VERITAS - br. 10/2004

>[SADRŽAJ]<

NAŠ OSVRT

POZIV NA KLANJANJE, NA MOLITVU I NA DJELOVANJE

Živi svjedoci


MARKO PUŠKARIĆ

U mjesecu u koji smo zakoračili, po želji Svetog Oca, započinje Godina euharistije. Papa, kao i bezbroj puta do sada, opet želi naglasiti ono što je već odavno rečeno, da je euharistija izvor i vrhunac života i poslanja Crkve. Svjetski euharistijski kongres u Meksiku (od 10. do 17. listopada), kojim započinje Godina euharistije, povjeren je Mariji, "euharistijskoj ženi", koja nam je kao vjernicima pomogla da u Godini svete krunice otkrijemo Isusa s njegovim blagim pogledom i sa srcem punim ljubavi prema svim ljudima. Papa je izrazio nadu da će euharistijska godina pomoći vjernicima i vjerničkim zajednicama da po otajstvu Kristova tijela i krvi porastu u vjeri i ljubavi.

Nadamo se da će zaključci Svjetskoga euharistijskog kongresa i sadržaji kojima će obilovati predstojeća Godina euharistije doprijeti i do sredina u kojima mi živimo, a prije svega da će naći svoje dostojno mjesto u našim srcima i u našim mislima. Godina euharistije jasan je poziv na aktivno i često sudjelovanje na sv. misi, na klanjanje pred Presvetim i na pouzdano molitveno obraćanje Isusu tjelesno nazočnom među nama. Poziv je na često druženje s Kristom kao s istinskim prijateljem i bratom, kao s Bogom koji je s nama u svakom trenutku našega života.

   

Iako je Godina svete krunice iza nas, svaki listopad ponovno nas podsjeti na važnost moljenja te meditativne i Svetim pismom prožete marijanske molitve. Nova otajstva svete krunice (Otajstva svjetla) već su zaživjela u molitvenoj praksi mnogih zajednica vjernika i pojedinaca. Poziv su svima na razmišljanje o Isusovom javnom djelovanju. Uvode nas najprije u otajstvo njegova prihvaćanja pokorničkog krštenja za nas i za naše grijehe. Tom prigodom na Isusa je sišao Duh Sveti, a Očev glas se zaorio i svim nazočnima je posvjedočio da je Isus pravi Bog i pravi čovjek. Nas Bog Otac poziva da slušamo Sina Božjega i da ga nasljedujemo u njegovim riječima i djelima. Drugo otajstvo je otajstvo Isusove ljubavi prema mladoj obitelji koja se našla u nevolji za vrijeme svadbe u Kani Galilejskoj. Gospa se ovdje očituje kao posrednica, a Isusovo čudo poziv je na vjeru u njega i ujedno najavljuje ustanovljenje euharistijske gozbe - svadbe Jaganjčeve. Isus cijelim svojim javnim djelovanjem poziva slušatelje na obraćenje, na izmirenje s Bogom i s ljudima, na primanje i na davanje oproštenja. Četvrto otajstvo svjetla, otajstvo Kristove preobrazbe i očitovanja Božje slave, novi je poziv na vjeru apostolima, onima čija će dužnost biti da učvršćuju vjernike u vjeri. Na tom našem životnom putu vjere, obraćenja, slušanja i nasljedovanja, euharistijski Krist nam je hrana i okrepa. O tome nam govori posljednje novo otajstvo svete krunice. Doista je dobro hraniti se tom anđeoskom hranom, slušati i nasljedovati Isusa.

   

Dragi čitatelji, u "Veritasu" koji je pred vama puno smo prostora posvetili upravo nasljedovanju Isusa u njegovoj djelotvornoj ljubavi prema čovjeku. Uz naviještanje Božje riječi (i putem Interneta), uz njezino slušanje i uz razmišljanje o njoj (osobito klanjajući se pred Presvetim), dužnost nam je i činiti djela Božja, djela Onoga koji je i nas poslao da budemo djelotvorni svjedoci Božje žive nazočnosti u ovom našem svijetu.

>[SADRŽAJ]<