VERITAS - br. 10/2004

>[SADRŽAJ]<

ANTUNOVA STRANICA

NOVO IZDANJE MOLITVENIKA

Cvjetnjak sv. Antuna Padovanskog


Cvjetnjak svetog Antuna Padovanskog - novi molitvenikPrigodom 100. obljetnice prvoga hrvatskog molitvenika, posvećenog štovanju sv. Antuna Padovanskoga, ovo deseto, izmijenjeno i dopunjeno, izdanje Cvjetnjaka objavila je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Novi Cvjetnjak obogaćen je brojnim novim sadržajima pučke i liturgijske pobožnosti vjernika. Iz njegova sadržaja, u nekoliko nastavaka, donosimo vam kratki životopis Sveca svega svijeta.

Umro je slaveći Mariju

Prigodom otvaranja groba sv. Antuna i pregleda njegovih smrtnih ostataka, stručnjaci su zaključili da je Antun bio visoka stasa i snažne tjelesne konstrukcije. Pa ipak je umro relativno mlad. Iscrpila ga je bolest, a još više napori i pokornički život što ga je prikazao Bogu za obraćenje grešnika i nevjernika. Kad je osjetio da mu se približava kraj, povukao se u osamljeni samostan u Camposampieru, kod Padove. Htio je biti posljednje dane svoga života sâm s Bogom.

Zemljište za taj samostan dao je franjevcima pobožni grof Tiso. Isti grof svjedok je izvanrednog čuda iz Antunova života: Jedne večeri, hodajući samostanskim hodnikom, zapazio je da iz Antunove sobe zrači neobična i jaka svjetlost. Otvorivši vrata, imao je što vidjeti: Antun je u svom naručju držao Dijete Isusa i s njime milo razgovarao!

U petak 13. lipnja 1231. godine naglo mu je pozlilo. Budući da je sâm Antun zaželio da umre u Padovi i da bude pokopan u crkvici sv. Marije, braća se požuriše da ga prenesu u grad. Stigli su samo do njegova predgrađa zvanog Arcella. Antunu su se približavali posljednji trenuci, pa ga smjestiše u skromnu samostansku ćeliju sestara klarisa. Nakon što se ispovjedio, pričestio i primio bolesničko pomazanje, Antun pobožno i vesela lica zapjeva: "O, Gospođo slavna..." Zatim se netremice zagleda u jednu točku. Kad ga je njegov vjerni pratilac fra Luka zapitao što to gleda, odgovorio je: "Svoga dragog Gospodina!" I u tom trenutku sveto je preminuo.

Antunova slava

Pogrebu je prisustvovalo nebrojeno mnoštvo ljudi iz grada i okolice. Pri pogrebu zbila su se mnoga izvanredna čudesa. Bog je počeo proslavljati svoga poniznog i vjernog službenika. Narod je sve više tražio njegovu kanonizaciju, pa su se crkvene vlasti požurile da okončaju potreban istražni postupak za tu svrhu. Nije prošlo ni godinu dana od Antunove smrti, kad ga je papa Grgur IX. u spoletskoj katedrali službeno uvrstio među svece Katoličke Crkve. Bilo je to najbrže proglašenje svetim u njezinoj povijesti.

Pobožnost prema sv. Antunu rasla je sve više i Antun je brzo postao jedan od najpoštovanijih i najdražih svetaca kršćanskoga puka. Njegov grob u Padovi, u bazilici franjevaca konventualaca, cilj je neprekidnih hodočašća. Preko sv. Antuna mnogi dolaze do obraćenja. On već stoljećima privlači osobito one koji trpe: kod njega oni nalaze utjehu i jakost. Velikom Božjem ugodniku svi s pouzdanjem otkrivaju svoje radosti i svoje žalosti. A on jednako svojim zagovorom na sve izlijeva Božje milosti i blagoslov.

[Molitvenik je tvrdo ukoričen, džepnog je formata, a ima 288 stranica. Cijena mu je 35 kn, a tko ga izravno kupi u Upravi "Veritasa" uživa popust od 20 %. Narudžbe prima: Uprava "Veritasa", Sveti Duh 33, 10000 Zagreb; e-mail: veritas@veritas.hr; tel. (01) 37-77-125; faks (01) 37-77-252.]

>[SADRŽAJ]<