VERITAS - br. 4/2005

>[SADRŽAJ]<

ZRCALO VREMENA


Vijesti iz crkvenog života

Svijet u žalosti za Papom

Sućut Svetoj Stolici izražavale su proteklih dana državnici i vlade diljem svijeta. Izdvajamo tek neke od reakcija. Nakon objave Papine smrti, u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu, u znak žalosti, zastave su spuštene na pola koplja. Zastave su spuštene na pola koplja i u sjedištima Vijeća Europe i Europskog parlamenta u Strasbourgu. Egipatska je vlada proglasila trodnevnu nacionalnu žalost zbog smrti pape Ivana Pavla II. I kubanski predsjednik Fidel Castro uputio je poruku Svetoj Stolicu u povodu Papine smrti u kojoj je istaknuo zauzetost Svetog Oca za pravdu, solidarnost i mir. U poruci kubanski predsjednik smrt Ivana Pavla II. naziva "žalosnom viješću" i izražava uvjerenje da će u čovječanstvu ostati neizbrisivo upisan spomen na njegovo djelo. Državno vijeće, najviše izvršno tijelo u Kubi, proglasilo je trodnevnu nacionalnu žalost zbog smrti Ivana Pavla II. Nova iračka nacionalna skupština na početku sjednice u Bagdadu održala je minutu šutnje u znak sjećanja na Ivana Pavla II., a afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je: "Sjećamo se kako je tijekom okupacije od strane Sovjetskog saveza Papa digao svoj glas u obrani afganistanskog naroda".

Dani žalosti u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da se povodom smrti pape Ivana Pavla II. dani 4. i 5. travnja kao i dan njegovog pokopa proglašavaju danima žalosti u Hrvatskoj. Dani žalosti obilježeni su isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola stijega na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne samouprave, te na zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba ili u kojima je sjedište ili djelatnost obavljaju samostalnim radom fizičke osobe. Obustavljene su sve kulturne, zabavne i športske priredbe.

Ivan Pavao II. "prorok nove Europe"

Europa i njezini pastiri zahvalni su Ivanu Pavlu II. "proroku nove Europe", koji "nije nikada skrivao" svoju "posebnu naklonost" prema našem kontinentu, poručio je predsjednik Vijeća Europskih biskupskih konferencija, biskup Coire Amedee Grab, u dugom pismu upućenom u povodu Papine smrti.

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija podsjeća na gotovo tisuću Papinih istupa posvećenih europskom kontinentu te kaže kako je Papa uvijek u Europu gledao s vjerom i nadom. Povijest će, istaknuo je, sve više potvrđivati doprinos Ivana Pavla II. padu zidova i nastajanju Europe s "dva plućna krila", prema slici koja mu je bila tako draga. Sveti je Otac, dodao je, budno pazio da se Europa ne zamišlja kao neka utvrda, zatvorena isključivo u vlastito blagostanje, već kao kontinent koji postaje sve čvršći kako bi razmjenjivao darove sa ostalim krajevima zemlje i pridonosio pravednosti, miru u svijetu i sveopćem bratstvu.

Vijeće europskih Crkava, koje okuplja 125 Crkava pravoslavne, protestantske, anglikanske i starokatoličke baštine, također je uputilo izjavu u povodu Papine smrti. U izjavi se ističe kako su se "Crkve u Europi tijekom pontifikata Ivana Pavla II. međusobno zbližile premda i dalje postoje teološka razmimoilaženja". Izražava se i "duhovna potpora svima koji će biti pozvani izabrati nasljednika Ivana Pavla II."

Kardinal Bozanić: Hvala Ti, dragi Papa!

"Hvala Ti, dragi Papa, na svemu što si učinio za 'ljubljeni puk Tvoj hrvatski'. Hvala Ti, Ivane Pavle II. za pohode kojima si tri puta blagoslovio zemlju Hrvatsku", istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u poruci koju je u povodu smrti pape Ivana Pavla II. uputio putem elektronskih medija.

"Kao vjernici iz dna duše zahvaljujemo nebeskom Ocu što nam je darovao velikog Papu, dragoga brata, voljenog prijatelja, brižnoga oca i snažnog zaštitnika. Zato molimo da ga uskrsli Gospodin primi u puno zajedništvo nebesnika. I dok nas obuzima žalost zbog gubitka njegove fizičke blizine, utješeni uskrsnom nadom, vjerujemo da nas odlaskom s ovoga svijeta nije zauvijek napustio, te da smo u njemu zadobili velikoga zagovornika kod Boga", poručio je kardinal Bozanić, izrazivši zahvalnost Svetom Ocu za ljubav prema Bogu i čovjeku koju je neumorno naviještao i vjerodostojno svjedočio.

   

Hrvatski identitet i europske integracije

"Uzmaknuti pred zahtjevnostima suvremene Europe nije evanđeoski odgovor", poručuje zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj uskrsnoj poruci, koju je gotovo u cijelosti posvetio odnosima vjere, Crkve i hrvatskoga naroda prema europskim integracijama. "Za hrvatsku dušu, koja je po svojoj tradiciji otvorena širini europskoga duha, u čemu je ne mali doprinos dala i Crkva po svom katolištvu, svojevrsno zatvaranje i isključivanje iz zajedništva velike obitelji europskih naroda predstavlja bijeg u besperspektivnu samoizolaciju koja bi trajno bila izložena napasti pomračenja nade", naglasio je, između ostalog, predsjednik HBK i pozvao: "Trebamo se pripremiti za novu obranu vlastitoga identiteta u europskom zajedništvu", budući da je to "naš ozbiljni izazov koji se kao zadatak mora prereći u neku vrstu kulturne promocije". Pozvao je sve vjernike da se bez straha, s punom odgovornošću za današnji u sutrašnji svijet, u punoj mjeri uključe u sva pozitivna zbivanja u Hrvatskoj, Europi i svijetu: "Pozvani smo krenuti na taj zahtjevni put s nadom, s iskrenom odlučnošću, po Riječi koja se utjelovila među nama. S vjerom da i mi trebamo dati svoj evanđeoski doprinos oblikovanju našega zajedničkog europskog doma".

Zaređen novi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić

Na svečanom euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali 19. ožujka zaređen je novi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u misnom slavlju sudjelovao je apostolski nuncij u RH nadbiskup Francisco Javier Lozano, gotovo svi hrvatski biskupi, te dvjestotinjak svećenika.

Pater Valentin Pozaić uzet je iz Hrvatske pokrajine Družbe Isusove kojoj je do sada pripadao i izabran za biskupa da obnaša službu zagrebačkoga pomoćnog biskupa, noseći naslov biskupa pićanskog. Prigodom ređenja kardinal Bozanić izrazio je radost što nam je Sveti Otac dodijelio biskupa koji dolazi iz redovničke zajednice, čime je počašćena Družba Isusova i čitavo naše redovništvo koje je brojno i veoma zauzeto i zaslužno za život naše Crkve.

U svome je nagovoru biskup Pozaić istaknuo da budućnost pripada onima koji vole život te je poručio da bez kulture života nema budućnosti: ni pojedinca, ni obitelji, ni naroda, ni Crkve. Geslo biskupa Pozaića "Život biraj" (Pnz 30, 19) u vezi je i s njegovom profesionalnom djelatnošću, usmjerenom na bioetiku, kroz izgradnju civilizacije ljubavi i kulture života, u duhu nove evangelizacije.

Kardinal Puljić novi predsjednik BK BiH

U Biskupskom ordinarijatu u Mostaru održano je od 16. do 18. ožujka 33. redovno zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Na početku zasjedanja biskupi su, u skladu sa Statutom BK BiH, izabrali kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog, za novog predsjednika, a za dopredsjednika biskupa iz Mostara dr. Ratka Perića. Novi je predsjednik zahvalio u ime svih biskupa dosadašnjem predsjedniku banjolučkom biskupu dr. Franji Komarici za njegovo obavljanje predsjedničke službe u tijeku koje su osigurane i nove prostorije za potrebe ureda BK BiH.

Biskupi su potom razmotrili stanje u kojem se nalazi Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini i objavili posebnu Izjavu koji su predstavili na konferenciji za tisak. U skladu s preporukom Kongregacije za katolički odgoj biskupi su odlučili pozvati sve članove svojih mjesnih Crkava da se u svibnju i studenom u tijeku ove Godine euharistije mole za porast i svetost svećeničkih zvanja i za posvećeni život u svijetu.

   

Kruh lomljen za braću

"Kruh lomljen za braću", naziv je Dana molitve za misionare mučenike, koji je 24. ožujka obilježen u čitavome svijetu, u spomen posebice na petnaestoro misionara, među kojima je bilo svećenika, redovnica i laika, koji su u tijeku 2004. godine dali svoj život služeći evanđelju i siromašnima. Obilježena je i 25. obljetnica ubojstva nadbiskupa San Salvadora Oscara Romera, koji je tako spriječen nastaviti svoju službu u obrani siromašnih seljaka. Bio je to 13. godišnji dan molitve za misionare mučenike, a održan je na poticaj Misijskoga pokreta mladih koji djeluje u sklopu Papinskih misijskih djela.

Nadbiskup Migliore o nacrtu reforme UN-a

Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, nadbiskup Celestino Migliore, pozitivno se izrazio u svezi s nacrtom reforme Ujedinjenih naroda, koji je 21. ožujka u New Yorku predstavio njezin glavni tajnik Kofi Annan. U tekstu nacrta predlaže se, između ostalog, osnivanje Vijeća za ljudska prava, donošenje rezolucije o načinima uporabe sile, stvaranje opće definicije terorizma te preuređenje ustrojstva Organizacije ujedinjenih naroda. Njezin glavni tajnik tom je prigodom pozvao na reformu Vijeća sigurnosti do kraja ove godine, proširujući ga na ostale zemlje. Stalni promatrač Svete Stolice je izrazio nadu u veću političku važnost Opće skupštine Organizacije ujedinjenih naroda, veću demokratičnost pri odlučivanju, točno određena pravila za korištenje oružanih snaga, te ponovno programiranje strategije solidarnosti u svrhu suzbijanja siromaštva u svijetu.

>[SADRŽAJ]<