VERITAS - br. 4/2005

>[SADRŽAJ]<

NAŠ OSVRT

HVALA TI, SVETI OČE!

Svetac, odmah!


Puno toga izrečeno je ovih dana o nedavno preminulom papi Ivanu Pavlu II. Svi svjetski mediji izvješćivali su o njegovu životu i djelovanju, o bolesti i o samoj smrti i pokopu. Bilo je dirljivo slušati i gledati filmove, reportaže i izvješća o Papi kojega već danas mnogi nazivaju velikim i dobrim, a vjernički narod sve češće i svetim.

Papa Ivan Pavao II. umro je u uskrsnom vremenu - točnije u tijeku osmodnevne proslave Uskrsa, a uoči blagdana milosrdnog Isusa. Upravo taj blagdan, prije pet godina, uveo je Ivan Pavao II., želeći potaknuti pobožnost vjernika prema Božjem milosrđu, koje je postalo konkretno i vidljivo u osobi Isusa Krista - pravoga Boga i pravoga čovjeka. Znakovito je to da ga je Gospodin pozvao u svoje Kraljevstvo uoči bijele nedjelje, odnosno pred blagdan milosrdnog Isusa. Na taj način mu je iskazao svoje veliko milosrđe i oslobodio ga velikih tjelesnih patnja, koje je Papa intenzivno proživljavao tijekom posljednjih desetak godina života.

   

Cijeli život Pape Poljaka bio je označen Kristovom prisutnošću i njegovim upornim pozivom. Unatoč početnom kolebanju i brojnim poteškoćama izazvanim ratom, Karol Wojtyla prihvaća poziv i postaje svećenik. Njegove ljudske i pastirske vrijednosti ubrzo uočavaju i drugi, bilo u Poljskoj, bilo u Rimu, i već s 38 godina postaje najmlađi biskup u svojoj domovini. Biblijski rečeno, brzo je napredovao u milosti i rastao u mudrosti, kao znanstvenik, kao učitelj i odgojitelj. Sva ova prvotna svećenička i biskupska iskustva pomoći će mu i u kasnijem pastirskom zalaganju, kada stane na čelo Katoličke Crkve.

Njegov izbor za Papu mnoge je iznenadio, jer se već gotovo 500 godina nije dogodilo da bude izabran netko tko nije Talijan. Duh Sveti očito je već od samog izbora imao svoje planove s papom Ivanom Pavlom II. Njegovo papinsko služenje bilo je u znaku otvaranja vrata Kristu, u znaku raskriljivanja tih vrata - kako je sve pozvao na početku papinske službe. Nastavio je reforme Crkve, započete Drugim vatikanskim saborom, napose pozivajući mlade vjernike da mu se pridruže u tim nastojanjima. Otvorio je Crkvu i približio je medijima, koristeći brojne mogućnosti ovoga novog Areopaga za naviještanje radosne vijesti.

   

Nakon smrti i pokopa Ivana Pavla II. rađaju se pitanja: tko će biti novi Petar naših dana i hoće li on nastaviti u istom stilu? Svakako bi nas obradovalo da se ostvare očekivanja većine vjernika i da ga naslijedi jedan od kardinala koji razumije potrebe vjernika cijeloga svijeta, koji je spreman za te vjernike podnijeti brojne žrtve i koji će ih ljubiti ljubavlju Krista - dobrog pastira. Od novoga pape očekuje se i da odmah pokrene postupak za proglašenje blaženim i svetim Ivana Pavla II., kojega narod već od njegova sprovoda proglašava svetim.

>[SADRŽAJ]<