Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Klasične razglednice
 
BACH - SREĆA BAROKA

Piše: Terezija Bedeković
 

«Isus mi je svagda radost, utjeha je srcu mom. Isus liječi patnju, slabost, On je snaga žića mog.» (Iz kantate br. 147)

Njemački skladatelj Johann Sebastian Bach jedan je od najvećih skladatelja svih vremena, odličan zborovođa i neobično dobar učitelj. Kada bi ga tko hvalio kao izvrsnog orguljaša, znao bi reći: «Treba samo u pravi čas pogoditi prave tipke, tada vam orgulje same sviraju.»
Iznad svojih partitura obično je stavljao natpis S.D.G. (Soli deo Gloria) – samo u slavu Boga, ili je još stavljao J. J. (Jesus juva) što znači: Isuse, pomozi.

Za njega je glazba savršena znanost i savršena umjetnost, a bavljenje njome sveti poziv. Jednom zgodom je lijepo zapazio: «Gdje se ne pazi da glazba odzvanja u slavu Božju i da bude za odmor i uzdignuće čovjekove nutrine, tu će biti samo đavolska dreka i urlikanje.» Kao učitelj bio je neobično strpljiv i neumoran a njegove oči i uši nisu propuštale ni najmanju grešku. Na račun ovoga glazbenog genija napisane su razne dosjetke.

Tako je u razdoblju čestih svemirskih istraživanja novinar upitao jednog znanstvenika kakvu bi posjetnicu trebalo poslati svemirskim brodom možda izvanzemaljskoj civilizaciji. Odgovor je glasio: «Opus J. S. Bacha». To bi ih oborilo s nogu.

Pjesnik Goethe na jednom mjestu je zapisao: «Kad slušam izvedbu Bachovih djela, cijelo je moje biće potreseno.» A poznati estetičar Ivan Focht je rekao: «Bach je u glazbi za mene najveći graditelj svih vremena,» te nadodao: » Sreća glazbe je barok, a Bach je sreća baroka.»

«Kako su djela trajnija od ljudi, nadam se da će moja glazba donijeti sreću onima koji će ostati poslije mene.» I doista, Bachova djela žive u prvim glazbenim koracima  mnogih učenika i studenata glazbe, ali i na svim svjetskim pozornicma i u interpretacijama vrhunskih umjetnika današnjice. Svojom glazbom preskočio je sve granice bez obzira na društveni sloj, glazbenu naobrazbu i narodnost. Postao je svima pristupačan upravo zato jer njegova glazba ima tu izvanrednu ritmičku dimenziju.

 


1999-2020 :: Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

 

U suradnji s