Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Izazovi
 
IZGUBLJENE STVARI

Piše Sanja doležal
 
Svetac koji nas zadivljuje

Moj je suprug jedan od onih koji svakodnevno, nekoliko puta zagube ponešto. Vjerujem da znate takve ljude. Stalno nešto traže. “Gdje su mi ključevi, je li tko vidio moj novčanik, tu sam ostavio košulju”, a o papučama da i ne govorim. Naravno da su to sitnice, ali te sitnice nekoga sa strane ponekad mogu dovesti do ludila. Iako, često znam reći svome suprugu: “Ti ne znaš pošteno niti izgubiti stvari!”
Prije dosta godina, taman nekako prije Božića, kad čovjek nosi nešto više novca sa sobom u novčaniku, ne bi li ugledao nešto za svoje najmilije, izgubio je moj suprug kompletan novčanik. SVE! Novce, dokumente, sve. Oni koji su to doživjeli, znaju koje je maltretiranje ponovno vaditi sve dokumente, čekati u beskrajnim redovima, na nepreglednim šalterima, ispunjavati hrpe formulara. Taman se moj muž pripremio na torturu, kadli eto, poštenog nalaznika. Rekao bi čovjek: Sreća... Nepunih godinu dana poslije, opet ista priča. I vjerovali ili ne, novčanik opet pronađen i uredno vraćen. Na to moj muž veli: “To mene čuva sv. Ante.” I malo pomalo, proglasio sv. Antu svojim zaštitnikom. Neka mu bude!
Zato sam iskoristila njegovo hvaljenje i nagovorila ga prije pet godina da posjetimo toga velikog sveca, tj. njegov grob u Padovi.
Tko je uopće bio sveti Ante?
Nije to njegovo pravo ime. Rođen je 1195. godine u Lisabonu, u Portugalu. Kršten je kao Ferdinand, a iz poštovanja prema jednom drugom velikom svecu, Antunu pustinjaku, Ferdinand kasnije mijenja ime u Ante. Kratak, ali intenzivan život posvećen Bogu već od petnaeste godine, učinio je mladoga, plemićkog dječaka jednim od najvećih svetaca naše Crkve.
Ljubav prema Bogu, želja za poniznošću, te gorljivo propovijedanje odveli su ga čak k Maurima u Afriku. Kako se razbolio, na povratku, poznata je ona priča kako je oluja skrenula njegovu lađu prema Siciliji. Možda je to bio prst Božji, koji ga je kasnije doveo i do sv. Franje, te do toga da je već u 32. godini postao provincijalom provincije u Sjevernoj Italiji.
Već za života taj je krhki čovjek činio mnogobrojna čuda, a poslije njegove smrti, 13. lipnja 1231., u 37. godini života, proširilo se svijetom štovanje sv. Ante poput plamena.
Danas, u cijelom svijetu, molitve, nakane, devetnice, trodnevnice, utorci, zazivi, nema čini mi se kršćanina koji bar jednom nije zamolio dragog nam sveca za pomoć.
Nije sv. Ante samo svetac koji pronalazi izgubljeno, on čuva zaljubljene i obitelj, svetac je prijatelj životinja, svetac siromašnih ljudi, pomaže oko ženidbe i udaje, zaštitnik je žena za sretan porod i protiv neplodnosti, jak zaštitnik protiv vražjih zasjeda, svetac velike mudrosti i poniznosti. Puno bi trajalo kad bih uspjela nabrojiti kako je čudotvoran i kako nam pomaže. Gotovo da i nema Crkve bez kipa ili slike svetoga Antuna. Slobodno mu se obratimo, slobodno ga zamolimo za sve što nam treba, ne samo za zagubljene ključeve – iako i to u žurbi dobro dođe.
Sv. Ante je svojim životom pokazao kako izgara da bi pomogao potrebitima, svojim odlaskom s ovoga svijeta on je svoj posao i svoju pomoć samo povećao da bi svima kojima treba bio na usluzi.
Lijepo je ukoliko možemo posjetiti njegov grob, pokloniti se u tišini i poniznosti onako kako je on živio. Poseban je osjećaj i mir kraj groba, kao da je ispred nas i govori: “Ja sam ovdje i želim ti pomoći”.
Recimo mu na njegov dan “hvala” za sve izgubljene stvari koje je stavio pred nas, za sve izgubljene osjećaje koji nam naviru dok molimo, za sve izgubljene prijatelje koje ne viđamo jer nemamo vremena, a nekako nam njihova imena dolaze u molitvi, za sve naše pokojne kojima nismo stigli reći: Oprosti!
Sve će to za nas učiniti sv. Ante, jer to je njegov život i nakon smrti.
Ne znam kako vi, ali ja odoh pomoliti se i zahvaliti sv. Anti. Malo manje pričanja, tj. pisanja, a više molitve, ne bi mi škodilo.

 

 

 

 


2007 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s