Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Dugo toplo ljeto
 
GDJE SU I KAKO LJETO PROVODE NAŠI VJERNICI

Uredio: Jadranko Sunčani
 

Anketa – reportaža o nekima između nas, uz odgovore na pitanja gdje i kako se odmaraju Hrvati tijekom ljeta.

Nekoliko pitanja te nekoliko osoba različitih profila i zvanja bilo je dovoljno da bismo stekli prvi – ne pravi – uvid u to gdje, kako i koliko se odmaraju Hrvati (vjernici). Zašto je važno imati ovu informaciju i za što nam ona može poslužiti?
Prije svega, potrebno je naglasiti kako je u životu svakog čovjeka odmor važna komponenta života: dnevni odmor - po završetku posla; tjedni odmor, nedjeljom i kojim drugim danom, uz šetnju ili neki drugi vid rekreacije; mjesečni odmor,  izlet ili hodočašće. I, naravno, godišnji odmor, koji je malo duži, pa se može bolje i organizirati.
Odmoran čovjek je raspoložen za rad, kreativniji je i lako se odnosi s ljudima. Uostalom, odmor je važan uvjet za zdrav život.
Možda smo pod pritiskom reklama i ponuda, pomalo frustrirani, jer naši mjesečni prihodi nisu dovoljni da bismo uplatili neke skupe aranžmane. Za dobar odmor nisu presudni novci, nego dobra volja i spretnost organizacije vremena.

Neki, bit će zlonamjerni, šef naručio je istraživanje koliko se njegovi radnici odmaraju tijekom godine, pa je došao do ovih statističkih rezultata:
Godina ima 365 dana.
Dnevno spavate 8 sati, a to godišnje iznosi 122 dana, ostaje vam 243 dana.
Dnevno imate 8 sati odmora, a to iznosi dodatnih 122 dana.
52 dana godišnje su nedjelje kada se ne radi pa vam ostaje 69 dana.
52 dana godišnje su subote kada se ne radi pa vam ostaje 17 dana.
Dnevno imate pola sata pauze što godišnje iznosi 7 dana.
Ostaje vam 10 dana.
9 dana godišnje su blagdani pa vam ostaje 1 radni dan.
Taj dan je 1. svibanj  -  PRAZNIK RADA  -  kada se također ne radi.
I molim vas lijepo, kako još možete tražiti godišnji odmor?

Poznajem mnoge ljude koji obilato prekorače onih osam radnih sati dnevno. Poznajem mnoge koji rade subotom, pa i nedjeljom. Poznajem mnoge koji nemaju pauze, ili se njom koriste radeći. Poznajem mnoge koji ne znaju što su to blagdani - državni ili crkveni. Sigurno će se neki i od vas prepoznati u nekoj od ovih kategorija.
Odlučite ovo ljeto odmoriti se!

Katica Penava, službenik:
«Radujem se godišnjem odmoru od 30 dana. I ove godine ću ga većim dijelom provesti u našoj kući na moru u Karlobagu. Budući da su djeca već odrasla, sami si kreiraju ljeto, a na odmor idem samo s mužem. Opušta me slobodniji dnevni red i sporiji ritam. Puno vremena provodim plivajući i uživajući u moru. S mužem ću obići rodbinu, družiti se s prijateljima. Upriličimo pokoji izlet i u druga mjesta. Ipak, s vremenom odmora koristimo se i za pokoje radove na kući, u vrtu. Radosna sam kada i djeca navrate, pa da mogu pripremiti obrok koji oni vole. Sve me to jako opušta i odmara.»

Tomislav Uroić, informatičar:
«Radim u jednoj tvrtci u Novom Marofu na uvođenju i održavanju SAP infromacijskog sustva. Nisam još oženjen, pa svoj godišnji provodim s prijateljima. I ove godine ću jedan dio godišnjega, točnije krajem kolovoza, provesti s KUDom `Marof` u Francuskoj na internacionalnom festivalu folklora. Inače, trebao bih se odmarati dvadesetak dana, ali nisam siguran kada ću se time koristiti. Možda jedan vikend s prijateljima odem na more. Većina odmora će biti zamorna i vrlo dinamična, posebice gostovanje u Francuskoj, koje će biti prilično radno. Ali meni tako najviše odgovara. Sa svih izbivanja od kuće, uključujući i godišnji odmor, najčešće se vratim samo duhovno odmoren - fizički teško premoren!»

Nada Caren, Voditelj ureda i referent u jednoj stranoj firmi:
«Udata sam i vrijeme godišnjih odmora provodim sa svojim mužem. Najčešće na odmor idem u kolovozu, ali jednim se dijelom koristim i za božićne blagdane. Ove ću godine ići na jedno hodočašće i pet dana ću provesti na otoku Cresu. Tako, sveukupno ću na odmoru biti tri tjedna. Trudim se tijekom odmora obnoviti svoj duh, dušu i tijelo, kroz molitve, čitanje duhovne literature, hodošašća, duhovne obnove; boravim što više u tišini i mjestima gdje ima malo ljudi (na otoku), šetajući, i slično. Na takav se način se uspijem dobro odmoriti.»

Stipo Franjić, student 3. godine teologije, bogoslov Zagrebačke nadbiskupije: «Dolazim iz šesteročlane obitelji. S obzirom da sam student, moj godišnji odmor obuhvaća ljetne mjesece. Svoje slobodno vrijeme nastojim ispuniti raznim aktivnostima, te ih uskladiti s obvezama koje imam kao bogoslov. Jedan vikend, obično u rujnu odlazim na pastoralni praktikum u Mariju Bistricu, gdje nastojim pomoći župniku na razne načine, te tako ujedno stječem iskustvo koje će mi koristiti u mom zvanju. Prošle godine sam proveo osam tjedana u Njemačkoj. Stanovao sam kod obitelji Nijemaca, a radio sam u skladištu u obližnjem gradiću. Za mene je to bilo prekrasno iskustvo i obogaćenje jer sam upoznao mnoge ljude, poboljšao svoje znanje njemačkog jezika te shvatio vrijednost ljudskog rada kojim se čovjek oplemenjuje. Ove godine se odmaram u Hrvatskoj.»

Marko Đerek, Direktor podrške tržištima u Globalnim Farmaceutskim Operacijama, PLIVA, član BARR Grupe:
«Oženjen sam i imam dobru i skladnu obitelj. Na godišnji uvijek idemo u petoro, svi zajedno. I ovo će ljeto biti tako: putovanje po Dalmaciji, pa jedan duži dio odmora u roditeljskoj kući u Dubrovniku, gdje će djeca s djedom i bakom provesti cijele praznike. Jednostavno, uživamo u moru i našoj lijepoj Dalmaciji. Vrijeme od četiri tjedna odmora će sigurno brzo proći, ali uvjeren sam da ću se i dobro odmoriti, i duhovno i tjelesno.»

Milan Milošević, specijalizant Medicine rada i športa, znanstveni novak na Medicinskom fakultetu:
«Svoj godišnji odmor ću provesti u najjačem dijelu ljeta – čitav kolovoz. Više je destinacija koje ovo ljeto želim posjetiti, a to znači da ću se na različite načine odmarati: planinarenje na Velebitu, duhovno-rekreacijski kamp na Modravama, u Zadru i Međugorju. Za mene je najbolji odmor aktivni odmor u prirodi, daleko od `civilizacije`, mobitela, kompjutora i e-maila, i što je najvažnije, od svakodnevne užurbanosti. Također, želim poraditi na svojoj duhovnosti kao animator na Modravama, te hodočastiti u Međugorje za Veliku Gospu. Odmor najradije provodim sa svojom zaručnicom i bliskim prijateljima. Obično se uspijem odmoriti i ponekad se jako teško vratiti na svakodnevni posao.»

Lejdi Oreb, Urednica i voditeljica na HRT:
«Na godišnji odmor ove godine idem od kraja srpnja do polovice kolovoza, sveukupno 18 dana. Redovito vrijeme odmora provodim u Veloj Luci, romantičnom mjestu u čijoj sam župi sv. Josipa rođena i gdje sam živjela. Sve što radim je s ljubavlju, pa tako nastojim da mi i godišnji bude ispunjen ljubavlju, da započinje i završava molitvom ili svetom misom. Nastojim se uključiti u život župe, pomoći župniku, kapelanima, časnama, a vrlo rado svratim i do svetišta Bl. Marije od Propetog Petković u obližnje Blato. Družim se s prijateljima, pjevam prelijepe luške pjesme, iskoristim blagodati mora i sunca. Mnogi zaboravljaju što to znači godišnji odmor za nas katolike. Mi bismo trebali biti stalni Božji svjedoci, pa bi i za tog odmora zapravo trebalo biti više vremena za Gospodina!»

Andrija Kleončić, penzioner:
«Oženjen sam i penzioner, ali ne u mirovini, jer sam još uvijek aktivan kao volonter u Centru za duhovnu pomoć u Vodnikovoj u Zagrebu. Svoj ću godišnji provesti tijekom mjeseca kolovoza u 'Turističkom naselju Gajac'. Najradije provodim vrijeme čitajući knjige duhovnoga sadržaja naše zajednice. Mogu reći da je ovo dobar način za jedan potpun duhovni i tjelesni odmor. No, potrebno je tijekom odmora također otići u osamu, kako bi se čovjek susreo sa samim sobom. U toj osami susrećemo se i s našim Stvoriteljem, prepoznajemo kako smo Božje dijete, kako nas Bog ljubi, kako smo Bogu važni i kako Bog računa ozbiljno sa nama.»

s. M. Edith Budin, Družba sestara Naše Gospe, profesorica-knjižničarka:
«Kao i druge sestre i ja imam službeni samostanski godišnji odmor u trajanju od 30 dana. Od toga ću provesti tjedan dana na moru, tjedan u duhovnim vježbama, a ostatak ću provesti u svojoj obitelji. Vrijeme ću osmisliti naglašenom produženom molitvom i adoracijom, šetnjom u prirodi, posjetom rodbini i kroz kreativne radionice, kao i neke radne akcije u obiteljskoj kući. Ne mogu baš reći da se odmorim jako tijekom tih tjedana, jer sam uvijek u radnoj akciji ili dvorbi bolesnika, ali sam sretna, jer mogu drugima uljepšati i olakšati život!»

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s