VERITAS - br. 9/2003.

>[SADRŽAJ]<

VIJESTI

KATOLIČKA CRKVA U RIMU I U SVIJETU 

Iz crkvenog života


Papine molitve usmjerene Bliskom istoku i Europi

Zabrinut zbog stanja u svijetu, posebice zbog tragičnih zbivanja na Bliskom istoku, papa Ivan Pavao II. proteklih je tjedana u svojim nagovorima nastavio neumorno pozivati odgovorne na okončanje sukoba i na prekid nasilja. U svojim nagovorima vjernicima također nije zaboravio niti aktualne procese europske integracije, ističući važnu ulogu kršćanstva koje ostaje neiscrpivi izvor duhovnosti i bratstva, ali naglašavajući i važnost i odgovornost nekih europskih ustanova. To je ponajprije Europska unija koja, prema Papinim riječima, mora pronaći nove putove koji će dovesti do otvaranja, susreta i suradnje među državama članicama. Važnu ulogu odigravaju i Europsko vijeće i Europsko sudište o pravima čovjeka, tijela koja imaju svoje sjedište u Strasbourgu. Te ustanove, kaže Papa, moraju ostvariti Europu slobode, pravde i solidarnosti, dok Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi mora promicati i braniti temeljne slobode pojedinaca i naroda na europskom kontinentu. Vjernicima je povjerio i to da svakodnevnom molitvom prati naporni hod stvaranja Ustava Europske unije i izrazio nadu da su svi oni, koji ulažu napore u stvaranje ustava ujedinjene Europe, uvjereni da se dobar društveni poredak mora temeljiti na istinskim etičkim i građanskim vrednotama, koje građani, uglavnom, prihvaćaju. Katolička Crkva je uvjerena da Kristovo Evanđelje, sastavni ujedinjujući element europskih naroda tijekom brojnih stoljeća, i danas ostaje neiscrpni izvor duhovnosti i bratstva. Prihvaćanje tih činjenica u europski ustav i izravno priznavanje u sporazumu kršćanskih korijena Europe bit će glavno jamstvo za budućnost kontinenta, naglasio je Sveti Otac.
 

Pokretanje postupka za proglašenje blaženim pape Ivana Pavla I.

Prethodnik današnjeg Pape, Ivan Pavao I., koji je umro prije 25 godina, nakon svega 33 dana papinske službe, uskoro bi mogao biti proglašen blaženim. Albino Luciani, odnosno papa Ivan Pavao I., rođen je 17. listopada 1912. u mjestu Forno di Canale u Italiji. Od 1958. do 1969. bio je biskup Vittorio Veneta, a potom je postao patrijarh u Veneciji. Za papu je izabran u prvoj konklavi 26. kolovoza 1978. godine, a umro je 28. rujna iste godine od srčanog udara. Postupak za proglašenje blaženim na lokalnoj razini trebao bi biti pokrenut ove jeseni.

Prisjećajući se svoga prethodnika, na obljetnicu njegova izbora za papu, 26. kolovoza, papa Ivan Pavao II. rekao je kako je on prije svega bio učitelj jasne vjere, koja ne popušta pred prolaznim i svjetovnim modama. U neprekidnom kontaktu s Bogom, nastojao je prilagoditi svoje učenje senzibilitetu ljudi, ali uvijek čuvajući jasnoću nauka i dosljednost njegove primjena u životu. Značajke života Ivana Pavla I. bile su poniznost i optimizam, i upravo zahvaljujući tim osobinama on je, u tijeku svog kratkotrajnog prolaska među nama, ostavio poruku nade koja je prihvaćena u mnogim srcima, naglasio je Sveti Otac. Kao osobitu ostavštinu Papa je istaknuo poruku nade Ivana Pavla I. koji je jednom prilikom rekao: "Napredak s ljudima koji se ljube, smatrajući se braćom i sinovima jednoga Boga Oca, može biti divna stvar. Napredak s ljudima koji ne prepoznaju u Bogu jednog Oca, postaje stalna opasnost".
 

Međureligijski kongres u Kazahstanu

Odbacivanje svakoga nasilja, ponajprije onoga koje se vrši pod krinkom religioznosti, svakako bi trebala biti jedna od poruka i Međureligijskog kongresa koji se treba održati krajem mjeseca u Astani, glavnome gradu Kazahstana, istaknuto je iz ureda Svete Stolice, koja je ovih dana potvrdila svoje sudjelovanje na tom skupu. Nadajući se da će susret potpomoći promicanju mira i sloge u ljudskoj obitelji, u poštivanju prava svake osobe, Sveta Stolica izrazila je iskrene želje za njegovim uspjehom. Izaslanstvo Svete Stolice u Astani predvodit će kardinal Jozef Tomko, umirovljeni pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda.
 

Slovačka spremna za Papin dolazak

Papa se, inače, ovih dana priprema za svoj novi pastirski pohod. Njegovo je odredište Slovačka, zemlja s pet milijuna i četiri stotine tisuća stanovnika, od kojih se katolicima izjasnilo više od četiri milijuna. Slovačka Crkva ima dvadeset biskupa, 2.470 svećenika i 2.832 redovnice te 1.930 katehista. Zanimljiv je i podatak da Crkva u Slovačkoj vodi 100 osnovnih i 48 srednjih škola, te dva sveučilišta. Detaljni program Papina pohoda Slovačkoj, od 11. do 14. rujna, objavljen je u Vatikanu krajem kolovoza.

Prvoga dana svog pohoda Slovačkoj Papa će boraviti u Bratislavi i susresti se s predsjednikom Slovačke Republike, predsjednicima Parlamenta i Vlade. Ti će se susreti održati u Apostolskoj nuncijaturi, u kojoj će Sveti Otac odsjesti tijekom svog boravka u Slovačkoj. Popodne prvog dana pohoda Papa će poći u Trnavu i pohoditi tamošnju katedralu. Idući dan, 12. rujna, Papa će provesti u Banskoj Bystrici i susresti se s mjesnim vlastima. Na trgu u tom gradu bit će slavljena misa, na kojoj će Papa održati propovijed. Nakon mise predviđen je ručak s članovima Slovačke biskupske konferencije te kardinalima i biskupima iz pratnje, u prostorijama bogoslovije u Banskoj Bystrici te povratak zrakoplovom u Bratislavu. Trećeg dana pohoda Slovačkoj, u subotu 13. rujna, Papa će zrakoplovom poći u slovački grad Košice, gdje je predviđeno misno slavlje na otvorenom, u predgrađu, zatim susret s predstavnicima mjesnih vlasti, boravak u biskupskoj palači i povratak zrakoplovom u Bratislavu.

Posljednjeg dana Papina boravka u Slovačkoj, 14. rujna, u Bratislavi je predviđeno veliko misno slavlje na kojem će Papa proglasiti blaženima biskupa Basilea Hopka i redovnicu Zdenku Schelingovu. U popodnevnim satima Papa će iz zračne luke u Bratislavi krenuti prema Rimu.
 

Genetski modificiranom hranom protiv gladi?

Genetski modificirana hrana povod je i tema velikog skupa genetičara i stručnjaka s drugih područja, koji bi se prema želji Svetog Oca trebao uskoro održati u Vatikanu, kako bi se razjasnili znanstveni, etički i humani aspekti te grane biotehnike. Na čelu vatikanske strane bit će Papinsko vijeće za pravdu i mir, pod vodstvom nadbiskupa Renata Martina. Kako ističu pojedini njeni ugledni predstavnici, među kojima i nadbiskup Martino, Crkva nije protiv znanosti kada ona pridonosi poboljšanju čovjekova života. Stoga je moguće i da se podupire genetska manipulacija hrane sve dok su potrošači o tome dobro obaviješteni, a moguće opasnosti pozorno nadzirane. Nadbiskup Martino istaknuo je kako genetski promijenjene namirnice u određenim okolnostima mogu znatno pridonijeti pobjedi nad glađu, a problem gladi u svijetu izazov je savjesti svakom kršćaninu i Crkva pozorno prati svaki razvoj koji bi mogao pridonijeti rješenju drame velikog dijela čovječanstva.
 

Sveta Stolica o ozakonjenju istospolnih zajednica

Proteklog je mjeseca "prašinu" u javnosti podigao novi dokument Kongregacije za nauk vjere. Dokument nosi naslov "Promišljanja u svezi zakonskih prijedloga o priznavanju zajednica osoba istog spola", a riječ je o osvrtu na zakone i namjere zakonskog priznavanja takvih veza, koji su već na putu ostvarenja ili o kojima se razmatra u nekim zemljama, posebice zapadnim.

Svrha je dokumenta zaštititi i promicati dostojanstvo braka, temelja obitelji i ustanove koja čini društvo; te uputiti katoličke političare na ponašanje u skladu s kršćanskom savješću, kada se nađu pred nacrtima zakona vezanih uz taj problem. U dokumentu se stoga ponovno potvrđuju bitna obilježja braka, koji se temelji na nadopunjavanju spolova. Navodi se i kako se valja ponašati u odnosu na istospolne veze, osobito u slučajevima kada ih građanske vlasti ili toleriraju ili ih zakonski priznaju ili im čak daju potpuno jednaku vrijednost kao pravome braku, uz mogućnost usvajanja djece. Katolički je vjernik pozvan potvrditi nemoralno obilježje te pojave, pozivajući vlasti da ju zadrže u granicama, kako ne bi stavili u opasnost društvo, a mlade izložili pogrešnom shvaćanju seksualnosti i braka. Dokument nadalje navodi i različite argumente, poput ispravnog poimanja, te biološko-antropoloških, društvenih i pravnih sadržaja.
 

Beatifikacija Majke Terezije - nacionalni praznik?

Indijski biskupi zatražili su od svoje vlade da se dan proglašenja blaženom Majke Terezije, 19. listopada ove godine, obilježi kao nacionalni praznik. Biskupi smatraju kako se u Vatikan treba uputiti službeno izaslanstvo indijske vlade, a misu proglašenja blaženom treba prenositi državna televizija. Želja je i da se utemelji zaklada Majke Terezije te nagrada za najbolje socijalno djelo u kalendarskoj godini.

Kako javlja IKA, u svečanosti proglašenja blaženom Majke Terezije moći će putem mondovizijskog prijenosa iz Vatikana sudjelovati gledatelji diljem svijeta, a Papinsko vijeće za medije predviđa izuzetno veliku gledanost prijenosa. I Crkva u Indiji već se intenzivno pripravlja na svečanost. Na nacionalnoj razini biskupska konferencija priprema simpozij o baštini Majke Terezije, objavit će knjigu u kojoj su sabrane izjave svjetskih državnika o susretima s glasovitom redovnicom. U nadbiskupiji New Delhi održavat će se brojni kulturni programi i susreti vjerskih vođa, a nadbiskupija u Calcutti priprema sedmodnevni filmski festival posvećen životu buduće blaženice.

>[SADRŽAJ]<