VERITAS - br. 10/2006

>[SADRŽAJ]<

NAŠ OSVRT

NA HODOČAŠĆU ŽIVOTA

Što sve ljubav može


IVAN BRADARIĆ

"U malo godina puno života", jedan je od podnaslova novoga broja "Veritasa". Ova se rečenica odnosi na Sveca svega svijeta, ali je primjenjiva i kada govorimo o sluzi Božjem Placidu Corteseu te i u nekim drugim prilozima našega listopadskog broja. Nisu izbrojili mnogo ljeta ovdje na zemlji, ali im je život bio pun i sadržajan. Svakako, neobična rečenica! Mislim da se ne uklapa u mentalitet vremena u kojemu živimo. Još bolje, rekao bih! Nismo mi da se uklapamo u mentalitet i mentalitete, nego da ih mijenjamo.

   

Od trenutka kada je naš Spasitelj izrekao "Novu zapovijed" koja poziva na ljubav prema Bogu, bližnjemu i samome sebi, dogodio se snažan preokret i poziv na promjenu razmišljanja i shvaćanja života. Rođeni smo iz ljubavi i za ljubav. Tako, dužina našega života je mjerljiva jedino kvalitetom života, odnosno intenzitetom ljubavi prema Bogu, bližnjemu i sebi samome.

Ljubav čini što hoće, tumači nam naš uvaženi bibličar, fra Celestin Tomić, poznatu Augustinovu izreku.

   

Ljubav nas povezuje, kao ono dvoje mladih ljudi koje opisuje Ana u rubrici "Priča". Ljubav, jako dobro nam tumači Slavko, gradi mostove među ljudima i prema Bogu. I tako, mogao bih nabrajati još puno toga, što sve ljubav čini. Ostaje nam samo poželjeti da, u malo ili puno godina koliko nam Božja providnost odredi, živimo s puno ljubavi.

   

Na putu života kojim prolazimo zacijelo dobar poticaj za rast u ljubavi daje nam naš sugovornik brat Georg iz zajednice Taizé, koji nas poziva na "Hodočašće povjerenja". Europa će tih dana imati srce u Zagrebu, tvrdi brat Georg. A Zagrepčani će, dodajem ja, imati jedinstvenu prigodu da otvore vrata svojih domova i vrata svoga srca te iskažu u konkretnom djelu širinu i dubinu istinske kršćanske ljubavi i gostoprimstva.

   

Mjesec je listopad Marijin mjesec. Ona u svome Veliča kliče: "Od koljena do koljena dobrota je njegova." Božja dobrota traje vječno, a naša ljubav samo koliko živimo. Marija nas dovodi k Isusu koji nas uči kako se u malo godina može doživjeti, ne samo puno života, nego vječnost.

>[SADRŽAJ]<