VERITAS - br. 6/2006

>[SADRŽAJ]<

ZRCALO VREMENA


Vijesti iz crkvenog života

Misa za žrtve Bleiburga i križnoga puta

Spomendan bleiburškim žrtvama i žrtvama križnoga puta pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora obilježen je 14. svibnja na Bleiburškom polju. Misu zadušnicu za žrtve Bleiburga i križnoga puta predvodio je izaslanik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački pomoćni biskup Josip Mrzljak. "Okupljeni smo na ovome polju, koje nas podsjeća na velike muke koje su ovdje mnogi naši proživljavali u mjesecu svibnju 1945. godine. No, podsjeća nas i na smrti koje su se nakon toga događale, ali i na uskrsnuće, jer su mnogi bili nevine žrtve i duboku su vjeru nosili u sebi", rekao je biskup. Naglasio je i kako Bleiburško polje podsjeća na prvu postaju Isusova križnoga puta, u kojoj Pilat izgovara riječi :"Ja ne nalazim na njemu nikakve krivice", no malo zatim i na povike rulje odgovara: "Uzmite ga vi i raspnite". Mnogi su ovdje uzeli križ neizvjesnosti i krenuli na put na kojem su mnogi bili mučeni i ubijeni, a preživjeli su u velikom strahu šutjeli desetljećima, dok su neki s tom tajnom otišli u grob, kazao je. Biskup Mrzljak podsjetio je da je o tom vremenu govorio i kardinal Josip Bozanić na Macelju 5. lipnja protekle godine. Tada je kardinal kazao da bismo trebali konačno hrabro i iskreno zatvoriti tu stranicu povijesti, bez mržnje i želje za bilo kakvom osvetom, imenujući pravim imenom sve ono što se događalo.

"Justitia et pax" o europskim integracijama

Komisija HBK "Justitia et pax" održala je 16. svibnja svoju sjednicu u Zagrebu. Članovi komisije raspravljali su na temelju zaključaka proljetnog zasjedanja HBK o približavanju Hrvatske europskim integracijama te doprinosu Crkve tim procesima. Osim toga, javlja IKA, razmotrili su pitanje sudjelovanja članova naše komisije u međunarodnim forumima europskih konferencija komisija "Justitia et pax". S tim u vezi dogovoreno je sudjelovanje na godišnjem skupu na temu "Iskustvo u procesu pomirenja" u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj od 22. do 26. rujna ove godine.

Međunarodni dan obitelji u Rijeci

Kada brani vrijednosti braka i obitelji, Crkva pomaže ljudima da žive sada. Ne čini to radi vječnosti, nego želi da im na ovome svijetu bude bolje, objasnio je dr. Marijan Jurčević na proslavi Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci. Međunarodni dan obitelji bio je prilika za promociju nove web stranice Ureda za obitelj (www.mojaobitelj.net) i ostalih djelatnosti Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije.

Ovaj projekt obiteljskog pastorala na Internetu jedinstven je u Hrvatskoj te ujedno novi sadržaj u programu Ureda, sa željom da se i ovim putem ostvari komunikacija sa svima koji su zainteresirani za programe koje Ured nudi. Riječki nadbiskup Ivan Devčić prisjetio se početaka osnivanja nadbiskupijskog Ureda za obitelj te istaknuo poruke i poticaj Ivana Pavla II. u vrijeme njegova boravka u Rijeci 2003. Papa je mnogo govorio o obitelji i nadahnuo nas, ostavio je mnoge poticaje koji su urodili osnivanjem Ureda. Istaknuo je i potrebu da se svaki pojedinac, pogotovo kršćanin, uključi u promicanje i zaštitu obiteljskih vrijednosti. Bitno je ono što vjerujemo to i da činimo, zaključio je riječki nadbiskup.

o. Aleksa Benigar Započinje postupak za proglašenje blaženim o. Alekse Benigara

Kardinal Camillo Ruini, generalni vikar Svetog Oca za Rimsku biskupiju, ustoličio je početkom svibnja crkveno sudište kojemu je povjeren zadatak dijecezanskog ispitivanja o životu, krepostima i glasu svetosti sluge Božjega franjevca o. Alekse Benigara, zavjetovanoga svećenika Reda male braće, člana Provincije sv. Ćirila i Metoda u Hrvatskoj. Tim činom postupak za proglašenje blaženim i svetim toga uzornog franjevca, neustrašivog svjedoka evanđelja i vjernoga služitelja Crkve, započet 25. ožujka 1995., ulazi u preliminarnu fazu koja je obilježena prikupljanjem usmenih svjedočanstava i dokumenata o svetosti života sluge Božjega, a to će sve biti predmetom susljednih ispitivanja što će ih poduzeti nadležna tijela rimske Kongregacije za proglašavanje svetaca.

Web stranice u povodu Dana medija

U prigodi ovogodišnjega 40. svjetskog dana društvenih komunikacija, koji je ove godine obilježen 28. svibnja, Odbor HBK za sredstva društvenih komunikacija pokrenuo je web stranice na kojima se mogu naći prigodni materijali vezani uz pastoral medija, dostupni u svako vrijeme. Na adresi: www.dan-medija.net mogu se naći obavijesti o ovogodišnjim susretima, aktualna poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan društvenih komunikacija, raspored i glavne teme novoga dokumenta HBK "Crkva i mediji" kao i drugi pastoralni prilozi, poput prijedloga za homiliju, molitva vjernih i kratka meditacija. Na istoj stranici nalaze se i prijedlozi za vjeronaučne jedinice o odnosu Crkve i medija za osnovne i srednje škole, kao i razni prilozi i materijali o toj problematici.

Tekstovi Ivana Merza na Internetu

Za treći blagdan bl. Ivana Merza, koji je proslavljen 10. svibnja, Postulatura za njegovu kanonizaciju postavila je na njegovu web stranicu sve tekstove koje je taj blaženik objavio u tijeku svoga života u raznim časopisima i publikacijama. Nakon liturgijskih tekstova, sada je cijelokupni književni opus što ga je bl. Ivan Merz za života objavio u tisku, prikupljen na jednom mjestu i dostupan široj javnosti.

Riječ je o člancima, esejima, studijama kao i o posebnim publikacijama u obliku brošura i manjih knjižica. Tekstovi bl. Merza svrstani su prema tematici u nekoliko skupina. Osim liturgijske skupine, koja je po broju tekstova najopširnija, slijede teme: Književna kritika, Katoličke organizacije, Katolička akcija, Papa-Rim, Lurd, Kršćanski moral, Tjelovježba, Razno. Ukupno ima 180 bibliografskih jedinica na više od 1300 stranica teksta. Tekstovi bl. Ivana Merza mogu se pronaći na adresi: http://www.ivanmerz.hr/sabrana-djela/bibliografija.htm.

Crkve i vjerske zajednice za napredak u turizmu

Dvodnevni simpozij o toj temi održan je krajem svibnja u Zagrebu, a sudionici su istaknuli velike potencijale za vjerski turizam u Hrvatskoj, kao i činjenicu da takav oblik turizma u našoj zemlji još uvijek nije dovoljno prepoznat. Sudionici simpozija iznijeli su niz konkretnih prijedloga za razvoj vjerskog turizma. Tako je istaknuto da sakralne objekte treba uvrstiti u regionalnu i lokalnu turističku ponudu. Predloženo je da župnici svim hotelima pošalju raspored misa, za što su osobito zanimanje dosad pokazivali Talijani. Jedan od prijedloga bio je i taj da se u novim hotelima koji će se graditi osigura i molitveni prostor.

   

Papa o važnosti obitelji

Potrebno je braniti obitelj temeljenu na braku, jer je ona stožer društva, a to je važno za vjernike i za one koji ne vjeruju, poručio je papa Benedikt XVI. U svom obraćanju sudionicima opće skupštine Papinskoga vijeća za obitelj, koje je u svibnju proslavilo 25 godina postojanja, Papa je naglasio kako je obitelj temeljena na braku baština čovječanstva i temeljna društvena ustanova; ona je važna životna stanica i stožer društva, a to se odnosi i na vjernike i na one koji ne vjeruju. Ona je stvarnost koju sve države trebaju najviše poštivati, istaknuo je Sveti Otac, te dodao kako se danas, nasuprot širenju nekih dvosmislenih poimanja čovjeka, slobode i ljudske ljubavi, ne smijemo umoriti prikazujući istinu o ustanovi obitelji onako kako ju je Bog želio od samoga stvaranja.

Papa je bračne parove pozvao da nadvladaju teškoće i ostanu vjerni svojemu pozivu, pribjegavajući Božjoj potpori molitvom i ustrajnim pristupanjem sakramentima, poglavito euharistiji. Potom je ponovno istaknuo dužno poštovanje prema ljudskom embriju, koji bi se uvijek trebao začeti iz čina ljubavi i prema kojemu se treba odnositi kao prema osobi. Napredak znanosti i tehnike na području bioetike, istaknuo je Papa, pretvaraju se u opasnost kada čovjek izgubi osjećaj za svoje granice, i praktički želi zauzeti mjesto Boga Stvoritelja. Danas je više nego ikada, dodao je Sveti Otac, potrebno da kršćanske obitelji znaju, hrabrom dosljednošću, posvjedočiti da je rađanje plod ljubavi. Takvo će svjedočanstvo potaknuti također političare i zakonodavce na očuvanje prava obitelji.

Skupština Papinskih misijskih djela

U konferencijskom centru Pala Cavicchi u Ciampinu u Rimu održana je početkom prošlog mjeseca opća godišnja skupština Papinskih misijskih djela. Na skupštini je sudjelovalo 114 nacionalnih ravnatelja iz cijeloga svijeta. Prisutnost papinskih misijskih djela u svim dijelovima svijeta njeguje duh sveopćeg poslanja Crkve - napomenuo je sudionicima Sveti Otac. U radu Papinskih misijskih djela postoji naslijeđe Crkve prvih vremena. Od svojega postanka, naime, prva kršćanska zajednica koristila se prikupljanjem milodara kako bi poduprla braću u vjeri. Od polovice 19. stoljeća četiri grane PMD čine to isto, omogućujući pojedinim Crkvama njihov nastanak i jačanje. Služba te papinske ustanove, prema Papinim riječima, odgovara na žurnu pastoralnu potrebu koju osjećaju sve mjesne Crkve. "Posao koji su tijekom posljednjih desetljeća obavile četiri grane Papinskih misijskih djela potaknuo je kod kršćanskoga naroda buđenje vjere i ljubavi, sjedinjeno s velikom željom za naviještanjem. Zahvaljujući također misijskoj animaciji koju provodite u župama i biskupijama, molitva i konkretna potpora misijama danas se osjećaju kao sastavni dijelovi života svakoga kršćanina", rekao je, između ostaloga, Sveti Otac.

Novi prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda

Prihvativši ostavku nadbiskupa metropolita Napulja kardinala Michelea Giordana zbog dobne granice, papa Benedikt XVI. imenovao je 20. svibnja na njegovo mjesto kardinala Crescenzija Sepea, dosadašnjeg prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda. Novim prefektom Kongregacije imenovan je kardinal Ivan Dias, nadbiskup Bombaya u Indiji. Kardinal Ivan Dias dugi niz godina proveo je u diplomatskoj službi Svete Stolice. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom 1982. Bio je pronuncij i nuncij u više zemalja, a u studenome 1996. Papa ga imenuje nadbiskupom u Bombayu. Imenovan je kardinalom na konzistoriju 21. veljače 2001., član je Kongregacije za nauk vjere, Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kao i više Papinskih vijeća.

>[SADRŽAJ]<