Home - www.veritas.hr - Veritas Bazilika sv. Antuna - Padova

 

 
Film
 
SVEMOGUĆI EVAN

Piše: Marijana Jakovljević
 
DOBRO DJELO PO DOBRO DJELO

Američka obiteljska komedija “Evan Almighty” (95 min); scenarist: Steve Oedekerk; redatelj: Tom Shadyac; glume: Steve Carell, Morgan Freeman, Lauren Graham, John Goodman i drugi; distributer: Universal Pictures/Blitz, 2007.

Snimiti nastavke filmskih uspješnica postalo je uobičajeno u filmskoj industriji. Katkad su bolji a katkad lošiji od originala, ali uglavnom ostaju na tragu glavnih junaka iz prvoga filma. Rjeđe se dogodi da se sporedni lik prometne u glavni. No, upravo se to zbilo u dinamičnoj obiteljskoj komediji “Svemogući Evan”, svojevrsnom nastavku komedije “Svemogući Bruce” iz 2003. godine. Isti su redatelj Tom Shadyac, scenarist Steve Oedekerk, kostimografkinja Judy Ruskin Howell, majstor šminke David Levoy Anderson (dobitnik Oscara za dramu “Cinderela Man”), skladatelj John Debney (nominiran za Oscara za glazbu u filmu “Pasija”) i duhovna tematika.

Glavni glumci iz prvoga filma, Jim Carrey i Jennifer Aniston, odbili su dalju suradnju, što je pridonijelo da lik Evana Baxtera – odlično ga tumači u oba filma Steve Carell, koga smo pak nedavno mogli vidjeti u izvrsnom filmu “Mala miss Amerike” – postane glavni junak. Poveznica je i uvijek odličan oskarovac Morgan Freeman, koji u objema komedijama igra Boga.

Odnos između čovjeka i Boga u suvreme-nom svijetu zainteresirao je redatelja i sce-narista, pa su se u “Svemogućem Bruceu” pozabavili odnosom prema božanskim moćima i čudima, a u “Svemogućem Evanu” dodali biblijske motive, pa umjesto moći junaku dali misiju – zadatak da poput Noe sagradi korablju i spasi ljude od potopa.

Iako su oba filma zanimljive komedije s puno smijeha u gledalištu, nenametljivo donose niz moralnih pouka o životu i ispravnom odnosu čovjeka i Boga, posebice o prihvaćanju Božje volje. Pouke su dane uglavnom u razgovoru lika Boga, koji se nenadano pojavljuje kao različita osoba, i likova filmova.

Radnja je smještena u svijet medija i politike u kojima se posebno teži “zvjezdanoj karijeri” i gdje vlada nesmiljena konkurencija. Evan Baxter je televizijski voditelj, ambiciozan i samodopadan – smiješna “žrtva” isprobavanja moći u “Svemogućem Bruceu” – koji je izabran za kongresnika, pa se sa suprugom Joan (igra je Lauren Graham, popularna Lorelai iz serije “Gilmorice”) i trojicom sinova preseljava iz njujorškoga Buffala u Virginiju. Iako mu je najvažniji dobar imidž, obećao je da će promijeniti svijet, premda ni sâm ne zna kako. No svjestan je da velika moć nosi i veliku odgovornost, pa na ženin poticaj nespretno počinje moliti Boga da mu u tome pomogne. Ni ne sluti da će mu se u automobilu pojaviti sâm Bog. Ni znakove koje dobiva ni promjene koje nastaju ne želi u početku ni shvatiti ni prihvatiti…

Zanimljivo je kako u oba filma Bog ismijava čovjekove planove i upućuje na Božji plan. I Bog želi promijeniti svijet, pa poučava Evana kako se to ne može odjednom učiniti, nego dobro djelo po dobro djelo; ne može ni čovjeku dati izravno ono što traži, nego priliku da to čovjek sâm ostvari…

U produkcijskom smislu najzahtjevnije je bilo sagraditi veliku arku i dovesti mnogo životinja, čak 177 vrsta u paru. Zahvaljujući specijalnim efektima i digitalnoj računalnoj obradi, nakon dugotrajnoga rada, usklađene su kretnje ljudi i životinja te napravljen suvremeni potop – bujica koja preplavljuje grad i otkriva korumpiranost kongresnika Longa (John Goodman).

U sekvenci s najezdom ptica u kongresnu zgradu, redatelj se poigrao asocijacijama na Hitchcockov film “Ptice”, premda je sve pojednostavio i “začinio” smiješnim prizorima. A golubica s grančicom u kljunu na početku i kraju filma daje poruku mira i ispunjenja Božjega zadatka…

Zanimljivo je kako je cijela filmska ekipa ekološki osviještena – zasadila je 2050 stabala i reciklirala sav otpad na mjestu snimanja!

 


© 2006 * Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh 33, HR-10000 Zagreb,
tel. (01) 37-77-125; (01) 37-77-127; faks (01) 37-77-252; e-mail: veritas@veritas.hr

U suradnji s