VERITAS - br. 10/2006

>[SADRŽAJ]<

GLAZBA

DUGA, HOSANA, MARIJA FEST

Mjesec dobre glazbe i festivala

Još je jedan ljetni mjesec iza nas. Iako se na prvi pogled činilo da će to biti obični ljetni mjesec - mjesec odmora i opuštanja, bio je to mjesec izuzetno dobre glazbe i festivala.


NIKOLA UROIĆ

Još je jedan ljetni mjesec iza nas. Iako se na prvi pogled činilo da će to biti obični ljetni mjesec - mjesec odmora i opuštanja, bio je to mjesec izuzetno dobre glazbe i festivala.

   

U subotu, 26. kolovoza u Ludbregu, u organizaciji Pjevačkog društva "Trinitas" održan je 10. jubilarni festival duhovne glazbe "Duga 2006". Povijest festivala usko je vezana uz ludbreški glazbeno-duhovni sastav "Trinitas" koji je ujedno i nositelj festivala. Naime na inicijativu župnika vlč. Josipa Đurkana, grupa mladih predvođena tada studentom teologije Zoranom Havaićem osniva 1994. godine glazbeno-duhovni sastav "Trinitas". Nakon dvije godine rada "Trinitas", po uzoru na "Uskrs-fest" pokreće svoj mali festival duhovne glazbe nazvan jednostavno "Festival duhovne pjesme Ludbreg '96". Već sljedeće godine naziv festivala se mijenja u "Duga", ali forma i sadržaj ostaju isti; okupiti mlade Varaždinske biskupije u slavljenju Boga duhovnom pjesmom. Nakon odlaska Zorana Havaića, poučeni njegovim iskustvom te uz veliku i svesrdnu pomoć ostalih članova društva, organizaciju festivala "Duge" preuzimaju: Ines Grabarić, Renata Štabi, Ljubica Hajdarović te ovogodišnji predsjednik pjevačkog društva "Trinitas" Bojan Žugec. Do prije dvije godine "Duga" je bila festival natjecateljskog, a od ove godine "Duga" postaje festival samo revijalnog karaktera.

Ovogodišnja jubilarna "Duga" započela je sv. misom koju je u svetištu Predragocjene Krvi Kristove predvodio župnik vlč. Josip Đurkan. Glazbeni dio festivala, održan je u 19 sati i 30 minuta u dvorani pučkog otvorenog učilišta "Dragutin Novak". Festival je u ime župnika otvorio kapelan vlč. Danijel Bistrović. Prvi su nastupili domaćini sastav "Trinitas" koji su izveli vrlo zapaženu vlastitu skladbu "Neka nova šansona" te "Oh happy day". Nakon njih su nastupili izvođači koji su obilježili proteklih 10 godina festivala.

Pored ovih izvođača, organizatori su, misleći na sljedećih deset godina, pozvali i debitante; mladi ali sve popularniji sastav "Emanuel" iz Velike Gorice. Na kraju festivala podijeljene su zahvalnice svim izvođačima s pozivom da se i sljedeće godine ponovno pojave na "Dugi 2007". Slavljenički ton ovogodišnjoj jubilarnoj "Dugi" dao je gradonačelnik Krunoslav Kosir koji se, pohvalivši trud organizatora, posebice zahvalio blagopokojnom biskupu mons. Marku Culeju na podršci ne samo ovom festivalu nego cijelom mjestu Ludbregu.

   

Valja još i spomenuti koncert Davora Terzića. I ove godine u Rovinju u čast svetoj Eufemiji održava se koncert duhovne glazbe. Na ovogodišnjem koncertu bila je i promocija cd-a popularne duhovne glazbe "Put povratka" Davora Terzića i prijatelja. Koncert je održan 10. rujna u 20,30 sati na gradskom trgu u Rovinju. Uz Davora Terzića nastupili su kao gosti: Željka Marinović, grupa "Poklon", Bruno Krajcar, Patrizia Sfettina, Bogdan Fabris; zborovi: "Stepinčeva mladež" iz Koprivnice i "Zbor mladih Sv. Eufemije" iz Rovinja.

   

U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Subotičke biskupije, u Subotici je 3. rujna održan festival hrvatskih duhovnih pjesama "HosanaFest". Cjelokupni program "HosanaFesta" trajao je dva dana. Nastupilo je petnaest vokalno-instrumentalnih sastava i kantautora, među kojima i "Apostoli mira", "Kefa", "Rafael" te grupa "Riječ" iz Postrane kraj Splita koja je osvojila glavnu nagradu.

   

Ovogodišnji "Marija fest", četvrti po redu, održan je 17. rujna, a Mariji u čast su zapjevali u Molvama: "Apostoli mira", Čedo Antolić, Bogdan Fabris, "Frama Molve", "Kefa", "Kefa Stijena", Željka Marinović, "Novo svitanje" i "Nonet franjevaca konventualaca", "Otkrivenje" te Davor Terzić i Iva Jelić. Prije glazbene večeri festivala održan je duhovno-vjerski program za sve sudionike i mlade Varaždinske biskupije pod nazivom: "DEUS CARITAS EST".

   

Osim ovih festivala valja reći da su poznata imena sudionika "Papafesta", dok se za "Framafest" još uvijek primaju prijave.

[www.duhovna-scena.com]

>[SADRŽAJ]<