Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Obnova
 
OBNOVIMO ZAJEDNO ZAVJETNO SVETIŠTE SV. ANTUNA PADOVANSKOGA

Zdravko Tuba
 

Da bi se povezalo duhovno, kulturno i karitativno djelovanje i poslanje franjevaca konventualaca, na Svetom Duhu u Zagrebu izgrađena je i 1934. godine blagoslovljena nova zavjetna Crkva hrvatskog naroda u čast “Svecu cijeloga svijeta” - sv. Antunu Padovanskom.
Projektirao ju je ugledni arhitekt Juraj Denzler, a unutrašnjost su uredili arhitekti Vladimir Potočnik i Bernardo Bernardi. U svetištu se nalaze i umjetnička djela vrhunskih akademskih umjetnika Jurja Skarpe, Krste Hegedušića, Ljube Babića, Vasilija Jordana, Tihomira Lončara i Vladimira Radasa.
U gradnji svetišta sudjelovali su dobri ljudi iz cijele Hrvatske i iseljeništva, koji su tako ispunili svoj zavjet. Zavjet je čin pobožnosti kojim kršćanin samog sebe i djelo svojih ruku prinosi Bogu ili mu obećava neko dobro djelo. No, projekt vezan uz zavjet hrvatskog naroda sv. Antunu nije dovršen.
Prema prijedlogu arhitekta Željka Kovačića i pod budnim okom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i stručnog suradnika prof. Stanka Špoljarića, kustosa umjetničkog paviljona u Zagrebu, započinjemo temeljitu obnovu interijera ovoga monumentalnoga duhovnog i kulturnog zdanja.
U obnovi interijera uključeni su ovi radovi: novi razglas, novo osvjetljenje, čišćenje kamena i bojenje zidova te novi prozori sa staklom u bojama.
Nakon ovih radova, ovisno o financijskim mogućnostima, pristupili bismo uređenju zidne plohe prezbiterija iza svetohraništa s motivom iz života sv. Antuna u tehnikama mozaika ili freske. Postojeća slika umjetnika Ljube Babića, našla bi svoje novo mjesto u obnovljenoj kapelici Svetoga Križa.
Radovi će započeti početkom mjeseca lipnja postavljanjem novoga digitalnog razglasa, a nastavak slijedi u ljetnim mjesecima postavljanjem novih prozora, rasvjete i bojanjem zidova. Radosno možemo obznaniti da su nam se javili dobročinitelji za prozore te smo na ovaj način riješili financijski dio ovog dijela obnove a svakodnevno primamo nova sredstva za potpuno ostvarenje ovog projekta.
Sveukupni iznos planirane investicije iznosi oko 1.500.000 kuna.
Živimo u nadi da će do proslave 75. obljetnice gradnje, 2009. godine, crkva biti potpuno obnovljena i zasjati novim svjetlom.
Pozivamo i vas, dragi prijatelji, dobročinitelji i štovatelji sv. Antuna, da svojim darom, žrtvom i molitvom budete sudionici dobrog djela u darovanom trenutku svoga života.


Informacije

Svoj dar možete donijeti osobno u sakristiju crkve, župni ured ili uplatiti na broj žiroračuna:
župa sv. Antuna Padovanskoga
Sveti Duh 31, Zagreb
2340009-1110194699
Za obnovu svetišta

Informacije vezane uz obnovu možete dobiti na broj

091/ 538 6462


Unaprijed vam zahvaljujemo na molitvi, žrtvi i prikazanom daru.

Bog vas blagoslovio, a sv. Antun Padovanski svojim
zagovorom pratio! 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s