VERITAS - br. 11/2004

>[SADRŽAJ]<

NAŠ OSVRT

OSTANI S NAMA, GOSPODINE!

Snažnije svjedočenje


MARKO PUŠKARIĆ

Započela je Godina euharistije. Toj temi posvetili smo dosta prostora u ovom broju "Veritasa". Nije nam bio cilj samo informirati naše čitatelje o tom događaju, nego prije svega potaknuti ih na življenje onoga o čemu Sveti Otac veoma jasno i konkretno govori. On, naime, u svom apostolskom pismu "Ostani s nama, Gospodine" želi da svaka kršćanska zajednica otkrije euharistiju, to otajstvo svjetla, izvor zajedništva i nacrt poslanja, kao središte nedjelje i kao onu koja nadahnjuje na solidarnost i mir. Apostolsko pismo, koje je papa Ivan Pavao II. napisao u prigodi Godine euharistije, donosi u tom pogledu i niz konkretnih uputa. Sama je euharistija otajstvo svjetla pa Sveti Otac poziva vjernike da liturgija Riječi, koja prethodi euharistiji, bude brižno pripremljena, tako da dopusti Božjoj Riječi dotaknuti i prosvijetliti ljudski život. Papa nadalje preporučuje dostojanstvo slavlja, poštivanje pravila, korištenje prikladne liturgijske glazbe, te davanje dužne važnosti trenucima šutnje - kako u euharistijskome slavlju, tako i u klanjanju. Štoviše, neka klanjanje izvan mise, u tijeku ove godine bude posebna obveza župnih i redovničkih zajednica. Euharistija je također događaj crkvenog zajedništva, za koje Papa traži da uvijek očuva obilježje bratstva. Sveti je Otac zatražio od kršćana da u ovoj Godini euharistije umnože svoja zalaganja i da snažnije svjedoče Božju nazočnost u svijetu. Nemojmo se bojati govoriti o Bogu i, uzdignuta čela, nositi znakove vjere. "Kultura euharistije" promiče kulturu dijaloga, koja u njoj pronalazi snagu i hranu. Kršćanin koji sudjeluje u euharistiji, od nje uči biti promicatelj zajedništva, mira, solidarnosti, i to u svim životnim okolnostima.

   

Na Međunarodnom euharistijskom kongresu, održanom nedavno u Guadalajari u Meksiku, također je bilo puno riječi o važnosti euharistije za vjernički život kršćana. Kardinal Tomko u toj je prigodi istaknuo kako euharistija predstavlja osobu, odnosno Isusa koji nam nije ostavio uspomenu ili suvenir, već je ostavio samoga sebe u kruhu i vinu, kao hranu za vječni život.

"Od Godine euharistije mnogo se očekuje, počevši prije svega od osnažene i prosvijetljene vjere, te jasnoga nauka", ustvrdio je u razgovoru za Radio Vatikan kardinal Francis Arinze, upozorivši kako se mnogi kršćani ponekad ponašaju kao da ne vjeruju baš u potpunosti u euharistijsko otajstvo. "Nakon pretvorbe nema više kruha ni vina, već je na oltaru Isus. Stoga se prije svega očekuje nauk i vjera. Mnogo se očekuje i od sveučilišta, bogoslovija, ali i katoličkih ustanova i biskupija koje će organizirati studijske dane za kler, redovnike, redovnice i laike. Važno je zatim, kako se slavi misa; kako napominje Sveti Otac, valja je slaviti prema odobrenim obredima, a ne prema nečijoj ideji", kazao je kardinal, te na kraju istaknuo kako Papa daje prednost nedjeljnoj misi. "Svaki kršćanin, dostojan toga imena, neka pođe pokloniti se Bogu na misi zajedno s drugima, te primiti Isusa kada je dobro pripremljen za svetu pričest", zaključio je kardinal Arinze.

   

U duhu onoga što je izrekao Sveti Otac, ali i brojni kardinali, biskupi i svećenici koji su sudjelovali na gore spomenutom kongresu, pozivamo vjernike da pročitaju i naš razgovor o ulozi i značenju kapele "Corpus Domini" u Zagrebu. Nije li vrijeme da se svi zajedno prisjetimo zavjeta bl. Alojzija Stepinca i da ga vjerno ispunjavamo?

>[SADRŽAJ]<