VERITAS - br. 11/2004

>[SADRŽAJ]<

UZORI

SLUGA BOŽJI PETAR BARBARIĆ

Divan mladić

Petar je svoju kratku životnu stazu snagom Duha Svetoga pretvorio u veličajan plamen ljubavi prema Bogu, bližnjemu i svom hrvatskom narodu.


VLADIMIR PRIBANIĆ

Bl. Alozije Stepinac velik je i po svom neumornom promicanju štovanje naših hrvatskih duhovnih velikana. On je i u našem najmlađem kandidatu za oltar, u sluzi Božjem Petru Barbariću, prepoznao svetačku veličinu i djelotvornu zagovorničku moć pa ga je nazvao "divnim mladićem", ustvrdivši: "On će uvijek biti sjajan primjer hrvatskoj intelektualnoj mladeži".

Taj divni mladić rođen je u pravoj kršćanskoj obitelji Ante i Kate Barbarić u Šiljevištima, u zapadnohercegovačkoj župi Klobuk, 19. svibnja 1840. Nakon izvrsno završene pučke škole pošao je u travničko sjemenište, gdje je svojim kolegama bio uzor marljiva učenja, društvene nesebičnosti, zdrave pobožnosti i apostolske revnosti. P. Josip Weissgerber, autor Petrova životopisa i doktor psihologije, napisao je za njega: "Petar je genij čuvstvene i društvene zrelosti".

Njegov san da kao seoski svećenik služi svom narodu raspršila je teška plućna bolest od koje je umro u Travniku 15. travnja 1897. Pratio ga je glas svetosti i vodi se crkveni postupak za njegovu beatifikaciju. Glas svetosti potvrđuju i neprestana uslišanja po njegovu zagovoru.

Promicatelj katoličkog tiska

Petar je kratko živio. Smrt ga je snašla u 23. godini života, ali je svoju kratku životnu stazu snagom Duha Svetoga pretvorio u veličajan plamen ljubavi prema Bogu, bližnjemu i svom hrvatskom narodu. O mnogim konkretnim djelima Petrova troljublja govori njegov životopis. Ovdje ćemo samo spomenuti Petrovo neumorno širenje katoličkog tiska. Budući da Drugi vatikanski sabor u dekretu o sredstvima društvenog priopćivanja traži od vjernika upravo to što je svojevremeno činio Petar (čitati i širiti katolički tisak), Glas Koncila je predstavio Petra pod tim vidikom kao preteču Koncila. P. Ivan Bock u postupku za Petrovu beatifikaciju posvjedočio je da je Petar jednom sve kolege potaknuo da se pretplate na Glasnik Srca Isusova, a neke je sam i pretplatio, o svom trošku. Glavni razlog za širenje katoličkog tiska je u činjenici da Duh Sveti djeluje i preko katoličkoga tiska. Nažalost, mnogi katolici nisu toga dovoljno svjesni.

Po tisku do Petra, po Petru do milosti

Snažan primjer djelovanja Duha Svetoga po tisku je i slučaj bl. Alojzija Stepinca, koji je bio napustio put prema svećeništvu, a na taj se put opet vratio upravo po katoličkom tisku. Duh Sveti djeluje i preko izdanja o Petru Barbariću. Vjernica Z. K. (ime i adresa u Vicepostulaturi) javila mi se 5. srpnja 2004. iz Mostara te u pismu piše:

"Prije 3 godine imala sam više problema s kojima sam se teško nosila. Svekrva nepokretna i senilna, muž ostao bez posla, sin diplomirao, ali također bez posla. Slučajno mi se našao u ruci časopis 'MI', u kojem sam čitala o Petru Barbariću. Počela sam moliti devetnicu sluzi Božjem. Dobila sam snagu i strpljivost da lakše obavljam poslove, a naročito njegu bolesne svekrve. Taj križ nosim s ljubavlju te osjećam zadovoljstvo i mir u srcu, strpljivo služeći svoju svekrvu još i danas.

Sin je uskoro dobio posao, a nakon nekog vremena i muž počinje raditi, što na njega utječe veoma pozitivno i donosi mir u njegovo srce.

Moja kći od prve je položila težak ispit, po zagovoru sluge Božjega Petra Barbarića. Iz zahvalnosti svaki dan molim za Petrovu beatifikaciju i postim u prve četvrtak u mjesecu. Zahvaljujem Bogu na primljenim darovima preko Petra."

A apsolventici Više ekonomske škole u Zagrebu ukućani su u siječnju prošle godine iz župne crkve u Pregradi donijeli Petrov životopis i sličicu s devetnicom. Ona je sve proučila i počela se moliti Petru, po čijem je zagovoru s lakoćom polagala teške ispite. Po devetnici sluzi Božjem stekla je naviku moljenja Gospine krunice te piše da je zbog toga "neizmjerno sretna". Zove se Jasmina Krklec.

Ne zaboravimo da je i u Mostaru i u Pregradi sve počelo po katoličkom tisku. Zato neka nas ta uslišanja i Petrov primjer potaknu na marljivo širenje katoličkog tiska pa će Duh Sveti činiti nove divne stvari.

   

[Tko želi Petrove sličice s devetnicom ili njegov životopis (10 kn), može ih naručiti na adresi: Vicepostulatura sluge Božjeg Petra Barbarića, Fratrovac 38, 10000 Zagreb, tel. (01) 23-46-184.]

>[SADRŽAJ]<