VERITAS - br. 9/2003.

>[SADRŽAJ]<

CRKVENI KALENDAR

GOSPINA SLAVLJA U RUJNU

Blago Onoj koja povjerova

Osim blagdana koji slavi rođenje Marijino, u narodu poznatog kao Mala Gospa, u mjesecu rujnu Crkva slavi i tri Marijina spomendana, od kojih je za mnoge možda najznačajniji Žalosna Gospa.


HENRIETA ZAJEC

Sv. Ana i GospaJedan od najvećih Božjih darova čovječanstvu jest Isusova sveta Majka. Puna milosti i bez grijeha jer je Bog - Spasitelj po ženi htio doći među ljude kao čovjek i postati Isus. Postati Emanuel. I u mjesecu rujnu postoji jedan važan Marijin blagdan. To je blagdan koji slavi rođenje blažene Djevice Marije.

Iz jednoga apokrifnog spisa saznajemo da su Marijini roditelji Joakim i Ana. Ti zacijelo pobožni i sveti ljudi nisu ni pomišljali da će dugo očekivani Mesija Izraelov biti upravo Sin njihove kćerke, ljudski gledano, njihov unuk. I sigurno nisu ni slutili kakvu će milost Bog izliti na svijet po njihovoj kćeri i da će baš njihovu kćerku nazivati blaženom i blagoslovljenom svi naraštaji. Marija, iako bezgrešna, začeta je i rođena na naravan način. Od začeća je bila čuvana posebnom milošću. Tako nije željela učiniti nikakav grijeh, ne samo teški, nego ni laki. Oni koji su rođeni "ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga" (Iv 1, 13 ), ne pristaju činiti nikakav teški grijeh, jer rođenog od Boga Sin Božji čuva i Zli ga ne može dohvatiti. (1 Iv 5, 18)

Čudesna je bila Marijina vjera. Povjerovala je u najčudesniju i najnevjerojatniju stvar: da će postati Majkom Božjeg Sina. I to na najneobičniji, najčudesniji, nadnaravni način. Marija je povjerovala, iako joj puno toga nije bilo jasno. Možda je mogla povjerovati baš zato što je bila bez grijeha?

   

Kad je Marija posjetila svoju rodicu Elizabetu, ona joj kaže: "Blago onoj koja povjerova da će se ispuniti što joj je rečeno od Gospodina (Lk 1, 45). Sveti pisac kaže kako je Elizabeta te i prethodne riječi (Lk 1, 42-44) izgovorila pošto se napuni Duhom Svetim. Duh Sveti ju je potaknuo da izgovori te riječi. Ali Elizabetu Duh Sveti ne potiče da kaže: blažena ti jer nisi grešnik kao ostali ljudi, nego te je Bog očuvao posebnom milošću, te si bez grijeha. Ne kaže niti blažena ti jer si izabrana za nešto najljepše: da postaneš majkom Spasiteljevom, majkom Mesije. Ne, Elizabeta kaže Mariji da je Blažena jer je povjerovala u ono što je rečeno od Gospodina.

Da bismo doživjeli Boga kao najboljeg prijatelja koji nas neizmjerno ljubi, nije potrebno biti pošten u vlastitim očima, jer je pravda naša pred Bogom kao haljine okaljane, kako kaže prorok Izaija. Nego je potrebno povjerovati u ono što je rečeno od Gospodina!

   

Osim blagdana koji slavi rođenje Marijino, u narodu poznatog kao Mala Gospa, u mjesecu rujnu Crkva slavi i tri Marijina spomendana, od kojih je za mnoge možda najznačajniji Žalosna Gospa (15. rujna). Pomišljajući na Žalosnu Gospu nemoguće je ne sjetiti se boli koju je majka Marija pretrpjela zbog Isusove muke. Koliku li je bol morala trpjeti Marija gledajući Sina u tolikoj patnji i muci, i kako umire prezren i odbačen na križu. Cijeli je život znala što će se dogoditi i možda nije postojao ni jedan dan njenog zemaljskog života u koji se ona nije sjetila patnje što će je trebati pretrpjeti njen Sin, a s njime i ona.

Mač boli probo je njeno Srce. I koliko li je suza isplakala Žalosna Gospa? Suze su krv ranjene duše. Ali Sluga Jahvin je trebao zadužnicu za grijehe ukloniti, pribivši je na križ (Kol 2, 14). Znala je to Najsvetija. I trpeći neopisivu bol nije izgubila beskrajno pouzdanje u Boga i u Njegove riječi, da će se treći dan dogoditi slavno Uskrsnuće. I bijaše tako!

>[SADRŽAJ]<