VERITAS - br. 4/2005

>[SADRŽAJ]<

ANTUNOVA STRANICA

IZ PROPOVIJEDI SV. ANTUNA PADOVANSKOGA

Okupljeni u molitvi


Onaj tko boravi u duhovnome miru i uzdržava se od zabranjenih djela, svetkuje dan subotnji.

"Dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata." Vrata su pet tjelesnih osjetila koja moramo zatvoriti bravama ljubavi i strahom Božjim da nam se ne dogodi ono što kaže Pavao u Djelima apostolskim: "Ja znam da će nakon mog odlaska među vas uljesti vuci grabežljivci koji ne štede stada" (Dj 20, 29). Ime Pavao se tumači kao "ponizni". Kada poniznost nestane iz srca, okrutni vuci, odnosno putene požude ulaze kroz vrata petorih osjetila i proždiru stado dobrih misli.

"Dok su učenici u strahu od Židova." Učenici su prosudbe razuma, koje se moraju ujediniti zbog straha od Židova, odnosno zbog zloduha, kako im ovi ne bi mogli nauditi. U Pjesmi nad pjesmama rečeno je: "Lijepa si, prijateljice moja, kao Tirsa, krasna si kao Jeruzalem, strašna kao vojska pod zastavama" (Pj 6, 4). Duša je prijateljica, kći nebeskog Jeruzalema, lijepa zbog vjere i krasna zbog ljubavi; ona će biti i strašna nečistim duhovima, ako sudove razuma i misli duha postroji kao što se vojnici u vojsci postrojavaju za bitku protiv neprijatelja.

S tim okupljanjem učenika u skladu je i odlomak iz Djela apostolskih: "Onda se vratiše u Jeruzalem s brda zvanoga Maslinsko, koje je blizu Jeruzalema, udaljeno jedan subotnji hod. I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili: Petar i Ivan i Jakov i Andrija, Filip i Toma, Bartolomej i Matej, Jakov Alfejev, Šimun Revnitelj i Juda Jakovljev - svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama i Marijom, majkom Isusovom, i s braćom njegovom." (Dj 1, 12-14)

Maslinska gora udaljena je od Jeruzalema jednu milju, koliko je subotom dopušteno hodati, odnosno tisuću koraka: subotom Židovima nije bilo dopušteno hodati više od toga.

Blagovaonica se u tumačenju naziva "treći krov" i predstavlja ljubav učvršćenu vjerom i nadom. Moramo se uspeti u tu blagovaonicu, ondje ostati s učenicima i jednodušno ustrajati u molitvi, promišljanju i prolijevanju suza, kako bismo bili dostojni primiti milost Duha Svetoga. Gospodin kaže: "I evo, ja šaljem na vas Obećanje Oca svojega. Ostanite zato u gradu dok se ne obučete u Silu odozgor" (Lk 24, 49).

Ako, dakle, svjetovna slava bude u opadanju, zaći će u večer pokore u kojoj se, kao subotom, čovjek mora kloniti zlih djela, te ako vrata petorih osjetila budu zatvorena i svi učenici Kristovi ili pravednikovi osjećaji, budu okupljeni, tada će Gospodin učiniti ono što je rečeno u nastavku evanđelja: "Dođe Isus, stane u sredinu i reče im: Mir Vama!"

>[SADRŽAJ]<