Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
DOBRI PASTIR

Piše Josip Sanko Rabar
 
Tragična špijunska saga

Američki triler i drama “The Good Shepherd” (167 min.); scenarist: Eric Roth; redatelj: Robert De Niro;
glume: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Tammy Blanchard, Billy Crudup, Robert De Niro i drugi; distributer: Universal Pictures, 2006.


Robert De Niro rođen je u obitelji umjetnika, majka mu je bila slikarica, a otac slikar, kipar i pjesnik. Kvalitetno kulturno obrazovan postao je talentirani glumac. Igrajući u filmovima Martina Scorsesea postao je svjetski poznat, dok su mu filmovi “Kum I.” i “Kum II.” (1974.) Francisa Forda Coppole za ulogu mladog Vita Corleonea donijeli Oscara za najbolju sporednu ulogu i naziv novog Branda. Ogledao se i kao redatelj filmom “Priče iz Bronxa” (1993.), a svoj drugi i ambiciozniji film “Dobri pastir” pripremao je više od desetljeća.
Potrebno je imati petlje ispričati do sada neispričanu priču o rađanju američke Središnje obavještajne agencije (CIA). Film je snimio po scenariju izvrsnog i slavnog scenarista Erica Rotha, Pulitzerom nagrađenog pisca i Oscarom nagrađenog scenarista (“Forrest Gump”, Spielbergov “München”). Za vizualni identitet filma pobrinuo se također oscarovac Robert Richardson (“JFK”, “Avijatičar”). Ako uzmemo u obzir i da u filmu igra bar desetak izvrsnih glumaca, možemo dobiti predodžbu o koliko se ambicioznom projektu radi.
Scenarij je vrlo složen, i što se tiče kompleksnosti problematike i različitosti motrišta, mnoštva epizodnih uloga, razbijanja vremenskog redoslijeda u mnoštvo prisjećanja. To je vrlo težak, kompleksan i sumoran film, pa se mnogima nije dopao. Nagrade, ipak, nisu izostale. Film je osvojio Srebrnog medvjeda za umjetnički doprinos u glumi na festivalu u Berlinu i na ovogodišnjim je Oscarima film dobio nominaciju za scenografiju.
Film “Dobri pastir” prati historiju rađanja CIA-e kroz život Edwarda Wilsona koji je posvetio svoj život špijuniranju u korist SAD. Likovi u filmu su fikcionalni, iako postoje sličnosti sa stvarnim osobama. Tako je lik Edwarda Wilsona utemeljen na jednome od osnivača CIA-e, Jamesu Jesusu Angeltonu, dok je lik kojega u filmu igra sam Robert De Niro, general Bill Sullivan, djelomično utemeljen na Williamu Donovanu, američkome strategu iz Drugoga svjetskog rata. Edwarda Wilsona izvanredno tumači Matt Damon. Glumi čovjeka koji je silno pedantan, strpljiv, izvrsno zapaža, pametan, krajnje šutljiv i gotovo uopće ne pokazuje osjećaje.
Radnja filma započinje 1961. godine, nakon što je CIA u kubanskom Zaljevu svinja doživjela fijasko. Njezin visoki dužnosnik Wilson spoznaje da ima sovjetsku “krticu” u svojim redovima. Radnja se potom vraća u godinu 1939., kada se mladi Wilson kao student na sveučilištu Yale priključuje tajnom udruženju “Lubanja i kosti”, čiji su članovi pripadnici američke društvene elite, i koja će poslije služiti kao rasadnik kadrova za CIA-u. Mladi Wilson se za vrijeme Drugoga svjetskog rata uči špijunskom poslu kod Britanaca, a kada započne “Hladni rat”, postat će jednim od najefikasnijih boraca protiv KGB-a. Čitav film neprekidno oscilira između istrage u 1961., kao osnovne radnje, i mnogobrojnih prisjećanja, gdje vidimo kako se postupno razvija Wilsonova špijunska karijera. Ispočetka motiviran rodoljubljem, Wilson sve više biva šokiran i razočaran strašnim zanimanjem koje je odabrao. Ne samo da moraš mučiti i ubijati neprijatelje (nacisti, KGB) nego i vlastite suradnike i prijatelje kada oni zakažu, a ponekad i nevine ljude.
Ovaj film snažne vizualnosti i glume, paranoične atmosfere i dubokoga međusobnog nepovjerenja, mnogi uspoređuju s filmom “Kum”. Wilson koji se zbog posla, koji svima taji, mučno otuđuje i od obitelji, tragična je figura u špijunskoj sagi, pomalo nalik onoj mafijaškoj u “Kumu”.


 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s