Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Događaji
 
MAJKA BOŽJA MOLVARSKA U NOVOM RUHU

Piše: Martin Dretvić
 

Kip koji je darovala sv. Elizabeta

Već je bilo krajnje vrijeme za obnovu prastaroga čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske, čija povijest seže unatrag 600 godina. Po nekim povijesnim naznakama ovaj je kip bio u vlasništvu sv. Elizabete Ugarske, zaštitnice Trećega franjevačkog reda. Ona je navodno taj kip predala nekim redovnicima u Prekodravju na Pepelari, između Ždale i Gole. Ovi su pak 1380. isti taj kip predali vjernicima ovoga kraja na štovanje, što je ostalo sve do današnjega dana.

U tradiciji je ove župe da se župna crkva zove «Svetište», jer je stoljećima bilo proštenište Čudotvorne Majke Božje za cijelu Podravinu pa i dalje, a što je zadržano do današnjega dana. Hodočastilo se u stara vremena iz cijele Hrvatske i iz Mađarske.

Već 1501. se spominje proštenišna crkvica Blažene Djevice Marije u Molvama. Ta je crkvica preživjela sve turske provale i haračenja te na istom mjestu stoji i danas, kao Gospino počivalište. Mogli bismo reći: svojevrsna «Porcijunkula». Mnoga su se uslišanja dogodila, a povezuju se uz Čudotvorni kip, na ovome mjestu, u župnoj crkvi ili u procesijama.

Od vanjskih znakova upečatljive su željezne verige, koje se čuvaju u kapelici kao spomen na oslobođenje nekih sužanja koji su okovani bespomoćno bježali. Kad su se približili kapelici u kojoj je kip Čudotvorne Gospe, verige su pale.

Prošla su vremena željeznih veriga, ali su i dalje snažne verige i okovi grijeha, koji također padaju zagovorom Blažene Djevice Marije Molvarske.

Štovanje Majke Božje, čijem uznesenju je posvećena ova župa, u stalnom je intenzitetu crkvene liturgijske godine, a naročito pučkih pobožnosti i marijanskih blagdana. Uz proštenja na Uskrsni i Duhovski ponedjeljak, svakako najvažnije je proštenje za Veliku Gospu. Tom se prigodom Čudotvorni kip u procesiji prenosi iz kapelice u župnu crkvu. Ovdje kip boravi sve do blagdana Male Gospe, da bi se opet u procesiji sve školske djece i pobožnih vjernika vratio  u svoju kapelicu.

U godini svete Elizabete Čudotvorni kip, koji je svetica nesebično darovala, doživio je svoju temeljitu restauraciju i zaštitu od propadanja. Obnovljen je po najnovijim standardima i stručnim zahvatom dipl. restauratorice Narcise Dušević, kojoj smo beskrajno zahvalni.

Vrhunac svega je bila proslava svetkovine Duhova i proštenje na Duhovski ponedjeljak, kada je obnovljeni kip vraćen svome vjernom narodu na štovanje i radosno pouzdanje u zaštitu Marije, Majke Crkve.

Ovom prigodom rado pozivamo pobožne hodočasnike i putnike namjernike da navrate u podravsko marijansko svetište Majke Božje Molvarske i osjete zagovor one koja je kroz stoljeća okupljala bezbrojne ispaćene duše, privodila k oltaru svoga Sina, vidala rane i otirala suze pokajnice obraćenih sinova i kćeri ovoga naroda.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s