VERITAS - br. 10/2006

>[SADRŽAJ]<

ZRCALO VREMENA


Vijesti iz crkvenog života

35. Obiteljska ljetna škola

U organizaciji Obiteljskog centra Filozofsko-teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu je od 23. do 27. kolovoza održana 35. obiteljska ljetna škola. O važnosti komunikacije u obitelji raspravljalo je više od 150 sudionika škole, među kojima i više (nad)biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral. Nakon uvodnog izlaganja "Čovjek - biće dijaloga", održan je niz predavanja s temama: dijalog u Bibliji, problemi bračnog dijaloga, psihološke pretpostavke dijaloga, masmediji kao poticaj ili smetnja obiteljskom dijalogu, dijalog u planiranju obitelji.
Prvog dana škole, misno slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, a posljednjeg dana predsjednik Vijeća HBK za obitelj, krčki biskup Valter Župan. Školu je posjetila i pomoćnica ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Zdenka Ninić.

Nadmašen posjet internet-stranicama svetišta u Lurdu

Internet-stranica lurdskog svetišta www.lourdes-france.org tijekom ovogodišnjeg kolovoza posjećena je 3,259.612 puta, što je u prosjeku 105.000 posjeta dnevno. Stari rekord je bio onaj od 2,866.000 posjeta stranicama koji je ostvaren u kolovozu 2004. godine tijekom posjeta pape Ivana Pavla II. svetištu. Na internet-stranicama može se naći detaljan program pobožnosti kod spilje, koji se zahvaljujući novoj kameri može pratiti danonoćno.

Dan za očuvanje stvorenoga

Prema odluci talijanskih biskupa, 1. rujna o.g. obilježen je prvi put "Dan za čuvanje stvorenoga". Želja je pozvati na gledanje dalje od običnoga moralističkoga ekologizma, kako bi se otkrio duboki smisao stvaranja, kao knjige koju Bog daje svojim stvorenjima, ali i kao ostvarenja koje s pravom ulazi u djelo spasenja koje je donio Krist. Cijelo stvaranje ulazi u nacrt spasenja i treba postati pjesma vječne hvale. Postoji euharistijska dimenzija stvorenoga, ne slavi se slučajno euharistija s vinom i kruhom, koji se prikazuju "kao plod zemlje i rada ruku čovječjih".

Trg Ivana Pavla II. u Parizu

Pariški gradonačelnik Bertrand Delanoë i pariški nadbiskup André Vingt-Trois su na prigodnoj svečanosti 3. rujna otkrili ploču s novim nazivom trga ispred katedrale. Trg od sada nosi ime Ivana Pavla II. Svečanosti imenovanja trga nazočili su apostolski nuncij u Francuskoj nadbiskup Fortunato Baldelli, umirovljeni nadbiskup Pariza kardinal Jean-Marie Lustiger, te predstavnici crkvenog i političkog života.

Započeo radom novi Katolički školski centar u Banjalučkoj biskupiji

Tijekom pastoralnog pohoda bihaćkoj župi 6. i 7. rujna o. g., banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica posjetio je i novoosnovani Katolički školski centar - Školu za Europu, te se susreo s ravnateljem, vlč. Slavom Grgićem, profesorskim zborom i učenicima I. razreda gimnazije. Škola je započela radom 4. rujna o. g. u iznajmljenim prostorijama osnovne škole u bihaćkom gradskom naselju Žegar. U I. razred je upisano 18 učenika, a unatoč zanimanju, zbog sadašnjega ograničenog prostora teško je primiti nove kandidate. Ovo je drugi katolički školski centar u Banjalučkoj biskupiji, a osmi u BiH.

Supotpis apela iz Asiza i elektronskim putem

Apel za mir koji su na završetku dvodnevnog skupa "Religije i kulture u dijalogu", održanog u Asizu 4. i 5. rujna, potpisali predstavnici kršćanskih i svjetskih religija, može se potpisati i elektronskim putem. Tekst se nalazi na službenoj stranici organizatora skupa, Zajednice sv. Egidija, i to na engleskom, francuskom i talijanskom jeziku:
http://www.santegidio.org/IT/ecumenismo/uer/2006/assisi/form_appel.htm.

U povodu godišnjice smrti bl. Majke Terezije

Svjetski savjet indijskih kršćana (GCIC) u povodu godišnjice smrti bl. Majke Terezije, "svetice siromašnih", pozvao je braću u Kristu da se posvete pomoći siromašnima, udovicama, zlostavljanima i ostavljenima od društva. Podsjetili su i na riječi bivšega indijskog premijera, koji je Majku Tereziju svrstao, uz Mahatmu Gandhija, u glavne borce protiv siromaštva. Ako je Gandhi bio simbol te borbe u prvom dijelu 20. st., onda je bl. Majka Terezija simbol drugog dijela prošlog stoljeća.

Bazilika Svetog Petra u Rimu - povijest i arhitektura

U Arheološkom muzeju u Zagrebu je 6. rujna otvorena izložba "Bazilika Svetog Petra u Rimu / Novum templum vaticanum - povijest i arhitektura". Izložba je potaknuta od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, u suradnji s Radionicom Svetog Petra (Fabbrica di San Pietro in Vaticano), prigodom 500. obljetnice polaganja kamena temeljca, te različite periode izgradnje bazilike nastoji prikazati autentičnim dokumentima, fotografijama i snimkama, koji rekonstruiraju taj arhitektonski i umjetnički slijed. Izložbu je otvorio talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini, a prisutne je pozdravio prvi tajnik nuncijature u Hrvatskoj mons. Henryk Mieczyslaw Jagodziński.

"Bijela noć" u Rimu

Od večernjih sati 9. pa do jutarnjih sati 10. rujna u Rimu je održan niz kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija koje su obilježile "Bijelu noć". U ovu manifestaciju uključile su se različite kulturne ustanove i crkvene zajednice. Tako se moglo prisustvovati koncertima, ili pak razgledati različite crkve, uključujući i sinagogu. U manifestaciju se uključila i Zajednica sv. Egidija, koja je od 19 do 24 sata otvorila svoje menze u kojima je pripremljena posebna večera za beskućnike. Organizirali su i prigodnu prodaju, a prihod je namijenjen projektu koji Zajednica provodi u Africi u pomoći oboljelima od side.

Susret hrvatskih i mađarskih biskupa

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je izaslanstvo HBK 12. i 13. rujna u Budimpešti na susretu s predstavnicima Mađarske biskupske konferencije koje je predvodio ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup kardinal Péter Erdő. Biskupi su razgovarati o aktualnim crkvenim i pastoralnim prilikama u Hrvatskoj i Mađarskoj. Na sastanku se posebno razgovaralo o projektu Katoličkog sveučilišta u Zagrebu, te o mađarskim iskustvima. Posjetili su i kampus Katoličkog sveučilišta u Piliscsabi.

Izaslanstva obiju biskupskih konferencija primio je i mađarski predsjednik László Sólyom.

Ovo je treći susret predstavnika dviju susjednih biskupskih konferencija: prethodni su održani 2003. u Budimpešti, te 2004. u Zagrebu.

Dani europske baštine u Hrvatskoj u znaku orgulja

Manifestacija pokrenuta 1991. godine na inicijativu Vijeća Europe, ove godine je od 14. do 30. rujna obilježena u Hrvatskoj s temom "Zvuk baštine" i s naglaskom na orgulje. Održan je niz orguljaških koncerata u Zagrebu, Dubrovniku i Šibeniku, te je predstavljen interaktivni multimedijalni CD-ROM "Orgulje u Hrvatskoj".

Digitalni foto-arhiv

Foto-arhiv vatikanskog dnevnika L'Osservatore Romano je odnedavno dostupan i na webu. Arhiv se svakodnevno ažurira, a u njemu su dostupne fotografije od 1930. godine, tj. od pontifikata Pape Pija X., a najviše fotografija je iz pontifikata Ivana Pavla II.

Priprava katekumena putem interneta

Nadbiskupija korejskog glavnog grada već godinu dana prakticira novi način katehizacije namijenjen katekumenima. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na internet-tečaj priprave u trajanju od šest mjeseci. Tečaj je podijeljen u 50 poglavlja, a prva četiri su dostupna svima zainteresiranima, kako bi se omogućilo da se svatko slobodno odluči za pripravu i pristupanje sakramentima kršćanske inicijacije. Tijekom tečaja polaznici su obvezni najmanje 20 puta pribivati svetoj misi, a nakon završetka tečajeva dobivaju potvrdu koja im omogućava prijavu u župi za primanje sakramenata. Osim poglavlja koji ih upućuju u osnove učenja Katoličke crkve, polaznici imaju priliku pretražiti bazu s podacima o župama i katoličkim društvima. Nadbiskupija priprema i druge programe, koji će putem interneta biti namijenjeni obrazovanju laika u Koreji.

>[SADRŽAJ]<