VERITAS - br. 4/2005

>[SADRŽAJ]<

BLAGDANI

BITI NAROD NADE U EUROPI

Put prema svjetlosti

Tek vjera u snagu Isusova božanstva i življenje u istinitosti njegovih riječi, povjerenja u put koji završava uskrsnućem i vodi prema punini života, može u srcu probuditi uspavanu iskru nade, zapaliti vatru radosti i rasplamsati ljepotu Duha.


JAKOV DŽOLIĆ

Patnja, trpljenje, progonstvo i mučeništvo jesu put zrenja i očišćenja, iskustva i spoznaje - koji vode do mudrosti križa, ali isto tako mogu završiti u bezizlazu očaja, u jauku proklinjanja i u sivilu bezvoljnosti. Pritisnuti tamom, odvojeni od spasonosnog vrela koji teče iz Spasiteljevih rana, mi se ponašamo kao guske u magli, slijedimo zov nimfa i lunjamo bespućima u zatvorenom krugu. Isperimo okna molitvom i ispovijedi, raskrilimo zasune, pustimo kroz njih nebeske slapove i poslušajmo Gospine riječi u kojima nas nježno moli i opominje: Dječice, otvorite se Bogu kao cvjetovi suncu!

   

Čuje li još itko milinu i razgovijetnost Isusova glasa: Živite u svijetu, ali ne budite od svijeta! Ne uči nas Gospodin neradu i neodgovornosti, ne nudi nam lažnu opuštenost i nezainteresiranost, ne govori nam da zatvaramo oči pred nepravdama i ohološću, već nam u zavjet ostavlja mir i radost, odlučnost i čvrstinu kojima ćemo pobijediti sebe same, kojima ćemo protjerati navezanosti i razlučivati istinu od laži, kojima ćemo prepoznavati dobre i loše čine, jer ih otkrivaju djela koja iz njih rastu.

A koja i kakva djela rastu iz temelja ljudske povijesti, iz one povijesti koja se ustoličila na snazi i sili jačega, na nauku ispunjenom lukavštinama i podlostima kneza svijeta? Smrt, ubijanje, bijeda, suze, nezajažljivost, zavist, mržnja, požuda, ljubomora, nezasitost koja guta milijune žrtava, pohlepa koja osiromašuje prirodu i narode, uništava plodnost i ljepotu planeta kojeg nam je Bog dao na čuvanje. To je ona pohlepa koja ubrzanim koracima želi privatizirati sva nacionalna bogatstva, narodima ukrasti planine, šume, otoke, rijeke i mora. Želi postati gospodarom uzduha i svjetlosti i svega što se kreće i diše. I tako će prodajom i preprodajama sve konačno doći u ruke jedne osobe, Antikrista, koji će se otvoreno oglasiti na izmaku vremena i zatražiti od svijeta da mu se pokloni. Još će nam licemjerno objaviti: zar ne vidite, sve je moje, i zrak koji dišete, i voda koju pijete, i kruh koji jedete i svjetlost koja vas grije. Ako ostanemo u mlakosti, poslušnosti i opčinjenosti, tko će zavodniku odgovoriti: "Odstupi, sotono, jer je pisano: Gospodaru, Bogu svojemu, klanjaj se i njemu jedinom služi!" (Mt 4, 10).

   

Ne treba biti prorok, možda tek pomalo čitati znakove vremena, da bi se spoznalo kamo, kojim putovima i na koji način vodi zavodnikov plan, oličen u zakonima i namjerama njegovih bešćutnih sluga, hladnih, proračunatih i bezosjećajnih činovnika, zaogrnutih plaštem progresa i hinjene čovjekoljubivosti, ustoličenih na visokim političkim i inim funkcijama. I mi bismo uskoro trebali ući u zajednicu naroda nazvanu Europska unija. Već dugo se u hrvatskom tisku provlače proturječni glasovi i glasine, a zatečene građane mediji prozvaše euroljupcima i euromrscima. Prava sotonska laž koja ne poznaje domoljublje, čovjekoljublje i bogoljublje, podmetanje koje ne prizna Isusov nauk. Zar Katolička Crkva, slijedeći Utemeljiteljeve riječi, već odavno ne živi u zajedništvu ljubavi u svim državama svijeta, pronoseći nauk koji ne poznaju granice, svjedočeći istinom, pravednošću i mučeništvom. Narode moj, zapamti: ako budemo prisiljeni pred silom jačih i zbog nedoraslosti i nedosljednosti naših političara, ući u ralje Zvijeri, nemojmo se nikada pokloniti i bez zadrške prihvatiti masonske planove. Tamo kamo nas vodi buka, uvjeravanje i blještavi mamci, ne priznaje se opstojnost Božja, pogaženi su njegovi zakoni u kojima se zrcali dostojanstvo ljudske osobe, a ustoličena su ljudska prava kojima se nepovratno kroči u ponor smrti, poroka i laži.

Nama je najvjerojatnije i u ovakvoj tvorevini Gospodin dao posebnu zadaću, svjedočenje i mučeništvo na koje nas privikava već od sedmog stoljeća, a koje će roditi plodom konačnoga dana, kad će Presveto Trojstvo zajedno s anđelima i majkom Marijom, zahvaljujući mučeničkom krvi, zauvijek protjerati zlo i grijeh i kada će se pred nama otvoriti vrata slave nebeske. Zar nas na to ne pozivaju proročke i proročanske riječi nedavno preminuloga Svetog Oca: Budite narod nade!

>[SADRŽAJ]<