Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Antun i Hrvati
 
ANTUN U DRUŠTVU SV. STOŠIJE

Piše Marija Belošević
 

Župa sv. Antuna Padovanskoga u Zadru
Jedna od najvećih župa u zadarskoj nadbiskupiji s oko 6500 stanovnika u sjeverozapadnom dijelu Zadra, na Smiljevcu, posvećena je svecu svega svijeta sv. Antunu Padovanskom.

Župa je osnovana na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja 1978. godine, podjelom župe Gospe Loretske (Arbanasi) i župe sv. Ivana Krstitelja (Relja). Mnogo vjernika potječe iz zaleđa Zadra, a veći broj je doselio iz banjalučke biskupije - zamjenom kuća. Župa je na području stambenih zgrada iz programa POS-a, te stanova za hrvatske branitelje. Zahvaljujući tome, godišnje ima oko osamdeset krštenja, i približno petnaestak pogreba.

Povijest i sadašnjost
Vjernici su se dugi niz godina na bogoslužja okupljali u maloj crkvici Svetoga Duha. Zahvaljujući donaciji mons. Šime Duce (1915.-2006.), 13. lipnja 1998. godine postavljen je kamen-temeljac, a crkvu je 5. svibnja 2001. godine posvetio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.
Crkva je sagrađena u obliku križa, na mjestu nekadašnje vojarne, a s pastoralnim centrom zauzima 5000 m². Crkva je u dvije etaže, a unutrašnjost crkve i dio pastoralnog centra još su u fazi dovršenja. Zvonik je zasebna cjelina, stubištem je povezan sa svim etažama građevine. Ispred crkve nalazi se trg na kojem se na blagdan sv. Antuna održava svečana večernja misa koju tradicionalno predvodi nadbiskup Ivan Prenđa. Glavnim oltarom dominiraju tri slike iz života sv. Antuna, koje su dar obitelji Vlaović, a izradio ih je akademski slikar Anto Mamuša iz Novog Travnika.

Župu već deset godina vodi župnik vlč. Mladen Kačan rodom iz Sutomišćice na otoku Ugljanu. On je ujedno i dekan dekanata Zadar-Istok, ravnatelj Papinskih misijskih djela u zadarskoj nadbiskupiji, a djeluje i u vodstvu Nadbiskupske katoličke malonogometne lige. U pastoralu župe djelovao je đakon Martin Jadreško rodom iz župe Mrljane na Pašmanu. On će nakon primanja svećeničkog reda, mladu misu u rodnoj župi imati 8. srpnja, a u župi sv. Antuna 22. srpnja.

Aktivnosti u župi
Od osnutka župe u pastoralu pomažu i sestre franjevke splitske provincije. Trenutno službu katehistice u župi i školi, te voditeljice zbora vrši s. Antonela Malenica. Kateheze u župi organiziraju se za sve uzraste od drugog razreda osnovne škole. Župnik Kačan posebno ističe veliki broj djece koja polaze katehezu. Tako je tijekom protekle školske godine vjeronauk za prvopričesnike bio organiziran u sedam skupina za 139 vjeroučenika. Sama svečanost prve pričesti je održana u dva dijela. Krizmanika je bilo stotinjak. Za djecu se organiziraju i kreativne radionice. Djeca s radošću izrađuju predmete za misijske izložbe i potrebite u župi.

U župi djeluju tri zbora. Župni zbor koji okuplja tridesetak članova i pjeva na nedjeljnoj misi u 8,30 sati. Dječji zbor «Antunovi slavuji» pjeva u 10 sati, a zbor mladih u 11,30. Župnik ističe kako dječji zbor okuplja stotinjak djece, a redovito nastupa i na «Zlatnoj harfi».

Nadalje, u župi djeluje: Kursiljo, Križarska organizacija «Dr. Ivan Merz» i Marijina legija. U pastoralnom centru rad se odvija u lijepo uređenim dvoranama: sv. Franje, sv. Antuna Pad., Blažene Djevice Marije, bl. Alojzija Stepinca i bl. Ivana Merza.

Multimedijalna amfiteatralna dvorana mjesto je održavanja koncerata i predavanja. Vjernicima je na usluzi knjižnica, a djeca rado dolaze na stolni tenis.

Župnik ističe, kako je odaziv vjernika na nedjeljne mise dobar. Na tri mise okupi se više od 1000 vjernika. Osjeća se potreba za održavanjem više misa, a postoji i inicijativa na nivou nadbiskupije oko osnivanja nove župe u koju bi ušao i dio župe sv. Antuna.

Blagdan sv. Antuna
Za blagdan zaštitnika župe, župljani se pripremaju pobožnošću 13 utoraka. Ove godine iz utorka u utorak vjernici su imali prilike bolje upoznati život sv. Antuna. Kao neposredna priprava održana je devetnica koju je predvodio fra Ante Barišić. Uoči samog blagdana, 12. lipnja na trgu, ispred crkve, nastupio je Gradski mješoviti zbor i Gradska limena glazba. Župnik napominje, kako se trg nastoji iskoristiti za različita događanja, od kojih je svakako najvažnija svečana večernja misa koju na blagdan sv. Antuna tradicionalno predvodi zadarski nadbiskup. Od pobožnosti valja posebno istaknuti redovita klanjanja, svakog 13. u mjesecu. U crkvici Svetoga Duha posebno se obilježava Gospa žalosna, a proštenje je na Duhovski ponedjeljak..

Župa se redovno uključuje u hodočašća u organizaciji nadbiskupije, npr. hodočašće sv. Nikoli Taveliću u Šibenik, u Vukovar i druga mjesta, no organiziraju i svoja hodočašća.

 

 

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s