VERITAS - br. 6/2006

>[SADRŽAJ]<

OKO NAS

LJEPOTA I SKLAD BOŽJIH STVOROVA

Pitomost

Dok držim prste na tipkovnici i smišljam prvu rečenicu ovoga teksta, pogled mi se izlijeva kroz otvoren prozor i teče vidokrugom. Razlistale se šume u zjenici zrenika, uranja brdo u bjeličastu mekoću zagrljenih oblaka po kojima nebeska čistoća prosipa azurnu svjetlost.


JAKOV DŽOLIĆ

Nosnice mi puni slatkoća ljiljana i ruža što se iz susjedova vrta šire puteljcima i dvorištima, uzdižu se do zabata i krovišta, provlače se kroz otvorena okna i miomirisom oblijevaju nedjeljnu blagoslovnu molitvu što prethodi blagdanskom objedu. Žubore riječi kao bistri potočić, u srcu ih osjećam i vidim kako se ulijevaju u blaženi okus ljubavlju pripremljenog obiteljskog ručka.

Zar ovaj ugođaj nije također dio stvarnosti, njegove ljepše strane, koja je puno bliža punini iz koje potječemo i u koju nam se vratiti? Zar ovo nagnuće koje nas nuka na drukčiji odnos prema svijetu u kojem živimo nije milost razlivena u našim srcima po Duhu Svetom, radost s nepresušnog izvora koja nas kupa blagodatima vjere i nade? Kakav bi tek bio svijet kad bi se čovjek pomirio s Bogom i sa samim sobom, priklonio se glasu savjesti i uzljubio ljepotu prirode iz koje zrači sklad vječnosti i mudrost Stvoriteljeva? Kad ne bismo stvarali nemoralne zakone, protivne zapovijedima ljubavi, a onda i zdravom razumu, ne bismo ono što nam je poklonjeno i predano na gospodarenje uništavali i porobljavali. Pobunjeni duh samodovoljnosti i pohlepe vlada čovjekom, čudna rušilačka snaga truje mu misli i osjećaje.

   

U sjećanje mi dolaze gotovo bogohulne riječi koje sam u djetinjstvu čuo od jednog veleumnog botaničara, kojeg su pozvali u malu seosku školu na sat prirode i društva. Taj čovjek, koji je slovio kao znanstvenik od autoriteta i ugleda, zaključio je svoje dugo predavanje sljedećim riječima: Zapamtite djeco, čovjek je najveći proizvod evolucije i njegov je zadatak pobijediti prirodu, a pobijedit će je tako da sve što je divlje pretvori u pitomo.

A koliko njih, koji su oživotvorili botaničarev nauk, danas hoda zemljom, obilaze škole i ine ustanove, te promiču znanje koje se temelji na sljepoći i zabludi, naopakosti i oholosti, koje su se uvukle u sve pore života? Takvi su danas zaposjeli mjesta na kojima se donose važne odluke o čovjekovoj budućnosti. To su oni što haraju medijima, nameću nam nečija bolesna mišljenja i truju nam srca lažnoproročkim vizijama. U čijoj su službi oni koji trabunjaju o globalizaciji, da bi se netko lakše dokopao bogatstva koje je Bog namijenio svim ljudima? Što će nam vrijednoga ponuditi osobe čija pohlepa ne poznaje granice, kojima ništa nije sveto, kojima je uporno glorificiranje privatizacije tek paravan iza kojeg čuči grabežljiva zvijer, spremna progutati ne samo naše kuće i okućnice, već zagospodariti našim srcima, vrednotama i duhovnim zdravljem?

U koloplet takvih zbivanja optimalno su se uklopili političari, i to ne samo u Hrvatskoj, koji sluganski, uljuljani u lažnu sigurnost i materijalno blagostanje, podložni glasu koji ih mami i nagovara, brzo zaboravljaju interese građana i oglušuju se o zakon ljubavi.

   

Pogledajmo kako u svjetlu istine, pravde, jasnoće i zdravog razuma izgledaju sljedeća nevjerojatna aktualna zbivanja kojima nije potreban komentar:

- Izdatak za pseću jednodnevnu hranu u životinjskim prihvatilištima dva puta je veći, nego troškovi cjelodnevnih objeda bolesnika koji je stacioniran u bolnici.

- Privatizacija se neumorno nastavlja. Prodaju se šume u državnom vlasništvu.

- Hrvatice još uvijek zaostaju za naprednim Europljankama. Tek ih deset posto uzima kontracepcijska sredstva.

- Europska unija Hrvatskoj je nametnula zakon o kolinju i o kravama šetačicama.

   

Utješimo se činjenicom da se ništa ne događa bez Božjeg znanja i da će Gospodin, prije ili poslije, sve preokrenuti na dobro. A mi ćemo samo svjedočenjem, molitvom i ljubavlju prebroditi i ove kušnje. Ne dopustimo da nas zavedu ponude svijeta, da postanemo ovisnici i zarobljenici lažnoga sjaja, da nas sotona, kako je Gospa jednom u Međugorju rekla, ne ljulja kao vjetar grane. Slijedimo Isusa i njegov nauk da bismo zajedno s njim pobijedili zlo u nama i oko nas, a Gospodin će nas nagraditi trenucima mira i radosti. Otkrit će nam tajnu ružina mirisa i ljepotu božanske svjetlosti. Spoznat ćemo što je divlje, a što pitomo.

>[SADRŽAJ]<