VERITAS - br. 9/2003.

>[SADRŽAJ]<

NAŠ OSVRT

ŠKOLSKI I OBITELJSKI PROBLEMI

Korijeni i temelji


MARKO PUŠKARIĆ

Početak rujna za mlađu djecu ujedno znači i početak nove školske godine. Studenti se još mogu odmarati, ali samo oni koji su u prethodnim ispitnim rokovima položili sve što su trebali. Doduše, ima i onih koji ljeto koriste kao izvrsnu prigodu da do početka nove akademske godine dopune skromni studentski budžet, a odmor odgađaju za bolje dane.

No, materijalna kriza i besparica ne pogađaju samo studente, nego i cijele obitelji, osobito one brojnije. Svjesne tog problema tek rijetke županije odlučile su mlađim učenicima darovati udžbenike. No, i to sretnim roditeljima rješava tek manji dio problema vezanih uz "besplatno" osnovno školovanje. Ostaje im nada da će se državni vrh, koji ionako milijarde kuna troši na razne sumnjive sanacije, konačno sjetiti i potrebe saniranja obiteljskih proračuna, posve osiromašenih tijekom proteklih desetak godina. Ipak, obitelj je bila i ostala najveća ljudska vrijednost. Nadamo se da su toga uvijek svjesni i oni koji upravljaju našom zemljom.

   

U ovom broju nekoliko stranica posvetili smo i nedavnoj proslavi 750. obljetnice smrti sv. Klare. Iako se kaže da obilježavanje godišnjica smrti nije slavlje, to za svece ipak ne vrijedi. Njihova nebeska i zemaljska proslavljenost dopušta nam da se s punim pravom u slavljeničkom duhu sjećamo tih velikana koji su obilježili cijelu ljudsku povijest. Klarine duhovne kćeri, sestre klarise, s puno ljubavi i zauzetosti nastavljaju veliko djelo ove skromne i od svijeta dugo sakrivane svetice. Ona je u davnom 13. stoljeću ponovno otkrila vrijednosti kršćanske duhovnosti, molitve i kontemplacije, kao izvrsnih sredstava za širenje Kristove radosne vijesti preko svih granica i prepreka. Zidovi samostana i sestarska šutnja nisu nikakva zapreka da upravo one, vjernički gledano, najviše doprinesu stvaranju boljega i čovječnijeg svijeta u kojemu živimo.

Na te svetačke kršćanske korijene, na kojima počiva gotovo čitav svijet, na osobit način narodi ujedinjene Europe, stalno podsjeća Sveti Otac. Upozorava one koji donose zakone da ni kom slučaju ne zanemare one vrijednosti čiji smo baštinici svi mi. U tom vidu razumljiva su, aktualna i primjerena nedavno objavljena Promišljanja Kongregacije za nauk vjere u svezi sa zakonskim prijedlozima o priznavanju zajednica osoba istoga spola. Novi crkveni dokument obraća se najprije biskupima kao učiteljima vjere, ali dokument se obraća i vjernicima čija je dužnost aktivno sudjelovati u životu društva koje ih okružuje. Vjernici i biskupi pozvani su usprotiviti se nemoralnim obilježjima svih pojava koje stavljaju u opasnost čitavo ljudsko društvo, a mlade i još neformirane ljude izlažu pogrešnim shvaćanjima spolnosti i braka. Kongregacijina Promišljanja, budući da se radi o prirodnim moralnim zakonima, poziv su i onima koji nisu vjernici da se zauzmu za promicanje vrijednosti braka i da ustanu u obranu obitelji kao temelja svakoga društva.

Ovim dokumentom Crkva rasvjetljuje etičke i političke probleme koje istospolne zajednice nameću zakonodavcima. Promišljanja pri tome donose obilje etičkih, bioloških, antropoloških, društvenih i pravnih razloga koji jasno pokazuju da bi posebnim zakonskim priznavanjem homoseksualnih zajednica države prekoračile granice svojih ovlasti i povele društvo putem sigurnoga samouništenja.

>[SADRŽAJ]<