VERITAS - br. 10/2004

>[SADRŽAJ]<

ZRCALO VREMENA


Redovništvo u Hrvatskoj: Hoditi ukorak s vremenom

Jubilarni 20. Redovnički tjedan održan je 24. i 25. rujna u zagrebačkoj Dubravi pod geslom: "Neka u vama bude isto mišljenje kao u Kristu Isusu" (Fil 2, 5).

Redovnički tjedan, u odsutnosti predsjednika Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara (HKVRP), otvorio je o. Jakov Mamić, član predsjedništva HKVRP, koji je ujedno i najavio teme četiri predavanja koje govore o različitim vidovima zajedništva.

Već sv. Pavao, uz to što donosi divne primjere zajedništva prvih kršćana, ne skriva niti podjele među vjernicima, njihova strančarenja, grupiranja, sebičnost pojedinaca u odnosu na crkvenu zajednicu - istaknuo je u predavanju na temu biblijskog nadahnuća redovničkog zajedništva fra Ivan Dugandžić. Općenito govoreći svi novozavjetni tekstovi zajedništvo smatraju bitnim dijelom poslanja. Zajedništvo je dar Duha Svetoga, ali je i stvarnost koju su vjernici pozvani graditi, čuvati i njegovati.

Izvor i uvir zajedništva je euharistija - naglasila je u svom predavanju s. Stjepanka Stanić. Upravo se u euharistiji najviše očituje redovničko zajedništvo, odnosno postaje vidljiv Isus koji je po pričesti prisutan u redovnicima i redovnicama, i među njima kao braćom i sestrama. Isus toliko u svojim prispodobama ustraje na obraćenju, na izmirenju, na opraštanju, a to je preduvjet euharistijskoga i redovničkog zajedništva.

Govoreći o psihološkoj zrelosti za redovnički život, o. Mijo Nikić iznio je 10 kriterija za procjenu zrelosti osobe, prije svega kandidata za redovnički život, ali i onih koji svoje redovništvo već odavno žive. Redovnik ili kandidat za redovništvo treba donositi razumne, a ne afektivne odluke. Mora znati kontrolirati svoje osjećaje, vlastitu seksualnost i nagonske impulse. Treba htjeti i moći nesebično voljeti te biti sposoban uspostavljati zrele međuljudske odnose. Redovnik-redovnica moraju voljeti teške stvari, moraju prihvaćati križ, a ne ugađati sebi. Znati u teškoćama pravilno postupati te u vjeri prihvaćati nerazumljive događaje, osobito tragedije i bolesti. Redovnici moraju imati pouzdanja u sebe i povjerenja u druge. Trebaju biti obdareni sposobnošću mijenjati sebe i biti ponizni, te biti psihički zdravi, odnosno slobodni bar od teže psihopatologije. Redovnički život je za zrele osobe, istaknuo je predavač, koje su spremne s Isusom nositi svoj križ, pa i onaj koji im nameće zajednica i zajedništvo.

Varaždinski biskup Marko Culej, predsjednik Vijeća za posvećeni život HBK predvodeći misno slavlje istaknuo je da je prihvaćanje križa svjedočanstvo koje je redovništvo dužno dati svijetu. Zadatak je vjernika, napose redovnika i redovnica, bivati sve više novi ljudi, osobe formirane Kristovom ljubavlju i dobrotom, poručio je biskup Culej.

Posljednje predavanje održala je s. Berislava Grabovac. Govorila je o redovničkom životu pred izazovima suvremenog svijeta. Taj svijet karakteriziraju globalizacija, individualizam, gubitak vrijednosti i duhovna glad, a istovremeno i traženje instant-rješenja, pa i na duhovnom i vjerskom području. Svi ti elementi čine svijet pun izazova. Redovnice i redovnici pozvani su odgovoriti na njih, ali poslani su i sami svojim svjedočkim životom biti izazov svijetu, zaključila je s. Berislava.

U zaključnoj riječi Tjedna s. Emila Barbarić, predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica (HUVRP), još je jednom istaknula početnu misao fra Ivana Dugandžića: Zajedništvo se ne da zapovjediti nego ga treba izmoliti. S tom mišlju, zaključila je govornica: "Ići nam je i ukorak s vremenom, s društvenom i crkvenom stvarnošću i prepoznavati duhovne i materijalne potrebe suvremenoga čovjeka te na njih odgovoriti u duhu različitosti karizma naših redova i družba".


Hodočašće Gospi od velikoga hrvatskog krsnog zavjeta

Svečanim misnim slavljem koje je 19. rujna u Biskupiji kod Knina predvodio šibenski biskup Ante Ivas, zajedno s brojnim svećenstvom, proslavljena je Gospa od velikoga hrvatskog krsnog zavjeta. Misnom slavlju prethodio je svečani ophod s likom Gospe od Velikog zavjeta oko spomen crkve i ostataka starohrvatske bazilike Sv. Marije. Pozdravljajući hodočasnike, koji su za tu prigodu pristigli iz cijele Šibenske biskupije, Dalmacije i Bosne i Hercegovine, župnik Knina i dekan Kninskog dekanata fra Ivan Nimac istaknuo je da je tlo u Biskupiji sveto tlo na kojemu povijest i danas govori te da svaki hodočasnik koji dođe u Biskupiju zna da je izdanak hrvatske loze i što mu je činiti da očuva svoju vjeru.

Činite što vam rekne - poruka je Gospe kroz vjekove, istaknuo je biskup Ivas u propovijedi, stavivši u središte svog razmišljanja slobodu čovjeka. U vremenu koje sve više zarobljava mnogi posežu za prividnim oslobođenjima koja nalaze u porocima i u neodgovornom hedonizmu - na nama je da se zapitamo koliko u životu računamo s Bogom i Marijom? U Kristu koji je jedina sloboda i u Marijinom "Da" i "Neka mi bude po riječi tvojoj" vjernik čovjek može naći utjehu i istinsku slobodu, zaključio je biskup Ivas.


Za Europu na ravnopravnim temeljima

U Zagrebu je 8. i 9. rujna održan redoviti godišnji susret delegacija Hrvatske biskupske konferencije i Mađarske biskupske konferencije. Jedna od tema susreta bio je i odnos Crkve prema procesu europskih integracija.

Izgradnju Europe treba početi od temelja, a ne od krova, a to je tisućljetno kršćanstvo Hrvata i Mađara, a i Katolička Crkva u Mađarskoj i Hrvatskoj te Vlade tih dviju zemalja trebaju izgrađivati Europu na ravnopravnim temeljima s ostalim narodima, izjavio je nakon redovitoga godišnjeg susreta izaslanstava Mađarske i Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Egera i predsjednik MBK Istvan Seregely. Teme ovogodišnjeg susreta bile su odnos Crkve prema procesu europskih integracija te odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata, a razgovaralo se i o pastoralnoj brizi za katolike Mađare u Hrvatskoj i katolike Hrvate u Mađarskoj.

Na upit koliko Crkva i na koji način može pomoći u procesu europskih integracija, predsjednik HBK kardinal Josip Bozanić rekao je da je Katolička Crkva u Hrvatskoj otvorena za suradnju što se tiče tih procesa, te je izrazio nadu da je taj doprinos i vidljiv. Pojasnio je pri tome da HBK surađuje s drugim biskupskim konferencijama te preko njih uspostavlja kontakte i s vladama europskih zemalja.

Nadbiskup Ostrogona-Budimpešte kardinal Peter Erdö, predstavio je katoličke škole u Mađarskoj, kojih danas ima više od 300, a u vrijeme komunizma bilo ih je svega 8 te katoličko sveučilište koje je osnovala Mađarska biskupska konferencija 1992. godine, a financira ga mađarska Vlada. Na tome sveučilištu, koje ima 5 fakulteta, studira 8.000 studenata. Mađarska su iskustva s vlastitim školama, fakultetima i sveučilištem pozitivna, a ukoliko bi došlo do osnivanja katoličkoga sveučilišta u Hrvatskoj rado bi potaknuli suradnju i pomogli. Što se tiče osnivanja katoličkog sveučilišta u Hrvatskoj, kardinal Bozanić rekao je da se o tome razgovaralo na prošlome zasjedanju HBK, a bit će riječi i na idućem zasjedanju u Zadru.


Sjednica Stalnog vijeća HBK

Pod predsjedanjem predsjednika HBK kardinala Josipa Bozanića u Zagrebu je 6. rujna održana redovita sjednica Stalnoga vijeća HBK.

Glavna točka dnevnoga reda sjednice bila je priprema programa 29. plenarnog zasjedanja HBK koje će se od 10. do 14. listopada održati u Zadru. Biskupi su se osvrnuli na pripreme za Svjetski dan mladih 2005. godine u Koelnu i na neke međunarodne inicijative katoličkih organizacija za mlade. Raspravljali su o mučeništvu kao znaku i snazi Božje milosti u životu Crkve te svjedočanstvu vjernika za Krista u svim vremenima. S tim u vezi bilo je govora o gradnji spomen-crkve Hrvatskih mučenika na Udbini te župne spomen-crkve u Staroj Gradiški.

Stalno vijeće potvrdilo je izbor mr. Lovre Šole, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, za koordinatora rada tijela HBK u Tajništvu HBK i mr. Ivana Milovčića, svećenika Krčke biskupije, za direktora Hrvatskoga Caritasa.


Zdrava obitelj temelj je svakog zdravog društva

Sudionici 33. Obiteljske ljetne škole održane na Fratrovcu u Zagrebu od 25. do 29. kolovoza o temi "Solidarnost među obiteljima" uputili su poruku hrvatskoj javnosti, ističući da će promicati duhovnu i materijalnu solidarnost među obiteljima, posebno među onima s brojnom djecom te su uputili molbu biskupima i svećenicima da još više porade na cjelovitijem obiteljskom pastoralu.

U poruci su potaknuli na stvaranje novih modela susreta obitelji na župnoj i biskupijskoj razini te stoga snažno poduprli inicijativu za osnivanje Foruma udruga katoličkih obitelji. Uviđajući činjenicu da je zdrava obitelj temelj svakoga zdravog društva, sudionici Škole zahtijevaju stvaranje poštenijeg odnosa u javnosti prema obitelji i svakom njezinom novom članu. Potaknuli su zakonodavnu i izvršnu vlast na poštivanje slova i duha Ustava Republike Hrvatske u kojem su obitelj, materinstvo, mladež i djeca posebne vrednote te zahtijevaju dosljedniju politiku na tom području.

Svjesni utjecaja javnih medija na stvaranje društvenog ozračja, sudionici Obiteljske škole apeliraju na uredništva tiskovnih i elektronskih medija da svojim prilozima pridonose promicanju spomenutih vrednota. Pritom su izrazili spremnost aktivno sudjelovati u ostvarivanju navedenih prijedloga i pridonijeti njihovu ostvarenju.


Izvanredni provincijski kapitul franjevaca konventualaca

Franjevci konventualci Hrvatske provincije sv. Jeronima proslavili su 30. rujna blagdan svoga zaštitnika i Dan provincije. Središnjem slavlju koje je upriličeno u creskom samostanu Sv. Frane prethodio je Izvanredni provincijski kapitul, te godišnji sastanak provincijske uprave i svih gvardijana spomenute Provincije.

Glavna tema izvanrednoga provincijskog kapitula bila je revizija Provincijskih statuta. Već više godina mnogi franjevci željeli su da se broj izabranih zastupnika na kapitulima poveća s dosadašnjih 12 na 18 braće, što je potvrđeno i nedavnim referendumom. O tome, kao i o ostalim promjenama u provincijskim statutima donesena je konačna odluka na jednodnevnom kapitulu, održanom 28. rujna u Cresu.

Godišnji sastanak gvardijanâ s upravom Provincije održan je 29. rujna. Iz izvještaja o stanju u samostanima i u cijeloj Provinciji vidljivo je da su potrebe apostolata i pastorala sve veće, a redovnika iz godine u godinu ima gotovo uvijek isto. Provincija trenutno ima 80 članova te 12 sjemeništaraca-srednjoškolaca.

Dosta je započetih radova u samostanima, od kojih je najkompleksniji obnova zagrebačkog samostana Svetoga Duha i prostorija klerikata. Govoreći o provincijskoj izdavačkoj djelatnosti, fra Ilija je rekao da se nastavlja s izdavanjem niza od 6 knjiga tumačenja misnih čitanja, pod zajedničkim naslovom Stol riječi, a u suradnji s većinom samostana objavljeno je i nadopunjeno izdanje molitvenika "Cvjetnjak svetog Antuna Padovanskog".

Dan Provincije proslavljen je na blagdan sv. Jeronima zajedničkom misom u samostanskoj crkvi u Cresu. Predavanje o identitetu franjevca konventualca održao je potom provincijal fra Ilija Miškić, a zatim je magister klerika fra Miljenko Hontić iznio sažeti prikaz sadržaja tema nedavno održanog susretu svih odgojitelja i poglavara u Poljskoj. Program proslave Dana Provincije završen je zajedničkim izletom u Loznati na otoku Cresu.

>[SADRŽAJ]<