VERITAS - br. 10/2006

>[SADRŽAJ]<

VAŠA POŠTA

Poštovani čitatelji Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, na osobit način želim zahvaliti svima koji su nam pisali, pitali nas, komentirali i kritizirali. Jednako tako zahvaljujem i svima koji redovito čitaju naš list. Želio bih također poručiti kako za sve vas ima mjesta u Veritasu. Pitajte nas i ubuduće, a mi ćemo tražiti odgovore kod onih osoba koje će vam potpunije i jasnije znati odgovoriti.

Svoja pitanja šaljite na bilo koju od adresa našega Uredništva: VERITAS, Sveti Duh 33, 10000 Zagreb ili elektroničkom poštom: veritas-glasnik@zg.t-com.hr.


POSTOJE LI LETEĆI TANJURI?

Cijenjeno Uredništvo!

Vjerna sam čitateljica vašega lista na kojemu vam želim čestitati. Iako sam redovito pohađala vjeronauk i nastojim pratiti vjerski tisak, moram priznati kako se u svome vjerskom životu susrećem s pitanjima na koja ne uspijevam uvijek naći zadovoljavajući odgovor. Neki dan sam gledala jednu televizijsku emisiju u kojoj se govorilo o letećim tanjurima i - ostala zbunjena. Doista, postoje li leteći tanjuri?

Nada M., Zagreb

Draga Nado!

Da, leteći tanjuri postoje! U obiteljima u kojima muž i žena ne uspijevaju pronaći zajednički jezik ponekada se, u nedostatku argumenata, služe "letećim tanjurima" kako bi brže porazili svoga bračnoga druga. U takvim obiteljima nije rijetkost da poleti pokoji "leteći tanjur", ili kakav drugi "neidentificirani leteći objekt", ali sretna je okolnost što Vi, pretpostavljamo, živite u skladnoj obitelji, ili još niste udati, pa ni ne znate za njihovo postojanje.

Ako šalu odložimo na stranu, možemo konstatirati da priča o letećim tanjurima ima svoju pretpovijest, na koju ćemo tek ukratko ukazati.

Spiritizam

Prije rođenja pojma Neidentificiranih letećih objekata (NLO) i s njima u vezi "letećih tanjura", prethodio im je fenomen spiritizma koji je svoju kulminaciju doživio 1847. u New Yorku sa sestrama Fox. Spiritizam se općenito uzevši, razvio u dva glavna pravca: "znanstveni" (metafizički) koji se zasnivao na metodi Francuza Gabriela Delannea, koji je predlagao pristup fenomenu na bazi stalne provjere fenomena; i "religiozni" pripisan Allanu Kardecu (1804-1869), koji se bazira na teoriji reinkarnacije i koji je naišao na plodno tlo, osobito u Americi. Spiritizam, prema Kardecu, počiva na vjeri u postojanje Boga, duhova i besmrtnost duše. Duhovi pokojnika, navodno, preko medija (medij = senzibilna osoba koja u izmijenjenim stanjima svijesti posreduje između svijeta duhova i živih), uspostavljaju kontakt sa živima i prenose im poruke iz zagrobnog života. Između dva rata spiritizam je uzeo širokog maha jer su mnogi, preko medija, tražili informacije o svojim poginulima ili nestalima u ratu.

Channelling

Spiritizam kao tehnika komuniciranja s duhovima pokojnika koncem šezdesetih godina kada se rodio New age postao je sredstvo komuniciranja s različitim božanstvima i inteligentnim energijama, pa se ta tehnika prozvala kanaliziranje (engleski Channelling). Mediji počinju kanalizirati poruke Uzašlih majstora, Buddhe, Muhameda, Isusa Krista, Majke Božje, anđela, duhova prirode ili "Višeg Ja".

NLO

Napredak tehnike potisnuo je u drugi plan duhove pokojnika i pažnju usmjerio prema "tehničkim duhovima" koji će popularno biti prozvani "vanzemaljci", koji se voze tzv. "letećim tanjurima". Oni su pojmljeni kao napredna bića drugih planeta koja bi trebala pomoći čovječanstvu na putu njegovog razvoja. Umjesto biblijskom Bogu čovjek se radi spasenja okreće tehniciziranim duhovima.

Od prvoga zabilježenog susreta s "letećim tanjurom" 1947. godine u Chicagu, o čemu je izvijestio ekonomist Keeneth Arnold, Centar za istraživanja NLO u Illinoisu dnevno zaprimi oko 100 novih prijava što bi, kada bi svi ti izvještaji bili pouzdani, bilo oko tri milijuna NLO koji su se spustili na zemlju u posljednjih 25 godina. Nasuprot ovim fantastičnim brojkama, francuski astrofizičar J. Vallée izračunao je da bismo, pod pretpostavkom da postoji jedan milijun drugih civilizacija u našoj galaksiji, i da svaka godišnje lansira po jednu svemirsku letjelicu, mogli očekivati da nas netko posjeti tek jednom u 10.000 godina!

Jedno od mogućih objašnjenja rasprostranjenosti vjerovanja u NLO možda pruža i primjer astronoma Patricka Moorea koji je jednom zgodom poslao lažno pismo mjesnim novinama tvrdeći da je ugledao leteći tanjur. Na njegovo zaprepaštenje oglasilo se preko dvadeset čitatelja tvrdeći da su i oni vidjeli istu izmišljenu letjelicu.

Pedesetih godina prošloga stoljeća jedna je Amerikanka čak tužila svoga supruga i zatražila rastavu braka jer je njezin muž priznao preljub s jednom izvanzemaljkom. Filmska i literarna industrija popularizirala je NLO kroz žanr znanstvene fantastike, a nastali su i pokreti koji su počeli širiti upravo kult NLO-a, od kojih su pojedini prisutni čak i u Hrvatskoj. Prema zagovornicima NLO, na Isusa, pri krštenju na rijeci Jordanu, nije sišao Duh Sveti u obliku goluba nego leteći tanjur, dok sljedba Raelijanaca zastupa ideju da su Adam i Eva klonovi izvanzemaljaca, itd.

Priče o letećim tanjurima i dalje će golicati maštu znatiželjnika i biti predmetom znanstvene fantastike. Kada bi stvarno postojala inteligentna bića nekih drugih svjetova nametnulo bi nam se pitanje njihovog podrijetla. Jesu li i oni baštinici istočnoga grijeha? Treba li ih pokrstiti da se spase ili su oni naši spasitelji, itd. Dok se ne pojave ozbiljni dokazi u prilog njihovog postojanja, a do danas ih nema, pozabavimo se smirivanjem naših kućnih "letećih tanjura" i ne dopustimo da se itko od naših ukućana osjeti izvanzemaljcem!

Odgovorio: fra Josip Blažević


VEZA SA SVETIM ANTUNOM

Poštovano uredništvo!

Pri povratku iz bolnice "Sveti Duh", svratih u crkvu, pomolih se sv. Antunu i kupih najnoviji broj časopisa Veritas. U ovom trenutku pročitan je od korica do korica. Lijepo. Zaista, svaka čast uredništvu. Izbor tema je šarolik. Za svetog Antuna i za tu crkvu vežu me mnoga lijepa, ali i tužna sjećanja. Udovica sam već osam godina i nikada neću zaboraviti patera Hercega, koji je u te tužne dane, kad mi je suprug bolovao od neizlječive bolesti, u spomenutoj bolnici "Sveti Duh", bodrio i približio nebu moga sad već pokojnog supruga.

Vjera M., Zaprešić

Poštovana gospođo!

Veoma se radujemo da smo preko našega lista mogli uljepšati vaše dane, informirati vas i formirati u vjeri, nadi i ljubavi, što nam je dakako, glavni cilj. Vaše riječi zahvale i podrške su nam veoma poticajne i ohrabrujuće. Budite i dalje uz nas te nam slobodno uputite i one druge kritike.

Odgovorio: fra Ivan Bradarić


"NOVI VERITAS"

Cijenjeno uredništvo!

Odavno i sve radije čitam Veritas. Sada sam u broju 9. od ove godine u rubrici "Vaša pošta" pročitao izvrstan odgovor Hrvoju na pitanje o "Anti/Madoni u službi Anti/Krista", pa sam došao na neke misli i ideje za ubuduće:

Ako ikako možete, molim vas, otvorite posebnu rubriku gdje bi se pisalo opširnije (možda i dalje u formi pitanja i odgovora) i o drugim metodama upropastiteljskog djelovanja Antikrista; kao na primjer o općem zaglupljivanju, osobito neukog puka i serviranja svega što poziva samo na najniže instinkte; o uništavanju života počev od obitelji sa pobačajima i njegovim stravičnim posljedicama; o lukavom i tzv. modernom seksualnom odgoju...
Unaprijed vam hvala! Uz srdačan pozdrav i izraze posebnog štovanja!

Vaš Blaž

Poštovani gospodine Blaž!

Veoma smo vam zahvalni što ovako detaljno, ne samo čitate naš list, nego jer osjećate koliko bi on mogao biti još bolji. U svakom ćemo slučaju nastojati, iz broja u broj, a na osobit način od prosinca pa nadalje, u nekim novim rubrikama dati više prostora, vašim pitanjima, sugestijama, komentarima... Još jedanput pozivam, kako vas, tako i sve čitatelje da se uključe u kreaciju "Novog Veritasa".

Neka vas Bezgrješna Djevica, koju zacijelo štujete i ljubite, svojim moćnim zagovorom prati i brani.

Odgovorio: fra Ivan Bradarić


ESPERANTO

Poštovano Uredništvo!

Pohvaljujem Vašu rubriku "Pitanja čitatelja" i koristim se odmah prilikom da Vas zamolim da u njoj napišete nešto više o esperantu. U ovom vremenu globalizacije, kada se sve nastoji ujediniti i staviti pod "istu kapu" s jednom vladom, jednom monetom i jednim jezikom... a spominje se i jedna religija, ostao sam radoznao, kada sam u Vašem cijenjenom listu od rujna 2006. pročitao da je u sarajevskoj katedrali prvi put slavljena sveta misa na esperantu. Što je esperanto? Tko ga je kreirao i s kojom svrhom? Bit ću Vam zahvalan na svakom podatku koji ćete mi moći pružiti glede ovog jezika, jer sam o spomenutom predmetu totalni ignorant. Hvala unaprijed.

Vaš čitatelj Ivan, iz Zagreba

Poštovani g. Ivane,

Zahvaljujem na pitanju, na koje Vas je navelo nekoliko redaka vezanih uz misu u sarajevskoj katedrali.

Međunarodni jezik esperanto je nastao 1887. godine te ima za cilj povezivanje, građenje mostova među različitim narodima, kulturama, vjerama. Jezik je kreirao Lazar Ludvig Zamenhof (po zanimanju okulist).

Iz Vašeg pitanja je vidljivo da Vam je promaknuo tekst naslovljen "Svima dostupno Evanđelje", objavljen u Veritasu 4/2006, str. 21. Kako se ne bih ponavljala, preporučam Vam da potražite taj broj (nadam se da Vam ga može poslati i Uredništvo). U navedenom tekstu možete naći kratak pregled doprinosa esperanta širenju Božje riječi.

Koristim se prilikom, te ovim izvještavam da je u pripremi prijevod knjige "Esperanto - novi latinski Crkve" koji će svim zainteresiranima omogućiti da upoznaju ulogu esperanta u Crkvi. U knjizi će poseban dodatak biti vezan uz djelovanje katolika-esperantista u Hrvatskoj. S istim ciljem radi se i na web-stranici: www.ikue-hr.org.

Odgovorila: Marija Belošević,
potpredsjednica Međunarodne udruge katolika esperantista.
marija@catholic.org

>[SADRŽAJ]<