VERITAS - br. 6/2006

>[SADRŽAJ]<

NOVA BLAŽENICA

UTEMELJITELJICA KARMELIĆANKI BOŽANSKOG SRCA ISUSOVA

Žena dobrohotne ljubavi

Duh Sveti iz dana u dan stvara nešto novo. Koliko prepoznajemo njegovo djelovanje u svome svakidašnjem životu, ostaje pitanje za svakoga Kristovog nasljedovatelja. Majka Marija Terezija od sv. Josipa je prepoznala u Katoličkoj Crkvi Boga koji je ljubav, koji prašta, koji je milosrdan i dobar svima koji ga zazivaju iskreno.


Stvaralačko djelo Duha Svetoga u Crkvi je uvijek novo, kreativno i tajanstveno. Zar nije divan Bog u svetima svojim slugama, koji mu se posvetiše i dadoše mu srce svoje, da ono kuca samo za njega, za Krista Gospodina?

Nije to Velika Terezija, a nije niti Mala Terezija, nego je to Majka Marija Terezija od sv. Josipa. Majka napuštenih i nezbrinutih, beskućnika i siromašnih. To je majka onih koji se nalaze na rubu društva, koje nitko neće i koji su drugima na teret.

Ona je bila ponesena duhovnošću sv. Terezije Avilske i utemeljiteljica je Družbe sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova, nove grane staroga časnog Karmela. Karmelsko obilježje molitve i sjedinjenja s Bogom Majka Marija Terezija od sv. Josipa unosila je u svoj svakodnevni život i rad, koji je bio služba ljubavi onima koji su najbolnije trpjeli, a to su djeca i starci.

   

Ana-Marija Tauscher van den Bosch - Majka Marija Terezija od sv. JosipaNjeno ime je Ana-Marija Tauscher van den Bosch. Rođena je 19. lipnja 1855. godine u Sandowu, nedaleko od Frankfurta na Odri, kao kći vrlo uvaženoga protestantskog pastora. Odgajana u čvrstoj vjeri i ljubavi prema Bogu i bližnjima, već od malena postaje aktivna u službi Božjoj, naviještanju vjere i djelotvornoj ljubavi prema siromasima. To maleno Božje stvorenje, kao najstarije dijete svojih roditelja, upijalo je duh svoje majke i sama je tražila prilike da čini dobro. Bog je s njom imao velike planove, dok se u njenoj djetinjoj dobi rađala čežnja za spašavanjem duša. Poput sv. Pavla i ona želi pošto poto spasiti sve one za koje je Krist Gospodin umro, samo da ih oslobodi iz ruku neprijatelja, iz grijeha.

Vođena Duhom Svetim, 30. listopada 1888. godine u crkvi sv. Apostola u Kőlnu prelazi na katoličku vjeru, u kojoj je našla sebe tražeći Boga. Vođena istim duhom 1891. godine otvara prvi dječji dom u Berlinu, Dom sv. Josipa, DOM ZA BESKUĆNIKE, a postati redovnicom služeći Bogu i bližnjima postaje njezinim životnim idealom. Dobri Otac je blagoslovio djelo, koje je započeo po svojoj službenici Majci Mariji Tereziji od sv. Josipa, te počinju stizati djevojke sa zvanjem za Karmel. U toj revnosti za duše, majka Marija Terezija poput sv. Terezije Avilske osniva samostane i otvara domove za djecu i starce u raznim zemljama kako bi im pružila utočište u kojem vlada obiteljsko ozračje i ispunjenje da su prihvaćeni i voljeni. Njezino srce bilo je vazda uprto u Gospodina za sve uplakane, bolesne i za one koji su najbolnije trpjeli: ''S nebeskih ću visina otirati suze i liječiti duševne rane.''

Bog vodi posebnim putem one koji mu se u potpunosti predaju. To je put našega Gospodina Isusa Krista, put kojim je On sam išao. To je put trnja, odbačenosti, napuštenosti, ali put na kojem se ostaje vjeran Ocu, bez skretanja pogleda na lijevo ni desno. Kako je i sama molila, Bog ju je doista vodio strmim i trnovitim putem trpljenja i bolnih nerazumijevanja. Do kraja oblikovana tom patnjom u Očevim rukama, ona joj postaje iskustvena radost. Stoga će i zapisati ove riječi: ''Trpjeti za Boga jedina je radost, koju nebo ne poznaje''!

Nakon što je završila svoje poslanje ovdje na zemlji, Majka Marija Terezija od sv. Josipa zaklopila je ovozemaljske oči te 20. rujna 1938. godine u kući matici u Sittardu (Nizozemska) u prisutnosti mnogih sestara, njezinih duhovnih kćeri koje će nastaviti do dana današnjeg Božje djelo, kako je sama Utemeljiteljica nazvala osnutak Karmela Božanskog Srca Isusova. Umrla je na glasu svetosti. Postupak za proglašenje blaženom započeo je 1953. godine.

   

I sada, nakon 68 godina od odlaska k Ocu, kako je govorila za svoju smrt, posebno smo radosne i pune zahvalnosti Gospodinu zbog njene beatifikacije, tako velikog događaja za našu cijelu Družbu. Neizmjerna je naša radost što smo mogle prisustvovati proglašenju blaženom naše Utemeljiteljice 13. svibnja 2006. u Roermondu (Nizozemska). Svečano euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Adrianus Simonis, nadbiskup van Utrechta, kojeg je Sveti Otac delegirao za proglašenje blaženom Majke Marije Terezije od sv. Josipa. Koncelebrirali su: kardinal Joachim Meisner, biskup Franz Wiertz, p. Bonifatius Honings, OCD (postulatur kauze) i brojni svećenici, među kojima su bili i iz Hrvatske: msgr. Mate Zovkić, Mate Miloš (OCD), dr. Mihaly Szentmartony (DI), Alfred Schneider (DI).

s. Marija Mihaela od sv. Ilije

>[SADRŽAJ]<