Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Blagujmo - kako su blagovali naši stari
 
KOMIŠKA POGAČA

Piše Vedran Bonačić
 
Prehrana u korizmi

Covjek današnjice se s raznih strana poziva da uzima ovaj ili onaj preparat, ovu ili onu vrst prehrane, raznorazne dijete i dodatke jelima, koji bi mu trebali omogućiti duži i uspješniji život. Ovo nije napad na svojevrsne eliksire vječnog života, već preporuka kako uistinu koristiti, ne samo svom tijelu, nego i duši. Jednostavno umjerenost u jelu i piću. U korizmenom smo vremenu, pa vam iznosim stari recept s otoka Visa, koji će idealno popuniti mjesto u vašem pokorničkom jelovniku.

Sastojci:
- 10 slanih srdela,
- 70 dag brašna,
- kvasac,
- 3 glavice crvenog luka,
- pasirane rajčice,
- maslinovo ulje,
- peršin,
- sol, papar.

Priprema:
Uz dodatak soli i maslinovog ulja, umijesimo tijesto kao za kruh. Dok se tijesto diže, na laganoj vatri na maslinovom ulju pirjamo luk izrezan na ploške svega 10 minuta. Skuha se i obični umak od rajčica. Dignuto tijesto podijelimo na dva dijela. Jedan dio razvaljamo da pokrije cijelo dno posude za pečenje. Po tijestu ravnomjerno rasporedimo pirjani luk, komade slanih srdela očišćenih od kosti, sve prelijemo umakom od rajčice, te drugim dijelom tijesta prekrijemo. Dobro spojiti krajeve i više puta izbosti vilicom. Peći na temperaturi 180 stupnjeva 40-45 minuta. Gotovo identično se priprema i viška pogača, samo što se u tom slučaju izostavi umak od rajčica.

 

 


© 1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr
U suradnji s