VERITAS - br. 9/2003.

>[SADRŽAJ]<

ZAJEDNO

Susret slovenskih i hrvatskih katolika

Mi smo ovdje da se ojačamo i da neustrašivo promičemo Krista, našu nadu, i to je razlog i ovoga hodočašća i Srednjoeuropskoga katoličkog dana.


U sklopu proslave Srednjoeuropskoga katoličkog dana više od 10.000 slovenskih i hrvatskih hodočasnika okupilo se 30. kolovoza u hrvatskome marijanskom svetištu Mariji Bistrici na misno slavlje koje su predvodili nadbiskupi ljubljanski Franc Rode i zagrebački Josip Bozanić, zajedno s ostalim slovenskim i hrvatskim biskupima, predstavnicima iz ostalih šest srednjoeropskih zemalja i oko 300 svećenika, prenosi IKA.

Mi smo ovdje da se ojačamo i da neustrašivo promičemo Krista, našu nadu, i to je razlog i ovoga hodočašća i Srednjoeuropskoga katoličkoga dana, istaknuo je u pozdravnoj riječi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Bozanić. Ukazao je pri tome da su katolici u zemljama Srednje Europe u većini, ali, kad se čitaju stranice tiska to izgleda drukčije, premalo je evanđelja nade u javnosti, dodao je predsjednik HBK. Govoreći o geslu okupljanja: Krist - nada Europe, istaknuo je da na početku novoga tisućljeća katolici žele posvijestiti svoj poziv i zadaću u izgradnji nove Europe, koja, kako poručuje Sveti Otac, ne smije zaboraviti svoje kršćanske korijene. Ovdje smo kao članovi zajedničke nam Katoličke Crkve koja je duboko oblikovala identitet i slovenskoga i hrvatskog naroda, ovdje molimo svjetlo Duha Svetoga za odgovorne u našim državama kako bi uvijek građane i vjernike naših dvaju naroda, koje povezuje zemljovidna blizina, srodna povijesna sudbina te zajednička kulturna i katolička baština, poticali na suradnju i uzajamno uvažavanje, poručio je nadbiskup Bozanić okupljenim vjernicima.

Nadbiskup Rode u homiliji je istaknuo da su se slovenski i hrvatski vjernici okupili u okrilju toga marijanskoga svetišta kako bi utvrdili vezu prijateljstva i osvježili povijesno sjećanje. Nasuprot mnogih europskih naroda, sjećanje u hrvatskom i slovenskom narodu je čisto, rekao je nadbiskup Rode, pojasnivši da između ta dva naroda nikada nije bilo ratova, ne tište ih djela okrutnosti, nasilja i mržnje, nego su među njima kroz stoljeća prevladavale simpatije koje su omogućile plodnu suradnju na političkome, gospodarskom, kulturnom i duhovnom području, što ih je međusobno obogatilo. Pri tome je spomenuo i dva izvanredna lika koji povezuju slovenski i hrvatski narod: biskupa Antona Mahniča i bl. kardinala Alojzija Stepinca. Pojašnjavajući kako je to hodočašće priprava za srednjoeuropski katolički susret osam naroda 22. svibnja iduće godine u austrijskom svetištu Mariazellu, nadbiskup Rode napomenuo je da je cilj toga susreta oživljavanje kršćanske svijesti i utvrđivanje prijateljstva među narodima koje povezuje ista katolička tradicija. Geslo hodočašća Krist - nada Europe, kazao je nadbiskup Rode, izražava uvjerenje da se Europa ne može graditi samo na gospodarskom uspjehu, nego se ona mora ponovno opredijeliti za vrijednosti iz kojih je proizašla i koje su temelj njenoga identiteta - vjera u Boga koji je uspostavio s čovjekom tako intiman odnos kakav nije uspostavila nijedna religija ni filozofija. To je odnos koji je temelj čovjekova dostojanstva i izvor njegove odgovornosti i slobode.

Sudionike susreta, među kojima je bio i potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Goran Granić, pozdravili su predstavnici iz srednjoeuropskih zemalja predsjednik Mađarske biskupske konferencije nadbiskup Egera Seregely Istvan i generalni tajnik Konferencije biskup Andras Veres, predsjednik BK BiH banjolučki biskup Franjo Komarica, austrijski i slovački vojni biskupi Christian Werner i František Rabek te predstavnik poljske BK mons. Wlodzimierz Artyszuk.

>[SADRŽAJ]<