VERITAS - br. 11/2004

>[SADRŽAJ]<

MLADI

MOBBING - BOLEST SUVREMENOG DRUŠTVA

Psiho-teror

Broj onih koji se osjećaju ugnjetavanima na poslu u Europi se popeo na 2,5 posto. Samo u Njemačkoj od mobbinga pati 1,2 milijuna zaposlenih. 1.000 samoubojstava navodno je uzrokovano teroriziranjem na poslu, a gospodarska šteta iznosi 24 milijarde eura. Brojevi koji nipošto nisu zanemarivi! Telefonske linije za pomoć žrtvama mobbinga bilježe do 2.000 poziva dnevno, a otvorene su i prve klinike za liječenje bolesnih.


NEVENKA GAŠPAROVIĆ

Nadređeni i kolege ne daju vam mogućnost da dođete do izražaja ili da se izrazite kako želite? Kritiziraju vaš rad ili privatni život? Dobacuju vam ružne riječi, poglede ili geste? Ne razgovaraju s vama, ne žele da im se obratite? Namjerno vas izoliraju? Dobivate besmislene zadatke? Šalju vas na zadatke koji bi mogli štetiti vašem zdravlju? Dobivate zadatke koji su ispod vaših sposobnosti? Ogovaraju vas iza leđa? Napadaju vaše političke ili religiozne stavove? Procjenjuju vaš rad na pogrešan i omalovažavajući način?...

Ako se pronalazite samo u nekima, ili čak i svima od navedenih slučajeva (a, primjera ima još) - i vi ste žrtva suvremenoga, nevidljivog, psihološkog terorizma zvanog - mobbing.

   

Osnovna obilježja mobbinga su: namjeran napad na suprotnu stranu, koji je sustavan i stalno se ponavlja, te traje duže vrijeme (nekad i godinama). A neke od posljedica takvog psiho-terora su: opadanje koncentracije, slabljenje volje za životom, smanjena potreba za druženjem, kompleks manje vrijednosti, manjak samopouzdanja, depresija, itd.

Premda se mnogi zaposlenici u našim poduzećima (u kojima se, nažalost, najčešće može pronaći sve osim najminimalnijeg oblika čovjekoljublja), naši bližnji, žale na svakodnevni stres, na mučninu pri pomisli na odlazak u svoje poduzeće, i osjećaju neopisivo zadovoljstvo i olakšanje prilikom odlaska iz istog (nakon završetka radnog vremena, naravno) - malo tko od njih pomišlja na to kako su zapravo žrtve teškog sustavnog nasilja, koje bi, čak prema nekim zakonskim odredbama, trebalo biti kažnjivo. Kako nasilje nije fizičko, i nije lako dokazivo, ono ostaje uglavnom nekažnjeno - kao psihička manipulacija pojedinih "moćnika" nad nemoćnima. Stoga i žrtve najčešće o tome - šute, a njihovi slučajevi ne zauzimaju medijski prostor, kao što je to ipak, sve češće, slučaj s drugim oblicima nasilja.

U međuvremenu, broj onih koji se osjećaju ugnjetavanima na poslu u Europi se popeo na 2,5 posto. Samo u Njemačkoj od mobbinga pati 1,2 milijuna zaposlenih. 1000 samoubojstava navodno je uzrokovano teroriziranjem na poslu, a gospodarska šteta iznosi 24 milijarde eura. Brojevi koji nipošto nisu zanemarivi! Trenutno je zakon protiv mobbinga na snazi jedino u Francuskoj, a kazna se kreće od godinu dana zatvorske kazne do novčane kazne od 15.250 eura. Telefonske linije za pomoć žrtvama mobbinga bilježe do 2.000 poziva dnevno, a otvorene su i prve klinike za liječenje bolesnih.

Kakva je, službeno, situacija kod nas? Neka, najnovija (ovogodišnja) istraživanja vezana uz taj problem donose podatak da je u Hrvatskoj najprisutniji oblik mobbinga, tzv. bossing, odnosno, u 75% slučajeva počinitelji su pretpostavljeni, najčešće poslodavci.

S obzirom da je poslovni svijet najzainteresiraniji za profit, evo kako mobbing na njega utječe: Moberi od ostalih bivaju percipirani kao osobe s kojima nije dobro ulaziti u konflikt, pa se širi atmosfera straha. Poduzeće ostvaruje gubitak putem neučinkovitosti i stvaranjem loše sredine. U Njemačkoj su izračunali da jedan slučaj mobbinga kroz godinu dana može izazvati štetu između 15 i 50 tisuća eura. Ukratko, mobbing je, ističu oni koji se time bave, bolest civilizacije, ali i bolest koju stvara civilizacija.

   

Premda je mobbing karakterističan za poslovni svijet, on postoji i na svim razinama međuljudskih odnosa. Psihičko nasilje, često s težim i dugotrajnijim posljedicama od onih koje ostavlja fizičko maltretiranje, počinje već jako rano - još u osnovnoj školi. Kako se protiv njega boriti? Kako razoružati nasilnike?

Izvor problema uvijek je u nasilniku, odnosno u njegovim vlastitim psihičkim tegobama, strahovima i nesigurnostima, profesionalnim ili emocionalnim nedostacima koje pokušava prikriti i "liječiti" napadom na izabranu "žrtvu". Kao kršćani vjerujemo da je molitva najjače oružje - pa je tako i u ovom slučaju svakako moguće moliti za našeg ugnjetavača, bez obzira što nam se ona evanđeoska preporuka: "ljubite svoje neprijatelje", nekada čini preteška. :-) Moguće je i konkretnom potporom pomoći kolegi, ili prijatelju, žrtvi mobbinga. A, prije svega, moguće je i jako, jako potrebno utjecati na budućnost našeg društva oblikovanjem i izgradnjom potpunih osoba, istinskim odgojem i kršćanskim vrednotama, najprije u obitelji, a zatim i odgojem u školama. To je dugotrajan, odgovoran i težak način mijenjanja sebe i svijeta oko sebe, ali ujedno je i najbolje ulaganje u sretnu budućnost.

>[SADRŽAJ]<