VERITAS - br. 10/2004

>[SADRŽAJ]<

GLAZBA

RUJAN U ZNAKU DVAJU FESTIVALA

Mariji - od srca!

Marija fest već ima zavidnu razinu kvalitete organizacije i tehničke opremljenosti, a uživo ga prati izrazito veliki broj hrvatskih radijskih postaja.


 Račefest - treći festival "kršćanske ritmične glazbe" održan je 4. rujna u prekrasnoj tvrđavi Rače u Sloveniji. Hrvatsku za ovaj festival vežu dvije zagrebačke grupe koje su kao odlični predstavnici svoje domovine gostovali na ovogodišnjem Račefestu. Radi se o grupama Novo svitanje i Sve boje ljubavi. Novo svitanje je debitant ovog Račefesta koji je iznenadio ne samo slovensku publiku, već i malobrojne Hrvate koji su ih došli bodriti. Predstavili su se brzim i žestokim pjesmama iz doba Electro Spiritusa te s nekoliko novih pjesama. Iako se na velikoj "open air" pozornici izredalo desetak odličnih slovenskih glazbenika, naši nisu ostali nezapaženi. Članovi grupe Sve boje ljubavi su nastupili s tridesetak minuta zakašnjenja. Ovo je njihov drugi nastup na Račefestu, tako da ih je publika dočekala radosnim oduševljenjem kao stare prijatelje - dokaz tradicije i kvalitete! Na kraju festivala, u kasnim večernjim satima, svi su se izvođači Račefesta okupili na pozornici i zajednički otpjevali završnu pjesmu naslova "Skupaj smo močni" (Zajedno smo jaki), što je bilo i geslo ovog Račefesta.

 Dva tjedna kasnije, 19. rujna, održan je i drugi Marija fest. Festival, u sklopu kojeg je bio i susret mladih Varaždinske biskupije, organizirali su zajedno Povjerenstvo za pastoral mladih Varaždinske biskupije i udruga "Vojska Bezgrešne". Marija fest je i ove godine okupio desetak glazbenika koji su se predstavili s po dvije pjesme, od kojih je prva bila nova i neobjavljivana te tematski vezana uz Blaženu Djevicu Mariju, dok je druga već poznata i objavljena. Službeni nosač zvuka tako poklonicima duhovne glazbe nudi, osim novih marijanskih pjesama, odlične remikseve poznatih skladbi grupa i izvođača koji su nastupili na ovogodišnjem festivalu. Ono što svakako treba istaknuti jest to da festival ima zavidnu razinu kvalitete organizacije i tehničke opremljenosti, te da ga uživo prati izrazito veliki broj hrvatskih radijskih postaja.

[www.duhovna-scena.com]

>[SADRŽAJ]<