Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Blagujmo - kako su blagovali naši stari
 
SOPARNIK

Piše Vedran Bonačić
 
Ponos Poljičke republike

Soparnik je jelo s područja stare Poljičke Republike, a datira još iz doba prije turskih pohoda na naše priobalje i Dalmatinsku zagoru. Po skromnosti korištenih namirnica savršeno se uklapa u popis pučkih dalmatinskih jela, a osebujnošću okusa trajno zadržava krug ljubitelja. Tradicionalno se priprema na ‘sinijama’ (okruglim drvenim pločama) i peče na ‘kominu’, no ovdje donosimo verziju koja je prilagođena pripremi u pećnici. Postoji priča da ga je francuski vojskovođa Napoleon volio i recept za pripravu soparnika prenio u Francusku.

Sastojci za 6 osoba:
- pšenično glatko brašno, tip 550
- 1 žličica soli
- 4 žlice ulja
- 350 ml vode
- 1 kg blitve
- maslinovo ulje
- mladi luk
- nasjeckani peršin
- češnjak


Priprema:
Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pokriveno stoji 15-ak minuta. Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite vegetom. Ostavite stajati oko 10 minuta i ponovno ocijedite. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutiće, peršin i sve dobro izmiješajte. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine tijesta, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm). Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite vilicom i pecite 35-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeni soparnik premažite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim češnjakom.
Kod pripreme soparnika važno je da oprana blitva bude suha. Dobro bi bilo očistiti je, oprati dan prije i ostaviti na čistoj krpi da se suši preko noći.

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s