VERITAS - br. 10/2004

>[SADRŽAJ]<

SUSRETI

TVOJ IDENTITET I ODGOVORNOST?

"… idi i popravi moju kuću!"

Sedmi provincijski susret Franjevačke mladeži Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, održan u Vinkovcima od 1. do 3. listopada 2004., okupio je više od 180 framaša iz svih krajeva Lijepe naše (Šibenika, Pule, Siska, Zagreb, Novog Marofa, Molva i Vinkovaca, te goste - framu iz Osijeka).


Palačinke

Sve je započelo u veseloj atmosferi vjeronaučne dvorane franjevačkog samostana Bezgrešnog Srca Marijina, gdje su framaše dočekale palačinke. Bilo ih je na pretek pa je mjesni organizator susreta, fra Josip Blažević, nakon večernje svete mise pozvao župljane da pomognu framašima u tom pothvatu.

Oko 19:30 svi smo se našli u dvorani društvenog doma vinkovačkoga Novog Sela gdje se svaka frama u nekoliko minuta predstavila kroz kratki skeč ili pjesmu.

Po završetku predstavljanja uputili smo se u procesiji prema župnoj crkvi gdje je održano molitveno bdjenje pred križem sv. Damjana. "Pitam te: Tko si ti? Ne čija si žena, što radiš ili čija si majka, već tko si ti?" - bio je sadržaj jedne od meditacija koja nas je uvela u razmišljanje o pitanju koje je postavljeno kao sadržaj gesla ovoga susreta: "Tvoj identitet i odgovornost? - … idi i popravi moju kuću!"

Poslije bdjenja fra Josip je podijelio tau-privjeske skupini od 20-tak djece, koja također žele biti framaši, ali to još ne mogu jer su premala. Tako je rođena "bebi frama".

Fidesi

U subotu smo imali zajedničku jutarnju molitvu u crkvi, nakon koje je fra Stanko Mijić održao predavanje o identitetu i odgovornosti u današnjem vremenu. Mnogi su doživjeli predavanje kao jako teško i preozbiljno, ali fra Stanko je ipak uspio naglasiti ono najvažnije: identitet se gradi u odnosu prema Bogu, prema svojoj zajednici - bilo obitelji, bilo domovini, i prema samome sebi. O ta tri identiteta razgovarali smo u radu po skupinama na kojem se očitovala spremnost starijih framaša (studenata) da svoje iskustvo i znanje podijele s nešto mlađima (srednjoškolcima).

Popodne smo odigrali nogometni turnir (pobijedili su domaćini - framaši iz Vinkovaca - sram ih bilo!), a onda je slijedilo pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed. Svečanu svetu misu predslavio je biskup Marin Srakić, koji nam se pridružio i na koncertu grupe "Fides" u sportskoj dvorani osnovne škole "A. G. Matoš" na Lapovcima. Ulaz je bio slobodan i otvoren za sve pa su se framašima pridružili i mnogi mladi iz Vinkovaca i okolice te svi koji vole "Fides". Sve u svemu, atmosfera je bila odlična.

Novi framaši

Nedjeljno jutro započelo je molitvom koju su framaši organizirali u obiteljima svojih domaćina, a pod svetom misom, što ju je predvodio provincijal fra Ilija Miškić, vinkovački framaši dali su svoja prva obećanja. Time je potpuno zaživjela nova zajednica u kojoj će ovi mladići i djevojke rasti i nove članove oduševljavati za nasljedovanje sv. Franje, a s njime i Isusa Krista.

I. P.

>[SADRŽAJ]<