predstavljene, uz spomenute u "Areni", sadrže i nove, tipa excalibur, šamanizam, Bils meditacije pozitivnih misli, magnetizam, i druge.

HUPED

Osnivanjem "Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu" (skraćeno HUPED) 28. veljače 2000., s predsjednikom Vedranom Korunićem, hrvatski iscjelitelji, a s njima i medicina New agea, dobili su novi zamah. "HUPED djeluje kao krovna organizacija za područje nekonvencionalne medicine u Republici Hrvatskoj. Ona je strukovno udruženje koje okuplja TERAPEUTE, pravne i fizičke osobe s područja prirodne, energetske i duhovne medicine s ciljem podizanja kvalitete terapeutskih usluga i zaštite prava korisnika terapeutskih usluga (…) i djeluje u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH" - stoji na web stranicama Udruge. U samom Statutu čitamo i sljedeće: "Udruga se zalaže za preispitivanje rada i djelovanja svih vjerskih zajednica, skupina, sekti, crkava i pojedinaca u RH kako bi se uvidjelo da njihovo djelovanje nije štetno za pojedince…" I ne samo to! Premda Udruga u svome kodeksu etike i prakse, između ostalog, predviđa da "kvalifikaciju za prakticiranje duhovne medicine" mogu izdati i vjerske zajednice koje provode program duhovne medicine, poput pentekostalnih Crkava, ili katoličkih seminara za iscjeljenje, i drugih oblika liječenja svetim (hagioterapija), ipak one to mogu ostvariti samo "uz odobrenje HUPED-a".


"Prema kršćanskom nauku, bol - osobito ona u posljednjim trenucima života - zauzima posebno mjesto u Božjem spasiteljskom planu; ona je, naime, sudjelovanje u Kristovoj muci i sjedinjenje s otkupiteljskom žrtvom koju je on u svojoj poslušnosti prinio Ocu. Ne treba se, dakle, začuditi ako neki žele ograničiti upotrebu lijekova koji ublažuju bolove tako da svojevoljno prihvate bar dio svojih bolova da se na taj način svjesno sjedine s patnjama raspetog Krista" (Iz Deklaracije o eutanaziji, Kongregacije za nauk vjere.)

Papa liječničkom osoblju: "Vi poput dobroga Samaritanca služite bolesnima i patnicima, poštujući u njima - uvijek i nadasve - dostojanstvo osobe, prepoznavajući očima vjere prisutnost Isusa koji trpi… Ničim se ne može nadomjestiti vaša stručnost i prikladna organizacija posla, ali im morate dodati 'srce' koje ih je jedino kadro humanizirati." (Ivan Pavao II., Poruka za Svjetski dan bolesnika, 11. veljače 1994.)

>[SADRŽAJ]<