Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
ISCJELJENJE ILI SAMOSPOZNAJA?

Piše Josip Blažević
       croareopag@yahoo.it
 
Bioenergija, pranoterapija, reiki...

U ambijentu New-agea stalno se umnažaju iscjeliteljske terapije koje obećaju iscjeljenje, a daju - prosvjetljenje ili samospoznaju. U ovom prilogu osvrnut ćemo se na dvije takve metode, Korenergetiku i Školu iscjeljivanja Barbare Ann Brennan.


Korenergetika

Utemeljitelji Korenergetike su bračni par Eva i John Pierrakos (koje smo predstavili u prošlom prilogu “Veritasa”). Eva Pierrakos (1915.-1979.) bila je spiritistički medij (“kanal”), a njezin suprug John Pierrakos (1921.-2001.), psihijatar. Korenergetika (Energetika srži) jedan je vid tjelesne psihoterapije, tvrde njezini promicatelji, metoda transformacije blokada, koje priječe kontakt pojedinaca ili grupa s njihovom srži, esencijom, “duhovnim Ja”, izvorom svih iscjeljenja, mudrosti, sreće i kreativnosti. “Corenergetics bazira se na dubokom razumijevanju načina na koji energija i svjesnost djeluju zajedno u transformacijskom procesu iscjeljenja.”
Pierrakosov rad počiva na istočnjačkoj antropologiji utemeljenoj na čakrama i energetskim tijelima, raznim vrstama aura i učenjima o reinkarnaciji, a sastoji se od dijagnostike i terapeutike. Psihofizičke poremećaje Pierrakos dijagnosticira i liječi “čitanjem aure” i operacijama na energetskim tijelima. Terapijski rad Korenergetike bazira se na tri postulata:
1. holističkoj antropologiji (čovjek je biće sastavljeno od nekoliko tijela: fizičkog, eteričkog, emocionalnog, mentalnog i spiritualnog);
2. izvor iscjeljenja i ljubavi nalazi se unutar osobe, u njezinoj božanskoj srži (atmanu), a ne u vanjskim lijekovima;
3. u panteističko-monističkom svjetonazoru sve je podvrgnuto diviniziranoj evoluciji.
Individualna evolucija ljudskih bića sastoji se u sjedinjenju njihove božanske srži (atmana) s cjelinom (brahmanom) po preobrazbi negativnih aspekata ličnosti, pročišćavanjem “nižeg Ja” i otvaranjem “višega Ja”. Korenergetika je, kao što se iz rečenoga dade zaključiti, puno više od oblika poznatih terapija. Iako se predstavlja nadreligioznom, ona predstavlja metodu duhovnog razvoja i traganja za smislom života, ali na nekršćanskim izvorima. Iz navedenih razloga Korenergetika katolicima nije prihvatljiva.
Nakon Pierrakosove smrti, njegovi učenici nastavili su održavati različite tečajeve diljem svijeta i preuzeli vodstvo Međunarodnog Core Energetics instituta u New Yorku, koji organizira razne vrste tečajeva po mnogim zemljama, ubrajajući među njima i Hrvatsku. U Hrvatskoj Korenergetika poučava se u okviru Hrvatskog centra za energetski rad i integralnu terapiju “Snowlion”, Udruge za cjelovit razvoj čovjeka “Centaur”, Centra za edukaciju, savjetovanje, osobni rast i promicanje kvalitete života “Osmijeh”, i dr.

 

Barbara Brennan School of Healing

Škola iscjeljivanja Barbare Ann Brennan (osnovana 1982.), također je nastala na temelju “objava” što ih je spiritističkim putem (kanaliziranjem) primila newageovka Barbara A. Bren-
nan, od svoga vodiča koji joj se predstavio kao Heyoan. Prema Barbarinu shvaćanju, “bolest je upozorenje da ste u neravnoteži zato što ste zaboravili tko ste”. Bolest je zadatak, naučava ona, koji smo si zadali u nekom od prijašnjih života, da bismo si pomogli sjetiti tko smo. Njezin vodič Heyoan o iscjeljivanju kaže: “Znaj da ono [iscjeljivanje] otvara vrata percepcije kako bi se moglo doći do Svih Svetih i biti jedno sa Stvoriteljem. Ni više ni manje od toga. To je proces koji, korak po korak, vodi u tom smjeru. Prosvjetljenje je cilj, iscjeljivanje je sporedni proizvod.” Barbara Ann Brennan, budućim terapeutima, u svojoj školi govori da “postati iscjeliteljem znači posvećenje” (kome?!) jer, “iscjelitelj mora zapamtiti da radi na liječenju duše”. Iscjelitelji su, dakle, neka vrsta “dušobrižnika”, ali na duhovnosti koja se zasniva na istočnjačkoj filozofiji i antropologiji (reinkarnacija, karma…). “Zapamtite, vi kanalizirate, ne zračite” – dodaje Barbara Ann Brennan, poučavajući svoje studente kako će stupiti u kontakt s “inteligentnim energijama” i “duhovima vodičima”, u svrhu iscjeljenja koje, u konačnici, završava s “duhovnim razvojem” ili “samospoznajom”. Iscjelitelj i pacijent se skroz otvaraju entitetima koji ih opsjedaju i djeluju iz jedne osobe na drugu, s iscjelitelja na pacijenta: “Dok sjedite predani vlastitoj višoj stvaralačkoj snazi, promatrate kako vodičeve ruke kližu kroz vaše eteričke ruke u tijelo pacijentice”.
Sve ovdje navedeno, i još više nenavedeno, danas se skriva pod izrazom bioenergija, pranoterapija, reiki... Svi navedeni iscjelitelji su, najčešće, kanali ili mediji za “inteligentne energije” i “duhove”, “vodiče” ili “anđele”… koji s njima komuniciraju. Kršćani se ovakvih iscjeliteljskih terapija i iscjelitelja trebaju kloniti, i ne dati se zavarati uvjeravanjima da je riječ o Božjim anđelima i energijama Duha Svetoga. Ovdje se sam “sotona prerušuje u anđela svjetlosti” (2 Kor 11,14).
O svome školovanju Barbara Ann Brennan, uz magisterij iz atmosferske fizike i drugih znanstvenih postignuća, navodi i proučavanje bioenergetike, masaže, izmijenjenih stanja svijesti, homeopatije, parapsiholoških fenomena, ranije predstavljenog Pathworka i Korenergetike, zatim raznih iscjelitelja…koji su joj pomogli u njezinu duhovnom razvoju.
Kod nas u Hrvatskoj vrlo aktivno djeluje više iscjelitelja koji su u Francuskoj, ili drugdje, završili četverogodišnju školu iscjeljivanja Barbare AnnBrennan.


 


2007 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s