Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Izazovi
 
IDEMO NA MORE

Piše: Sanja Doležal
 

Konačno odmor! Vjerujem da tako razmišljaju svi oni čiji klinci idu u školu, osnovnu, srednju – potpuno svejedno. Godina nam se mjeri prema školskim praznicima, blagdanima, vikendima. Baš nekako u lipnju, kad mislim da ću popucati po svim šavovima, tješim se, kraj je blizu. I tada, završi škola, klinci i ja smo opet  u jako dobrim odnosima, nema više trčanja iz škole, učenja, pisanja zadaća, jurnjave po raznim aktivnostima, nagomilanog stresa zbog ocjena. Počeli su praznici, dugi, opušteni.

Svakoga ljeta razmišljam kako je divno imati dva mjeseca bez škole pred sobom.
Nema veze što svake godine ljeto završi prije nego što počne, nema veze što nam je klima potpuno upropaštena pa ne možeš spojiti sedam  sunčanih dana u komadu, nema veze što klinci više od dosade ne znaju što bi sa sobom, glavno da je stigao taj zasluženi odmor.

I nekako mi se čini da većina ljudi tako razmišlja. Životare cijelu godinu, rade od jutra do mraka, ne bi li nekako zaradili za svojih deset, dvadeset dana uživanja.

Tada kreću pripreme. Ako ste jedan od onih sretnika koji su još prije tridesetak godina uspjeli skrpati kakvu kućicu na moru, onda ste već 1. svibnja kuću lagano pripremili.

Ako nemate vikendicu, a imate mogućnosti (mislim financijske), tada ste već odavno posjetili neku od agencija, ili preko oglasnika uplatili svoju hotelsku ili apartmansku sobu.

Imam prijatelje koji već godinama ljetuju u istom mjestu na jednom našem otoku, kod iste familije, u istoj sobi. Toliko su se udomaćili da vlasnike zovu baka i nono. Jedino što na odlasku baka naplati svaku onu smokvu i rakijicu popijenu u prijateljskom razgovoru.

Neki vole putovati svake godine na drugo mjesto. Ima nešto uzbudljivo i avanturistički u svemu tome. Nikad ne znaš što te zaista očekuje na odredištu. Je li plaža zaista samo deset metara od kućice, ili je to visinska razlika do plaže. Neki iznajmljivači pod rubrikom kućne životinje, podrazumijevaju škorpione, pauke, zmije, a ako želite čistu egzotiku, onda i žohare.

No nije sve tako crno, jer da jest, zašto bismo mi svake godine tako željno iščekivali svoj odmor.

Čitam u nekim novinama kako je sve više u modi aktivan odmor, biciklizam, rafting, planinarenje, obrađivanje poljoprivrednih površina. Sviđa mi se ta ideja, jer sam davno shvatila da izležavanje na plaži ili pred televizorom pridonosi umoru, a ne odmoru. Jedino još ne znam tko će mi čuvati djecu dok se ja aktivno odmaram negdje planinareći po šumi.

Možda ću pričekati još koju godinu da oni malo odrastu,  pa krenu sami na more.
Kako čitam opet u nekim novinama, mladi koji izađu iz obiteljskog gnijezda i upute se sami na more, pozivaju se na neka mjesta gdje se pleše, pije, 24 sata. NON STOP.

Nisam baš jako davno bila tako mlada, pa se dobro sjećam da mi zabava nije bila samo razulareno divljanje, ispijanje hektolitara pića i uživanje u svim tjelesnim nasladama.

Vjerujem da i danas mladi nalaze zadovoljstvo i u drugačijim oblicima odmora. Možda je slobodno vrijeme upravo trenutak da se posvetite u miru i tišini prirode samom sebi. Možda je to trenutak da zajedno s prijateljima napravite nešto veliko, nešto dobro za što tijekom godine nemate vremena. Znam mnoge ljude koji se svojim odmorom koriste kako bi pomogli, volontirali, tamo gdje su najpotrebniji. Ne treba daleko tražiti. Pogledajte oko sebe. Možda koji klinac treba instrukcije zbog popravka. Možda susjedi treba oličiti sobu, a možda jednostavno treba urediti najbliži park do vaše kuće. Nakon tako provedenog odmora, puni prave sreće i zadovoljstva, vratit ćemo se svojim poslovima.

Ako uspijete ovaj odmor provesti drugačije od proteklih, i budete odmoreniji nego prije, javite mi. Do tada ja odoh pakirati kufere.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s