VERITAS - br. 11/2004

>[SADRŽAJ]<

SIMBOLI

IZRIČAJI PUČKE POBOŽNOSTI (21)

Spomen svetih

Mjesec studeni počinje zasebnim blagdanom kojime Crkva slavi spomen svih svetih. Njima se i inače rado utječu kršćanski vjernici koji u tome vide povlašteni oblik izražavanja svoje pučke pobožnosti.


Prvog dana mjeseca studenoga katolički vjernici slave veliku svetkovinu, poznatu pod bezličnim nazivom "Svi sveti". Na taj način kalendar želi počastiti sve bogougodnike, one vjernike koji su zamijenili ovaj vremeniti život vječnim, u kojemu uživaju blažen život. Tu spadaju ne samo oni poznati i kanonizirani sveci, kojima je mjesto štovanja nad našim oltarima, već i svi oni, nepoznati i zaboravljeni, koje nitko više ne spominje i čiju uspomenu ne čuva ni mjesni kalendar.

Prvi dan studenoga kao svetkovina Svih svetih ima dugu tradiciju na kršćanskom Zapadu. Podrijetlo spomena dosta je nejasno, a neki pretpostavljaju da se u određenom obliku (kao blagdan svih mučenika) svetkuje već od 4. stoljeća. Ima naznaka da se spomen svih svetih slavio najprije 13. svibnja, a da je tek kasnije prebačen na prvi dan najtmurnijeg mjeseca u godini. I na Zapadu, ali i na Istoku, kršćani su svakako slavili posebni spomen svetih u nedjelju nakon Duhova (današnje Presveto Trojstvo, koje dakako nema nikakve veze sa svim svetima).

Kad je papa Benedikt IV. početkom 7. stoljeća rimski Pantheon pretvorio u kršćansku crkvu posvećenu Bogorodici i mučenicima, odabrao je 13. dan mjeseca svibnja za obavljanje ove posvete. Taj se dan susljedno slavio kao spomen svetih. Neki misle da je taj dan odabran da bi se potisnuo poganski blagdan Lemura, kada su pogani nastojali žrtvama ublažiti zloduhe, a koji se u Rimu slavio u tri navrata, 9., 11. i 13. svibnja svake godine.

Prvi dan mjeseca studenoga kao spomen kršćanskih svetaca, mučenika i priznavalaca, zabilježen je u Engleskoj u prvoj polovici 8. stoljeća, a postoje i neke naznake da je istog dana papa Grgur (731-741) posvetio u bazilici sv. Petra posebnu kapelu na čast svim svecima. U svakom slučaju, slavljenje blagdana Svih svetih početkom mjeseca studenoga proširilo se ubrzo na katoličkom Zapadu i postupno potisnulo 13. svibnja, koji kao spomen svetih nestaje u 12. stoljeću.

Postoji još jedno objašnjenje, posve drugačijeg smisla, po kojemu bi slavljenje spomena svih svetih na prvi dan mjeseca studenoga počelo u Irskoj i potom se proširilo po ostalom Zapadu. Kelti, od kojih potječu i irski kršćani, počinjali su zimu početkom studenoga, pa je prvi dan tog mjeseca, u duhu poganske predaje, na poseban način bio pridržan za slavljenje osobitog blagdana. Ovom prilikom radilo bi se o spomenu svih svetih. U tim krajevima svetkovini je prethodila vigilija (poznata kao Halloween), kada se prisjećalo raznih zloduha, ali je ta praksa, kao vjerski spomendan, istisnuta sredinom prošlog stoljeća, a sve zbog previše praznovjernih elemenata koje su ljudi tijekom vremena bili unijeli u takva slavlja.

Lj. M.

>[SADRŽAJ]<