Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Hrvatski areopag
 
PSEUDOKRŠĆANSKA SAMOSPOZNAJA

Piše: Josip Blažević
 

"Spoznaja Boga bez spoznaje svoje bijede, tjera u oholost.
Spoznaja svoje bijede bez spoznaje Boga, tjera u očaj.
Spoznaja Isusa Krista vodi kroz sredinu,
jer u njemu nalazimo i Boga i svoju bijedu." (B. Pascal).

Sljedeća u nizu newageovskih terapijskih škola, kroz čiju formaciju su prošli i neki hrvatski iscjelitelji i instruktori samospoznaje, svakako je Snowlion CenterSchool.

Snowlion Center škola


Snowlion Center School nije moguće rastaviti od ranije prikazanih okultno-ezoterijskih iscjeliteljskih škola koje promiču holističku paradigmu. Na hrvatskim web stranicama Snowlionškole (www.snowlion.hr) stoji da ona predstavlja „multidimenzionalni iscjeliteljski proces na tjelesnoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini“.

Iz gornjeg navoda razvidno je da Snowlion škola pretendira ozdraviti čovjekovu tjelesnu, emocionalnu, mentalnu, ali i duhovnu dimenziju. Duh je područje čovjekova odnosa s Bogom. Zato je od presudne važnosti ustanoviti kako Snowlion škola gleda na čovjekov duh, priznaje li postojanje grijeha ili promiče reinkarnaciju, i što uči o Bogu. Jer ako se uspostavi pogrešna dijagnoza oboljenja čovjekova duha, onda će mu se pristupiti i s pogrešnom terapijom…

Svakom čovjeku zdravog razuma jasno je da smo ovim pitanjima premašili područje zdravlja i medicine, i da smo zašli na područje religije. To znači da se Snowlion škola bavi i religioznim pitanjima. Stoga, za ispravnu prosudbu ove iscjeliteljske škole, nas zanima kojoj se religiji ona priklanja.

Na temelju sljedećih navoda, također preuzetih s web stranica Snowlion Center School, možemo jasno razaznati da Snowlionškola, što je tipično za newageovsku paradigmu, obećava samospoznaju lišenu svih religija. Predstavlja se istovremeno nadreligioznomali ne skriva da svoje korijene vuče iz nekih istočnjačkih religija:
- Ime Snowlion potječe iz tradicije tibetanskog budizma gdje je snježni lav bio štovan kao zaštitnik duhovnog učenja.
- Snowlion škola promiče duhovnost na esencijalnoj ljudskoj razini i ne prakticira i ne slijedi niti jednu religiju ni političko uvjerenje.
- Snowlion je mjesto za sve koji žele raditi kao iscjelitelji-terapeuti, kao i za one koji žele ući dublje u sebe i rasti na svim razinama svog bića. Prihvaćajući odgovornost i produbljujući svoj kapacitet za kontakt.

Što se u Snowlion Center School uči?

Snowlion Center School predstavlja tek jednu kariku u lancu okultno-ezoterijskih učenja, i zato je treba promatrati „holistički“, u nizu s ostalima, a ne izdvojeno. Svaki polaznik Snowlion Center School, neizostavno će se upoznati s antropologijom na bazi čakri, energetskim tijelima, i otvoriti „kanaliziranju“ „visokointeligentnih energija“, ili „energija-svijesti“, kako stoji na njihovoj hrvatskoj web stranici, a zapravo je riječ o drugom izrazu za spiritizam, koji Sveto pismo osuđuje kao praksu Bogu mrsku: „Rad s energijom i svjesnošću nam pomaže da istražimo bolest kao manifestaciju psihospiritualnog nesklada te nas uči uspostavljanju novih načina protoka energije-svijesti kako bi poboljšali zdravlje.“

Na prvim dvjema godinama studija polaznici se suočavaju „sa svojom negativnom namjerom skrivenom iza maske idealiziranog ja“ i proučavaju spiritističke terapije Core Energetics i Pathwork: „Psihološke obrasce sastudentima također prorađujemo i kroz duhovnu prizmu Pathworka, zasnovanom na duhovnom učenju vodiča Eve Pierrakos. Zapisi koje je Eva kanalizirala namijenjeni su korjenitoj duhovnoj transformaciji kroz koju se krive životne predodžbe rastvaraju u pozitivan životno podržavajući tok koji rezultira zadovoljstvom i ispunjujućom samospoznajom.“

Na trećoj i četvrtoj godini polaznici uče „da stari obrasci više ne vrijede i nisu prihvatljivi“ te izgrađuju nove obrasce na temelju objava što ih je primila Eva Pierrakos, postaju aktivni tvorci svoje stvarnosti, uče se „rekonstrukciji energetskog sistema i energetske matrice unutrašnjih organa“, „spiritualnoj kirurgiji“, itd. Rad s maskama, „višim Ja“ i „nižim Ja“, igraju važnu ulogu na putu samospoznaje u Snowlionškoli.

I u Hrvatskoj

Osnivač i voditelj četverogodišnje Snowlion Center School je Rolf Steiner iz Liechtensteina, učenik gore spomenute newageovke, Barbare Ann Brennan, koja je i sama provela devet godina u Phoenicia Pathwork Centru, Johna Pierrakosa. Suosnivači Snowlion Center School (Centar za energetski rad i integralnuterapiju) u Hrvatskoj su Enesa Mahić i Laslo Pinter, oboje diplomirali na iscjeliteljsko-terapeutskoj školi Snowlion Center School, u Provence (Južna Francuska), gdje također rade kao učitelji. Oni su i suosnivači Udruge za cjelovitrazvoj čovjeka „Centaur i diplomirani Core Energetics psihoterapeuti. U Hrvatskoj, kao voditelji tečajeva, povremeno gostuju, uz Rolf T. Steinera, također Siegmar Gerken, Claudine Kurtz i dr. Prema popisu objavljenom na službenim stranicama međunarodne Snowlion Cener School(do 27. svibnja 2007.), kod njih je licencu stekao 21 hrvatski polaznik njihove škole (usp. http://www.snowlionschool.ch).

Tražimo (li) istinu?!

Već niz godina na jednom našem radiju psihologinja Vesna Gračner, voditeljica je emisija pod naslovom „Tražimo istinu“. Možemo samo nagađati da li je i ona pohađala Pathwork, Core Energetics ili Snowlion Center School, međutim, dubljom analizom njezina „puta samospoznaje“ i njegovom usporedbom s pojedinim Lekcijama Pathworka što ih je, kako rekosmo, kanaliziranjem od svoga Vodiča,primila Eva Pierrakos, zapazili smo da su Evine kontroverzne objave, uz određene preinake, određenim djelom poslužile kao izvor nadahnuća emisijama Vesne Gračner. Tko traži istinu, ima pravo i ovo znati!

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s