VERITAS - br. 10/2004

>[SADRŽAJ]<

JUBILEJI

90 GODINA POSTOJANJA "DRUŠTVA SV. KRUNICE"

Ljubav i dobrota

24. listopada 2004. "Društvo sv. Krunice" iz New Yorka, u SAD-u, slavi 90. obljetnicu svoga postojanja. Naime, ovo Društvo osnovano je 1914. godine u hrvatskoj župi Sv. Ćirila, Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, koja je osnovana godinu dana prije, 1913. godine. Prvi župnik bio je fra Irenej Petričak, a sada je župnik fra Ivica Majstorović, hercegovački franjevac.


AUGUSTIN KORDIĆ

"Društvo sv. Krunice" osnovano je sa svrhom da moljenjem krunice promiče pobožnost blaženoj Djevici Mariji i da materijalno pomaže potrebnima. Članice Društva isključivo su ženske osobe, Hrvatice, katolkinje koje potječu iz raznih krajeva Hrvatske. Društvo sada broji 60 članica; predsjednica mu je gđa Danica Jelić, a tajnica gđa Elizabeta Šango. Članice Društva sastaju se svake prve nedjelje u mjesecu na zajedničku misu i krunicu. Na kraju sastanka članice Društva daju novčani prilog, prema svojim mogućnostima, u razne dobrotvorne svrhe. Osim toga, od velike su pomoći tamošnjem župniku i župi. Nekoliko puta godišnje, posebno u vremenu došašća i korizme, organiziraju prodaju kolača u dobrotvorne svrhe, kao npr. za gradnju crkve u Bosni i Hercegovini ili za pomoć pojedinim bolesnim osobama ili djeci bez roditelja. Društvo je organiziralo i organizira zajednička hodočašća, npr. u Guadalupu, Rim, Lurd, Fatimu...

Članice Društva pomagale su potrebnima u raznim vremenima i na razne načine. U vrijeme Domovinskog rata to su činile preko "Hrvatske akcije za život" (Dubrovnik). Djeci koja su u ratu ostala bez oca ili bez oboje roditelja obilno su iskazale evanđeosku ljubav i dobrotu. Na inicijativu gđe Elizabete Šango (koja prati "Veritas" od svog djetinjstva i daje novčanu pomoć za siromahe preko "Limenke sv. Antuna", bar od 1987. godine), "Društvo sv. Krunice" i samo se uključilo u pomaganje potrebnima i siromasima preko "Limenke sv. Antuna", koju je ustanovio prvi urednik "Glasnika sv. Antuna Padovanskoga", današnjeg "Veritasa", o. Ivon Ćuk još davne 1967. godine. Članice ovog Društva od ožujka 1999. godine do kolovoza 2004. godine dale su potrebitima preko Limenke oko 6.500 američkih dolara. U ovaj iznos nije uračunata osobna pomoć gđe Elizabete Šango. Bogu hvala! I hvala članicama "Društva sv. Krunice" u ime potrebnih i siromaha, kojima je njihova pomoć i prispjela! Usporedo s pomoću "Limenki sv. Antuna" članice Društva pomažu i Zagrebačkom Caritasu.

Zahvaljujući članicama "Društva sv. Krunice" na svemu dobru koje su učinile i sada čine, čestitamo im od srca njihovu visoku obljetnicu, 90 godina postojanja, i želimo da nastave činiti dobro potrebnima, uz pomoć i zagovor Djevice Marije! Neka ih dobri Bog blagoslovi!

   

Koristimo priliku da potaknemo čitatelje "Veritasa" na plemenitu akciju pomaganja siromasima i potrebnima preko "Limenke sv. Antuna", čiji se novčani fond od Domovinskog rata drastično smanjio. Naime, mnogi od onih koji su redovito pomagali preselili su se u vječni život, a neki su i sami osiromašili. Nekada je ova akcija bila vrlo živa. Kao primjer donosimo, da je 1968. godine "Limenka sv. Antuna" 1.156 puta primila novčane priloge, a 2003. godine samo 73 puta. Od srca zahvaljujemo svim dosadašnjim i sadašnjim darovateljima na njihovoj velikodušnoj pomoći! Živimo u nadi da će se u budućnosti broj darovatelja ipak povećavati.

>[SADRŽAJ]<