Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Blagujmo kao što su blagovali naši stari
 
IZ RIBARSKE KUHARICE I.

Piše: Vedran Bonačić
 

Slane srdele

Sigurno će te se složiti sa mnom da moramo biti zahvalni Bogu što nam je podario ovako lijepu zemlju priljubljenu uz ovako lijepo more. No moram priznati da me pomisao na more, sjedeći i pišući u Zagrebu, gane mnogo više od puke želje da se okupam i osvježim za vrućih ljetnih dana. Emocije mi zatitraju ne nekoj drugoj žici i tada se, mada bi kao muškarac to možda  trebao tajiti, sav rastapam od nježnosti. Jednako tako je generacijama ribara težaka, prije pojave modernog turizma, more bilo i ljubav i pokora, izvor života a često puta i grob. Uvijek sa strahopoštovanjem i zahvalnošću primalo se iz njegove utrobe i dar i glad. Stoga je trebalo osmisliti način kako, kada ta plava njiva nagradi preobilnom žetvom, sačuvati urod za dane oskudice. Jedan od načina, koji se na mediteranskom području prakticira još od doba starih Rimljana, je soljenje. Dakako valja istaknuti da je pojavom moderne tehnike, hladnjača i ledomata, ovaj način čuvanja ribe nemalo potisnut, no još postoje zaljubljenici koji dio svog ulova u svojim domaćinstvima konzerviraju na ovaj starinski način. Postoji nekoliko načina soljenja srdela. Donosimo jednostavniji način koji se najčešće prakticira na našoj obali.

Ulovljene srdele ostavljaju se neko vrijeme da se iz njih ocijedi višak vode i krvi. Zatim se redom u bačvu slaže bogati red krupne soli i red ribe, s tim da se svaki novi red ribe slaže u suprotnom pravcu. Riba mora biti dobro nabijena. Na kraju se posipa sol i sve se zalije salamurom (otopinom vode i velike količine soli). Na vrh se stavlja  poklopac kojeg opteretimo dovoljno velikom težinom.  Nakon 3 do 4 mjeseca zrenja, riba je spremna za konzumaciju.

Ukoliko krenete u potragu za slanom ribom obilazeći trgovine i ribarnice najčešće ćete naići na slane srdele ili eventualno inćune, no u našim primorskim mjestima sole se i druge vrste ribe kao što su gire i crneji.

Usoljene srdele možemo poslužiti kao samostalno jelo jednostavno prelivenu maslinovim uljem i nekoliko kapi domaće kvasine (vinski ocat) ili je pak kombinirati s raznim brudetima, tjesteninama, njokima, rižom.

Ne želim vas nagovarati, ali ako ste u prilici okušajte sreću i usolite manju količinu srdela, za što vam je dovoljan i malo veći 'važ' (limena konzerva od nekoliko litara zapremnine).  Sretno!

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s