VERITAS

O LISTU

Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga - www.veritas.hr - Sveti Duh 33, 10000 Zagreb; tel. (01) 37-77-125; fax (01) 37-77-252

Veritas (Online): ISSN 1333-9214

Sveti Duh 33, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel. (01) 37-77-127 (Uredništvo); (01) 37-77-125 (Uprava); faks (01) 37-77-252
http://www.veritas.hr
e-mail: veritas-glasnik@zg.t-com.hr
Tiskano izdanje: ISSN 0352-5708

Današnji "Veritas", kao katolički mjesečnik pod naslovom "Glasnik sv. Antuna Padovanskoga", pokrenut je davne 1962. godine. Bio je to prvi i, tada, gotovo jedini poslijeratni vjerski list, a njegov izlazak potaknut je početkom Drugoga vatikanskog sabora. Pokretač i prvi urednik "Glasnika" bio je fra Ivon Ćuk (najčešće se služio pseudonimom Yves Ivonides), član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koja je bila i ostala nakladnik tadašnjega "Glasnika", a sadašnjega "Veritasa".

Zbog čestih sukoba s komunističkim vlastima, a ujedno želeći List osuvremeniti, Urednik mu 1968. godine mijenja ime, izgled, format i sadržaj. List od samoga osnutka nastoji "informirati i poučavati u vjeri, formirati savjesti pojedinaca u svjetlu vjere, doprinijeti vjerskom preporodu našega naroda, te rješavati vjerske probleme" - kako stoji u Odluci o pokretanju "Glasnika". Na toj zacrtanoj liniji ostao je i drugi urednik, fra Ljudevit Maračić, koji je 1973. preuzeo vodstvo Lista, vršeći tu odgovornu dužnost sve do sredine 1998. godine. Marko Puškarić preuzeo je uređivanje Veritasa 1998. i uređivao ga do 2006. godine. Sada je glavni urednik "Veritasa" fra Ivan Bradarić.

Od svoga početka, pa sve do danas, već 50 godina, "Veritas" nastoji biti dostupan i čitljiv svima koji vole evanđeosku istinu i istinu uopće, pa i onu koja opominje, izaziva ili je neugodna. Istina, začinjena kršćanskom ljubavlju, onakva kakvu je naviještao i sv. Antun, cilj je i putokaz svima koji rade ili koji pišu u "Veritasu".

U Listu redovito ili povremeno surađuje dvadesetak novinara, a tematski je veoma raznovrstan. Čitaju ga svi uzrasti, od mladih do najstarijih, ljudi iz gradova i sa sela, te pripadnici različitih zvanja i zanimanja.

"Veritas" izlazi mjesečno, u nakladi od 5.000 primjeraka. Većina primjeraka prodaje se putem pretplata, a dostupan je i u slobodnoj prodaji u brojnim crkvama u Domovini i u inozemstvu.

Od 1999. godine "Veritas" je dostupan i u elektroničkom obliku (www.veritas.hr). Online izdanje lista donosi sve tekstove kao i tiskano izdanje, a nudi i mogućnost pretraživanja svih priloga, pojedinih brojeva i godišta. Ova usluga je s naše strane potpuno besplatna i na taj način želi biti dar i duhovno obogaćenje onima koji se služe i ovim novim medijem - Internetom.

U planove koji se odnose na bližu ili daljnju budućnost "Veritasa" svakako spadaju nastojanja oko povećanja naklade, a s tim u svezi i poboljšanje načina prodaje. Želimo da List u svakom svom broju donosi nove, izazovne i privlačne životne priče, razgovore, razmišljanja, komentare važnih događaja u Crkvi ili u društvu, te sve ono što čitatelji žele pročitati u jednom modernom katoličkom mjesečniku. No, bez obzira kako će to utjecati na prodaju Lista, te neovisno o tome što je to uvijek nepopularno, ipak nikada nećemo popustiti beskorisnom senzacionalizmu, praznom kritizerstvu ili izazivanju beznađa i očaja kod čitatelja. Usprkos svemu "Veritas" i dalje želi širiti istinu, radost, nadu i mir.

One koji nas žele bolje upoznati, koji žele surađivati s nama, ili nam se žele javiti i posjetiti nas, potičemo da to bez ustručavanja učine. Više obavijesti o tome što je "Veritas" i koje su njegove djelatnosti, te tko su oni koji iza njega stoje, možete pronaći na 27. stranici svakoga primjerka Lista ili na našim web stranicama www.veritas.hr, odnosno u impressumu.

Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga - www.veritas.hr - HR-10000 Zagreb, Sveti Duh 33