Soparnik je jelo s područja stare Poljičke Republike, a datira još iz doba prije turskih pohoda na naše priobalje i Dalmatinsku zagoru. Po skromnosti korištenih namirnica savršeno se uklapa u popis pučkih dalmatinskih jela, a osebujnošću okusa trajno zadržava krug ljubitelja. Tradicionalno se priprema na ‘sinijama’ (okruglim drvenim pločama) i peče na ‘kominu’, no ovdje donosimo verziju koja je prilagođena pripremi u pećnici. Postoji priča da ga je francuski vojskovođa Napoleon volio i recept za pripravu soparnika prenio u Francusku. Sastojci za 6 osoba: - pšenično glatko brašno, tip 550 - 1 žličica soli - 4 žlice ulja - 350 ml vode - 1 kg blitve - maslinovo ulje - mladi luk - nasjeckani peršin - češnjak
Priprema: Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pokriveno stoji 15-ak minuta. Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite vegetom. Ostavite stajati oko 10 minuta i ponovno ocijedite. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutiće, peršin i sve dobro izmiješajte. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine tijesta, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm). Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog tijesta. Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite vilicom i pecite 35-40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeni soparnik premažite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim češnjakom. Kod pripreme soparnika važno je da oprana blitva bude suha. Dobro bi bilo očistiti je, oprati dan prije i ostaviti na čistoj krpi da se suši preko noći. |