VERITAS - br. 9/2003.

>[SADRŽAJ]<

ZRCALO VREMENA


Dosadašnji nuncij Giulio Einaudi Novi apostolski nuncij u Hrvatskoj

Papa Ivan Pavao II. imenovao je početkom kolovoza novog nuncija u Hrvatskoj, a dosadašnji je apostolski nuncij nadbiskup Giulio Einaudi, nakon dugogodišnjega diplomatskog staža, umirovljen.

Novi nuncij u Hrvatskoj je mons. Francisco-Javier Lozano. U službi Svete Stolice je od 1976. godine, a do sada je radio u papinskim predstavništvima u Nigeriji, Južnoj Africi, Jugoslaviji, Guatemali i u Državnom tajništvu u Vatikanu. Imenovan je za apostolskog nuncija u Tanzaniji 9. srpnja 1994. godine, a 20. ožujka 1999. za apostolskog nuncija u Demokratskoj Republici Kongo. Od 15. rujna 2001. na raspolaganju je kao apostolski nuncij u Odjelu za opće poslove u Državnom tajništvu u Vatikanu.

Oproštaj dosadašnjeg nuncija nadbiskupa Giulia Einaudia od hrvatske Crkve bit će na svečanom misnom slavlju u zagrebačkoj katedrali na blagdan Male Gospe. Misu će predvoditi mons. Einaudi u koncelebraciji s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem te s ostalim hrvatskim biskupima i svećenicima.

U znak zahvale za sve što je u više od 11 godina službovanja u Hrvatskoj učinio za ovu zemlju, i za osobit prinos razvitku prijateljskih odnosa i suradnje između RH i Svete Stolice, predsjednik Republike Stjepan Mesić odlikovao je nadbiskupa Einaudia Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.


Biskupi pozivaju na veliko nacionalno hodočašće u Rim

Kako se ističe u pozivu hrvatskih biskupa, riječ je o prvom nacionalnom hodočašću u novom tisućljeću i prvom takvom hodočašću od uspostave neovisne države Hrvatske. Na veliko hodočašće u Rim, koje se treba održati od 6. do 9. studenoga ove godine, pozvani su svi, a prema biskupima tri su glavna razloga za to hodočašće.

Prvi je razlog, ističu biskupi, izraz zahvalnosti prema Svetom Ocu koji nam je tijekom svog pontifikata na mnogo načina pokazao svoju privrženost i ljubav. Povezano s time, drugi je razlog hodočašća 25. obljetnica papinske službe Ivana Pavla II. Hrvatski vjernici će se na tom hodočašću pridružiti mnogima koji će Papi čestitati i zahvaliti "za vjerno i požrtvovno služenje Crkvi i cijelom čovječanstvu, te moliti Boga da ga čuva živa i nepovrijeđena, kako bi i nadalje mogao učvršćivati svoju braću u vjeri". Za to će im se izravno pružiti prilika i na posebnoj audijenciji 8. studenog.

Treći je povod hodočašća potreba učvršćenja vjere, crkvenoga i narodnog zajedništva. Hrvatski biskupi u svojoj poruci navode kako su te vrednote, koje su nam pomogle tijekom burnih stoljeća očuvati narodni identitet i podnijeti teške križeve i iskušenja, u današnje doba sve više ugrožene a samo s njima moguće je sigurno kročiti u našu zajedničku budućnost. "Zato je potrebno, u ovom današnjem zahtjevnom vremenu, kao pojedinci i narod, kao obitelji i društvo, ponovno se čvrsto za njih opredijeliti", pišu biskupi. Pritom izražavaju uvjerenje da ćemo se, ohrabreni i ojačani Papinim riječima i susretom s njime, lakše nositi s brojnim teškim i opasnim izazovima sadašnjih i budućih vremena, i pozivaju: "Pridružimo se radosno našem nacionalnom hodočašću u prvoj polovici studenoga ove godine i sudjelujmo u molitvi za naše narodno jedinstvo u svemu što je nužno za naš zajednički život i suživot s drugima, a nadasve za ljubav koja je izvor svakog istinskog zajedništva i savršenstva".


Održan 19. redovnički tjedan

"Biti u svijetu, a ne od svijeta”, bila je okvirna tema 19. Redovničkog tjedna koji je 26. i 27. kolovoza održan u Zagrebu, a na kojemu se okupilo stotinjak redovnica i redovnika, te redovničkih kandidatica i kandidata.

Otvarajući Tjedan, potpredsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara fra Lucije Jagec osvrnuo se na ovogodišnju temu - kako biti u svijetu, a ne biti previše opterećen svijetom - koja je, kako je rekao, i tema svih susreta, duhovnih obnova i duhovnih vježbi. Istaknuo je potrebu da se tome svijetu ponudi nešto bolje, više, da redovnici u njemu budu "sol" i "svjetlo", što nije lako, ali na što su pozvani; svijetu je potrebno davati ono što je vrijedno, trajno, što ne prestaje s ovim svijetom, nego se nastavlja u vječnosti.

Predavač na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda dr. fra Mario Cifrak u svom je predavanju govorio o nasljedovanju Krista, analizirajući ulomke Markova evanđelja - Isusove riječi "Hoće li tko za mnom, neka zanijeka samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti; izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga", "Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja"...

O eshatološkoj znakovitosti posvećenog života govorio je docent na KBF-u dr. fra Nikola Vukoja. On je ukazao kako je danas posvećeni život još uvijek zaokupljen apostolskim djelatnostima, a sve je manje govora o posljednjim stvarima. Danas je važna eshatološka budnost i iščekivanje, kakvo je bilo prisutno i u prvoj Crkvi. Eshatologija nas, istaknuo je dr. Vukoja, ne priprema samo za sretnu smrt, nego baca novo vjerničko svjetlo na sve vrednote i goruća je tema sadašnjice.

Kako je, pak, poručio član Franjevačkoga svjetovnog reda, pravnik Stjepan Lice, svi redovi imaju mogućnost otvoriti se ljudima svoga vremena i problemima svoga kraja, važno je jedino prepoznati potrebe ljudi danas i takvima se otvoriti, prihvatiti različite, pa i one koji se ne znaju ponašati ni u Crkvi niti na ulici. Biti redovnik zahtjevan je način života, i zato jer su temeljne odrednice redovništva u protuslovlju s tendencijama suvremene kulture, tako da kod većine mladih ono može izazvati čuđenje, kod nekih divljenje, a tek kod maloga broja i želju da se nastavi takav stil života. Istaknula je to profesorica na Katehetskom institutu u Zagrebu dr. s. Valentina Mandarić u predavanju o redovništvu kao znaku i izazovu za mlade. Je li današnje redovništvo sposobno privući mlade i treba li ono izgledati privlačno; koliko su redovnici sami sebi zanimljivi; je li životna radost redovnika njihov prepoznatljivi oblik svjedočenja te koliko današnje redovništvo predstavlja alternativni oblik života nasuprot potrošačkom društvu - neka su od pitanja na koja se predavačica osvrnula. Govoreći o mladima i o njihovoj religioznosti ukazala je kako oni jesu religiozni, ali tu religioznost žive prema subjektivnom ključu, a mnogi se više ne prepoznaju u crkvenom kršćanstvu.

Završnu riječ na kraju Tjedna uputila je predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica s. Elvira Krišto. Zahvaljujući sudionicima što su prepoznali i posvjedočili važnost ovogodišnje teme "Biti u svijetu, a ne biti od svijeta", istaknula je riječ "biti", pojasnivši kako je "biti s Isusom" uvjet da osobe posvećenog života mogu biti u svijetu, a ne biti od svijeta.


Blagoslovljena i otvorena zgrada Vojnog ordinarijata

Na blagdan zaštitnice Vojne biskupije u Hrvatskoj, Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, 5. kolovoza, u Zagrebu je blagoslovljena i otvorena zgrada Vojnog ordinarijata. Novo sjedište Vojnog ordinarijata blagoslovio je i predvodio svečano misno slavlje izaslanik Svete Stolice, tajnik Zbora za biskupe nadbiskup Francesco Monterisi, u koncelebraciji s apostolskim nuncijem nadbiskupom Giuliem Einaudiem, vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, predsjednikom HBK zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem, hrvatskim biskupima, vojnim kapelanima te članovima Prvostolnog Kaptola zagrebačkog, koji je darovao zemljište za izgradnju zgrade Vojnog ordinarijata.

Zgrada Vojnog ordinarijata služit će, prema riječima biskupa Jezerinca, ne samo za obavljanje administrativnih poslova, nego će biti prije svega mjesto susretanja vjernika, koji spadaju pod duhovnu skrb Vojne biskupije. Zgrada zauzima 1.500 četvornih metara. U podrumu zgrade nalaze se tehnika i garaže, na prvom katu su uredi, biblioteka s polivalentnom dvoranom te kapelica, dok je na drugom katu stambeni prostor, a opremanje zgrade stajalo je 1.430.000 kuna. U uredima će, kako je najavljeno, raditi 17 osoba i to većinom laici.

U prigodi blagoslova sjedišta Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj, papa Ivan Pavao II. je na hrvatskom jeziku preko svoga državnog tajnika kardinala Angela Sodana uputio poruku vojnom biskupu Jurju Jezerincu. Njemu, hrvatskim građanskim, vojnim i redarstvenim vlastima, vojnim kapelanima i njihovim suradnicima u dušobrižništvu i svim vjernicima Ordinarijata Papa izražava nadu da će taj događaj dati novi zamah u do sada vrlo uspješnom i rodnom dušobrižničkom radu u hrvatskoj vojsci i policiji i pridonijeti promaknuću uvijek sve skladnije suradnje Države i Crkve na opće dobro cijele Hrvatske.


Katolički dan Bosne i Hercegovine

Na Kupresu je 19. srpnja svečano obilježen Srednjoeuropski katolički dan za Bosnu i Hercegovinu. Svečano misno slavlje predvodio je sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zajedno s osam nadbiskupa i biskupa, 166 svećenika i u nazočnosti dvadesetak tisuća vjernika. Prije početka misnog slavlja pet laika iz raznih dijelova BiH javno je posvjedočilo svoju vjeru i ukratko predstavilo kako je žive i drugima prenose.

Kako je na početku mise istaknuo predsjednik Biskupske konferencije BiH banjolučki biskup Franjo Komarica, obilježavanjem Katoličkog dana Crkva u BiH želi kvalitetno pridonijeti afirmaciji čovjeka, svakog pojedinca i hrvatskog naroda. Da prepoznaju sebe, svoje korijenje i identitet te posvjedoče odanost Bogu i svome hrvatskom narodu, vjernike je u propovjedi pozvao i kardinal Puljić. Istaknuo je važnost toga dana na koji Crkva u BiH želi očistiti pamćenje i moliti sve za oproštenje: "U ime raspetog Krista danas svima poručujemo: oprostite nam, a i mi s ovoga svetog mjesta svima opraštamo. Ovdje smo autohtoni i duboko je naše korijenje. Tu smo i tu želimo ostati. Baštinili smo svoju vjeru od otaca. Ona je skupo plaćena. Ne smijemo zaboraviti mučeničku krv koja je natopila ovu zemlju. Ostajemo živi Božji narod, tu želimo živjeti u miru s drugima. Ova je zemlja naša domovina, ova nam je gruda sveta i draga. Svima poručujemo: nemojte nam smetati da križ Kristov volimo i da se pred njim molimo. Križ Kristov, pobožnost Mariji i odanost Svetom Ocu, tri su oznake hrvatskog naroda. Danas jamčimo našim precima da ih nećemo izdati", poručio je, između ostaloga, kardinal Puljić.

Završavajući misno slavlje na Kupresu, predsjednik BK BiH biskup Franjo Komarica pročitao je prigodni proglas kojim se izražava zahvalnost "Bogu za dragocjen dar katoličke vjere i za naše mjesto u krilu Crkve Kristove". U proglasu se, također, potvrđuje spremnost Hrvata katolika na djelotvorno poštivanje i prihvaćanje vjernika drugih Crkava i vjerskih zajednica, kao i svih drugih građana, u njihovu vlastitom identitetu, ali se istodobno napominje kako se to isto poštovanje i prihvaćanje hrvatskog identiteta očekuje i od ostalih, prije svega od domaćih i međunarodnih predstavnika vlasti. Vjernike katolike poziva se i potiče "da se u svojoj vjeri ne daju pokolebati, u nadi razočarati, ni u ljubavi obeshrabriti”.


Fra Gabrijel Jurišić dobio nagradu za životno djelo

Na svetkovinu Velike Gospe, zaštitnice Sinja i Sinjske krajine, prema odluci Gradskog vijeća Sinja, franjevcu Gabrijelu Hrvatinu Jurišiću uručena je nagrada za životno djelo. Uz svoj dugogodišnji plodni i zauzeti prosvjetno-odgojni rad, kao profesor i ravnatelj sinjske Franjevačke klasične gimnazije, fra Gabrijel Jurišić poznat je i zaslužan znanstvenik, pisac, urednik te izdavač, više desetljeća posebno zauzet na uređivanju i izdavanju zbornika "Kačić", u kojem je objavio mnoštvo napisa i rasprava napose iz povijesti Sinja i sinjskoga kraja.

>[SADRŽAJ]<